Otvoriť hlavné menu

Zoznam panovníkov Česka

zoznamový článok projektov Wikimedia
Erb přemyslovských kniežat
Erb Českého kráľovstva
Erb Moravy

Legendárni vládcoviaUpraviť

České kniežatáUpraviť

Českí králiUpraviť

Vláda Vládca Poznámka
Přemyslovci
1198 do 1230 Přemysl Otakar I.
1230 do 1253 Václav I.
1253 do 1278 Přemysl Otakar II.
1278 do 1305 Václav II. v r. 1300 – 1305 tiež poľský kráľ
1305 do 1306 Václav III. v r. 1301 – 1305 tiež uhorský kráľ (ako Ladislav V.)
Nedynastické
1306 Henrich Korutánsky
1306 do 1307 Rudolf I. Habsburský
1307 do 1310 Henrich Korutánsky
Luxemburgovci
1310 do 1346 Ján Luxemburský
1346 do 1378 Karol IV. od r. 1346 rímsky kráľ, od r. 1355 rímskonemecký cisár
1378 do 1419 Václav IV. v r. 1376 – 1400 rímsky kráľ
1419 do 1437 Žigmund Luxemburský v r. 1421 bol zemským snemom ako kráľ odmietnutý, plné uznanie ako kráľa v r. 1436 – 1437; od r. 1411 rímsky kráľ, od r. 1433 rímskonemecký cisár, od r. 1387 uhorský kráľ
Habsburgovci a interregnum
1437 do 1439 Albrecht I. zároveň uhorský kráľ, od r. 1438 rímsky kráľ (ako Albrecht II.)
1440 do 1453 interregnum po Albrechtovej smrti bola koruna ponúknutá Albrechtovi III. Bavorskému, ktorý ju odmietol. Krajinu riadili do r. 1453 české stavy
1453 do 1457 Ladislav I. od r. 1444 uhorský kráľ (ako Ladislav V.)
Nedynastické
1458 do 1471 Juraj Poděbradský v r. 1452 – 1453 zemský správca
1469 do 1490 Matej Korvín vládol vo vedľajších krajinách Koruny českej (Morava, Sliezsko, Lužice), od r. 1458 uhorský kráľ
Jagellovci
1471 do 1516 Vladislav II. od r. 1490 uhorský kráľ
1516 do 1526 Ľudovít II. od r. 1508 uhorský kráľ
Habsburgovci
1526 do 1564 Ferdinand I. tiež rímskonemecký cisár a uhorský kráľ
1564 do 1576 Maximilián II. tiež rímskonemecký cisár a uhorský kráľ
1576 do 1611 Rudolf II. tiež rímskonemecký cisár a uhorský kráľ
1611 do 1619 Matej II. tiež rímskonemecký cisár a uhorský kráľ
1619 Ferdinand II. v r. 1619 zosadený z trónu
Nedynastické
1619 do 1620 Fridrich V. Falcký tzv. zimný kráľ
Habsburgovci
1620 do 1637 Ferdinand II. tiež rímskonemecký cisár a uhorský kráľ
1637 do 1657 Ferdinand III. tiež rímskonemecký cisár a uhorský kráľ
1657 do 1705 Leopold I. tiež rímskonemecký cisár a uhorský kráľ
1705 do 1711 Jozef I. tiež rímskonemecký cisár a uhorský kráľ
1711 do 1740 Karol II. tiež rímskonemecký cisár a uhorský kráľ (ako Karol III.)
1740 do 1780 Mária Terézia tiež uhorská kráľovná
1780 do 1790 Jozef II. tiež rímskonemecký cisár a uhorský kráľ
1790 do 1792 Leopold II. tiež rímskonemecký cisár a uhorský kráľ
1792 do 1835 František II. do r. 1806 rímskonemecký cisár (ako František II.), od r. 1804 rakúsky cisár (ako František I.), tiež uhorský kráľ (ako František II.)
1835 do 1848 Ferdinand V. tiež rakúsky cisár (ako Ferdinand I.) a uhorský kráľ (ako Ferdinand V.)
1848 do 1916 František Jozef I. tiež rakúsky cisár a uhorský kráľ
1916 do 1918 Karol III. tiež rakúsky cisár (ako Karol I.) a uhorský kráľ (ako Karol IV.)

Externé odkazyUpraviť