Otvoriť hlavné menu

Mária Podhradská (* 2. júl 1975, Bratislava) je slovenská speváčka, skladateľka, textárka, moderátorka, herečka, podnikateľka, učiteľka, hudobná pedagogička, podnikateľka a autorka hudobných vystúpení pre deti. Zakladateľka a spoluatorka hudobno-zábavného projektu pre deti - Spievankovo. Jej mama je známa huslistka a pedagogička Viera Podhradská [1]. Jej manžel Miroslav Čačík je hudobník, producent, manažér a vydavateľ [2][3].

Mária Podhradská
Základné informácie
Narodenie 2. júl 1975 (44 rokov)
Bratislava
Pôsobenie speváčka, skladateľka, textárka, moderátorka, herečka, podnikateľka, učiteľka, hudobná pedagogička, podnikateľka
Žáner pop, folk, rock, gospel, vokálna hudba, duchovná hudba, kresťanská hudba, detská hudba
Hrá na nástroje husle, gitara, klavír
Vydavateľstvá Lux, Lux Media, Tonada
Súvisiace
články
Viera Podhradská, Miroslav Čačík, Atlanta, Richard Čanaky, Spievankovo
Webstránka Oficiálna stránka - mariapodhradska.sk

Zo životaUpraviť

V hudobnej relácii Deka televízie Markíza pesnička „Na hrane“ vyhrala a aj sa udržala niekoľko týždňov na popredných miestach v rebríčku relácie. Táto pieseň vyšla na kompilácii kresťanských skupín, na albume Bez Teba niet neba, ktorý vydal Universal Music v roku 1999 [4][5]. So skupinou Atlanta odohrala viac než 500 koncertov[6]. V televízii Lux moderovala reláciu Poltón.

OceneniaUpraviť

  • 2011 – cena SOZA za najpredávanejší titul, v kategórii zvukové a zvukovo-obrazové nosiče, za Spievankovo
  • 2013 – cena SOZA za najpredávanejší titul, v kategórii zvukovo-obrazový záznam, za Spievankovo
  • 2014 – cena Panta Rhei Awards, za Spievankovo
  • 2015 – cena SOZA za napredávanejší titul, za Spievankovo

TvorbaUpraviť

DiskografiaUpraviť

  • 2001: „Práve preto - Rozhodnuté“ - CD singel
  • 2003: Rozhodnuté - LUX EAN 8586005845027, CD [7]
  • 2007: Bolo ako bude - Tonada
  • 2008: Veselá angličtina pre deti - Tonada EAN 8 588003 591081, CD
  • 2009: Veselá angličtina pre deti 2 - Tonada EAN 8 588003 591081, CD
  • 2010: Veselá angličtina pre deti 3 - Tonada, CD

so skupinou AtlantaUpraviť

  • 1996: Dlhý príbeh
  • 1997: Miesto na zemi
  • 1999: Krídla v daždi - Lux Media LM 0018-2-331, CD
  • 2002: ...vianočne - Atlanta a Kompromis - LUX LM 0025-2-331, CD
  • 2004: Zopár viet - studio LUX LM 0035-2-331, CD

s Richardom Čanakym, SpievankovoUpraviť

  • 2002: Mária Podhradská a Richard Čanaky - deťom, ľudové piesne pre najmenšie deti - Lux communication, CD
  • 2004: deťom 2 - Ľudové piesne - Lux communication, CD
  • 2005: deťom 3 - Anglické piesne pre deti - Lux communication, CD
  • 2006: deťom 4 - Veselé kresťanské ukazovačky - Studio Lux LM 0042-2-431, Lux communication, CD
  • 2006: deťom 5 - Piesne pre deti - Tonada, CD
  • 2007: Uspávanky do postieľky - Tonada, CD
  • 2007: Vianočné piesne (nielen) pre deti - Tonada, CD
  • 2007: Vianočné piesne - hudobné podklady - Tonada, CD
  • 2008: Pesničky pre detičky - Tonada, CD
  • 2008: Rozprávky 1 - Tonada, CD
  • 2009: Rozprávky 2 - Tonada, CD
  • 2009: Spievankovo - Tonada R162 0019-9-731, DVD
  • 2010: Pec nám spadla - české a slovenské piesne pre deti - Tonada, CD spolu s Jitkou Molavcovou
  • 2011: Spievankovo 2 - Tonada R162 0027-9-731, DVD
  • 2011: Na diskotéke - Tonada R162 0028-2-331, CD
  • 2012: Spievankovo 3 - Tonada R162 0030-9-331, DVD
  • 2012: Rozprávky 3 - Tonada, CD
  • 2013: Spievankovo, piesne z DVD Spievankovo a Spievankovo 2 - Tonada, CD
  • 2013: Spievankovo 4, Veselá angličtina pre deti - Príbehy zajka Smejka a víly Nezábudky - Tonada R162 0031-9-331, bonusy - R162 0031-9-332 2DVD
  • 2014: Na diskotéke 2 – Tonada, CD [8][9]
  • 2014: Spievankovo, piesne z DVD Spievankovo 3 a Spievankovo 4 - Tonada, CD
  • 2015: Rozprávky 4 - Tonada, CD
  • 2015: Spievankovo 5, O povolaniach - Tonada R162 0033-9-331, bonusy - R162 0033-9-332, 2DVD
  • 2016: Spievankovo, piesne z DVD Spievankovo 5 - Tonada, CD
  • 2017: Spievankovo 6 a kráľovná Harmónia, Príbeh o hľadaní stratenej hudby - Tonada, DVD
  • 2017: Spievankovo, piesne z DVD Spievankovo 6 a kráľovná Harmónia - Tonada, CD

KompilácieUpraviť

  • 1999 Bez teba niet neba - Universal Music, CD - 02. „Na hrane“ - Mária Podhradská, 06. „Pesnička“ - Atlanta, 09. „Tváre“ - Mária Podhradská, 15. „Shout Alleluja“ - Atlanta.
  • 2004 Bez teba niet neba II - LUX communication, CD - 01. „Zopár viet“ - Atlanta, 07. „Šachy viet“ - - Mária Podhradská.
  • Bez teba niet neba III - LUX communication, CD+DVD - 08. „O láske III“ - Atlanta -cd, 01. „O láske III“ - Atlanta -dvd.

PiesneUpraviť

Zoznam piesníUpraviť

Bližšie informácie v hlavnom článku: Zoznam piesní Spievankovo

BibliografiaUpraviť

  • Podhradská, Mária; Čanaky, Richard: Malí muzikanti - Mária Podhradská a Richard Čanaky, 2007, Tonada, ISBN 978-80-89299-00-3, podtitul: Notový záznam piesní pre deti [10]
  • Stoličný, Peter (kniha); Podhradská, Mária; Čanaky, Richard (CD): Polepetko, 2010, Centrum aktivity Chrobáčik, Tonada, 2010, ilustrácie: Anna Pospíšilová, ISBN 978-80-9704-600-2.
  • Skalová, Alžbeta: Jar v Spievankove, Mária Podhradská a Richard Čanaky, ilustrácie: Kristína Hroznová, 2016, Fortuna Libri, ISBN 978-80-8142-581-3, (leporelo).
  • Skalová, Alžbeta: Leto v Spievankove, Mária Podhradská a Richard Čanaky, ilustrácie: Kristína Hroznová, 2016, Fortuna Libri, ISBN 978-80-8142-582-0, (leporelo).
  • Skalová, Alžbeta: Jeseň v Spievankove, Mária Podhradská a Richard Čanaky, ilustrácie: Kristína Hroznová, 2016, Fortuna Libri, ISBN 978-80-8142-583-7, (leporelo).
  • Skalová, Alžbeta: Zima v Spievankove, Mária Podhradská a Richard Čanaky, ilustrácie: Kristína Hroznová, 2016, Fortuna Libri, ISBN 978-80-8142-584-4, (leporelo).
  • Skalová, Alžbeta: Rok v Spievankove, Mária Podhradská a Richard Čanaky, ilustrácie: Kristína Hroznová, 2016, Fortuna Libri, ISBN 858-80-04-69401-9, (leporelá).
  • Skalová, Alžbeta: Spievanka, Zahrajko a zatúlaná píšťalka, Spievankovo, Mária Podhradská a Richard Čanaky, ilustrácie: Kristína Hroznová, 2016, Fortuna Libri, ISBN 978-80-8142-580-6, (kniha).

FilmografiaUpraviť

ReferencieUpraviť

Externé odkazyUpraviť