Zoznam najrušnejších letísk v Európe

zoznamový článok projektov Wikimedia


Toto je zoznam najrušnejších letísk v Európe podľa počtu cestujúcich v roku 2019. Pasažierom sa rozumie osoba, ktorá pristane na letisku, odletí, alebo prestupuje. Zoznam obsahuje 50 najrušnejších letísk v Európe, vrátane Turecka.

S odstupom najväčšie európske letisko je londýnske Heathrow Airport s takmer 81 mil. pasažiermi. Spolu s piatimi ďalšími letiskami (Gatwick, Stansted, Luton, London City, Southend) tvorí Londýn najväčší svetový letiskový systém s približne 180 miliónmi pasažiermi ročne. Údaje v zozname pochádzajú z verejných zdrojov združenia Airports Council International.

Štatistika 2019Upraviť

Poradie Letisko Mesto Krajina Kód

(IATA)

Kód

(ICAO)

Počet cestujúcich Rozdiel 2018-2019
1   Letisko Londýn-Heathrow Londýn Spojené kráľovstvo LHR EGLL 80 886 589 1,0%
2   Letisko Charlesa de Gaulla Paríž Francúzsko CDG LFPG 76 150 007 5,4%
3   Letisko Amsterdam-Schiphol Amsterdam Holandsko AMS EHAM 71 707 144 0,9%
4   Letisko Frankfurt nad Mohanom Frankfurt Nemecko FRA EDDF 70 556 072 1,5%
5   Letisko Adolfa Suáreza Madrid-Barajas Madrid Španielsko MAD LEMD 61 734 037 6,6%
6   Letisko Josepa Tarradellasa Barcelona-El Prat Barcelona Španielsko BCN LEBL 52 686 314 5,0%
7   Letisko Istanbul Istanbul Turecko IST LTFM 52 578 008 55126,1%
8   Medzinárodné letisko Šeremetievo Moskva Rusko SVO UUEE 49 438 545 9,0%
9   Letisko Mníchov Mníchov Nemecko MUC EDDM 47 941 348 3,6%
10   Letisko Gatwick Londýn Spojené kráľovstvo LGW EGKK 46 574 786 1,1%
11   Letisko Leonarda da Vinci-Fiumicino Rím Taliansko FCO LIRF 43 532 573 1,3%
12   Letisko Dublin Dublin Írsko DUB EIDW 32 907 673 4,5%
13   Letisko Paríž-Orly Paríž Francúzsko ORY LFPO 31 853 049 3,8%
14   Letisko Viedeň-Schwechat Viedeň Rakúsko VIE LOWW 31 662 189 17,1%
15   Letisko Zürich Zurich Švajčiarsko ZRH LSZH 31 507 692 1,3%
16   Letisko Humberta Delgada Lisabon Portugalsko LIS LPPT 31 173 000 7,3%
17   Letisko Kodaň Kodaň Dánsko CPH EKCH 30 256 703 0,1%
18   Letisko Palma de Mallorca Palma de Mallorca Španielsko PMI LEPA 29 721 123 2,2%
19   Letisko Manchester Manchester Spojené kráľovstvo MAN EGCC 29 367 477 3,9%
20   Letisko Miláno-Malpensa Miláno Taliansko MXP LIMC 28 846 299 16,7%
21   Letisko Oslo-Gardermoen Oslo Nórsko OSL ENGM 28 592 619 0,3%
22   Medzinárodné letisko Domodedovo Moskva Rusko DME UUDD 28 252 337 3,9%
23   Letisko Londýn-Stansted Londýn Spojené kráľovstvo STN EGSS 28 124 292 0,5%
24   Letisko Brusel Brusel Belgicko BRU EBBR 26 360 003 2,7%
25   Letisko Štokholm-Arlanda Štokholm Švédsko ARN ESSA 25 642 703 4,5%
26   Letisko Eleftheriosa Venizelosa Atény Atény Grécko ATH LGAV 25 574 030 6,0%
27   Letisko Düsseldorf Düsseldorf Nemecko DUS EDDL 25 507 566 5,0%
28   Letisko Berlín-Tegel Berlín Nemecko TXL EDDT 24 227 570 10,1%
29   Medzinárodné letisko Vnukovo Moskva Rusko VKO UUWW 24 001 521 11,7%
30   Letisko Helsinki-Vantaa Helsinki Fínsko HEL EFHK 21 861 082 4,9%
31   Letisko Malaga-Costa del Sol Malaga Španielsko AGP LEMG 19 856 299 4,4%
32   Letisko Pulkovo Petrohrad Rusko LED ULLI 19 581 262 8,0%
33   Letisko Chopina Varšava Poľsko WAW EPWA 18 869 302 6,3%
34   Letisko Londýn-Luton Londýn Spojené kráľovstvo LTN EGGW 18 213 901 8,6%
35   Medzinárodné letisko Ženeva Ženeva Švajčiarsko GVA LSGG 17 926 629 1,4%
36   Letisko Václava Havla Praha Praha Česko PRG LKPR 17 804 900 6,0%
37   Letisko Hamburg Hamburg Nemecko HAM EDDH 17 308 773 0,4%
38   Medzinárodné letisko Ferenca Liszta Budapešť Budapešť Maďarsko BUD LHBP 16 173 399 8,8%
39   Atatürkovo medzinárodné letisko Istanbul Turecko ISL LTBA 16 072 534 76,4%
40   Medzinárodné letisko Boryspiľ Kyjev Ukrajina KBP UKBB 15 260 281 21,1%
41   Letisko Alicante Alicante Španielsko ALC LEAL 15 047 840 7,6%
42   Letisko Edinburgh Edinburgh Spojené kráľovstvo EDI EGPH 14 733 966 3,1%
43   Medzinárodné letisko Henriho Coandu-Otopeni Bukurešť Rumunsko OTP LROP 14 707 376 6,4%
44   Letisko Nice-Côte d’Azur Nice Francúzsko NCE LFMN 14 485 423 4,6%
45   Letisko Bergamo-Orio al Serio Bergamo, Miláno Taliansko BGY LIME 13 857 257 7,1%
46   Letisko Francisca Sá Carniera Porto Portugalsko OPO LPPR 13 107 000 9,7%
47   Letisko Stuttgart Stuttgart Nemecko STR EDDS 12 721 441 9,8%
48   Letisko Birmingham Birmingham Spojené kráľovstvo BHX EGBB 12 646 456 1,5%
49   Letisko Kolín/Bonn Kolín nad Rýnom, Bonn Nemecko CGN EDDK 12 368 519 4,5%
50   Letisko Lyon-Saint Exupéry Lyon Francúzsko LYS LFLL 11 739 600 6,4%

Štatistika 2018Upraviť

Poradie Letisko Mesto Krajina Kód

(IATA)

Kód

(ICAO)

Počet cestujúcich Rozdiel 2017-2018
1   Letisko Londýn-Heathrow Londýn Spojené kráľovstvo LHR EGLL 80 124 537 2,7%
2   Letisko Charlesa de Gaulla Paríž Francúzsko CDG LFPG 72 229 723 4,0%
3   Letisko Amsterdam-Schiphol Amsterdam Holandsko AMS EHAM 71 053 157 3,7%
4   Letisko Frankfurt nad Mohanom Frankfurt Nemecko FRA EDDF 69 510 269 7,8%
5   Atatürkovo medzinárodné letisko Istanbul Turecko ISL LTBA 67 981 446 6,7%
6   Letisko Adolfa Suáreza Madrid-Barajas Madrid Španielsko MAD LEMD 57 891 340 8,4%
7   Letisko Josepa Tarradellasa Barcelona-El Prat Barcelona Španielsko BCN LEBL 50 172 457 6,1%
8   Letisko Mníchov Mníchov Nemecko MUC EDDM 46 253 623 3,8%
9   Letisko Gatwick Londýn Spojené kráľovstvo LGW EGKK 46 086 089 1,2%
10   Medzinárodné letisko Šeremetievo Moskva Rusko SVO UUEE 45 348 150 14,4%
11   Letisko Leonarda da Vinci-Fiumicino Rím Taliansko FCO LIRF 42 995 119 4,9%
12   Letisko Paríž-Orly Paríž Francúzsko ORY LFPO 33 120 685 3,4%
13   Letisko Dublin Dublin Írsko DUB EIDW 31 497 526 6,5%
14   Letisko Zürich Zurich Švajčiarsko ZRH LSZH 31 113 488 5,8%
15   Letisko Kodaň Kodaň Dánsko CPH EKCH 30 298 531 3,8%
16   Medzinárodné letisko Domodedovo Moskva Rusko DME UUDD 29 403 704 4,1%
17   Letisko Palma de Mallorca Palma de Mallorca Španielsko PMI LEPA 29 081 787 4,0%
18   Letisko Humberta Delgada Lisabon Portugalsko LIS LPPT 29 031 268 9,0%
19   Letisko Oslo-Gardermoen Oslo Nórsko OSL ENGM 28 518 584 3,8%
20   Letisko Manchester Manchester Spojené kráľovstvo MAN EGCC 28 292 797 1,7%
21   Letisko Londýn-Stansted Londýn Spojené kráľovstvo STN EGSS 27 996 116 8,1%
22   Letisko Viedeň-Schwechat Viedeň Rakúsko VIE LOWW 27 037 292 10,8%
23   Letisko Štokholm-Arlanda Štokholm Švédsko ARN ESSA 26 845 419 0,8%
24   Letisko Brusel Brusel Belgicko BRU EBBR 25 675 939 3,6%
25   Letisko Miláno-Malpensa Miláno Taliansko MXP LIMC 24 725 490 11,5%
26   Letisko Düsseldorf Düsseldorf Nemecko DUS EDDL 24 283 967 1,4%
27   Letisko Eleftheriosa Venizelosa Atény Atény Grécko ATH LGAV 24 135 736 11,0%
28   Letisko Berlín-Tegel Berlín Nemecko TXL EDDT 22 000 430 7,5%
29   Medzinárodné letisko Vnukovo Moskva Rusko VKO UUWW 21 478 486 18,4%
30   Letisko Helsinki-Vantaa Helsinki Fínsko HEL EFHK 20 848 838 10,4%
31   Letisko Malaga-Costa del Sol Malaga Španielsko AGP LEMG 19 021 704 2,1%
32   Letisko Pulkovo Petrohrad Rusko LED ULLI 18 123 064 12,4%
33   Letisko Chopina Varšava Poľsko WAW EPWA 17 755 542 12,9%
34   Medzinárodné letisko Ženeva Ženeva Švajčiarsko GVA LSGG 17 677 035 1,9%
35   Letisko Hamburg Hamburg Nemecko HAM EDDH 17 234 229 2,2%
36   Letisko Václava Havla Praha Praha Česko PRG LKPR 16 797 006 9,0%
37   Letisko Londýn-Luton Londýn Spojené kráľovstvo LTN EGGW 16 769 634 4,9%
38   Medzinárodné letisko Ferenca Liszta Budapešť Budapešť Maďarsko BUD LHBP 14 867 491 13,5%
39   Letisko Edinburgh Edinburgh Spojené kráľovstvo EDI EGPH 14 294 305 6,6%
40   Letisko Alicante Alicante Španielsko ALC LEAL 13 981 320 2,0%
41   Letisko Nice-Côte d’Azur Nice Francúzsko NCE LFMN 13 850 561 4,1%
42   Medzinárodné letisko Henriho Coandu-Otopeni Bukurešť Rumunsko OTP LROP 13 820 428 7,9%
43   Letisko Kolín/Bonn Kolín nad Rýnom, Bonn Nemecko CGN EDDK 12 957 828 4,6%
44   Letisko Bergamo-Orio al Serio Bergamo, Miláno Taliansko BGY LIME 12 938 572 4,9%
45   Letisko Berlín-Schönefeld Berlín Nemecko SXF EDDB 12 725 937 1,1%
46   Medzinárodné letisko Boryspiľ Kyjev Ukrajina KBP UKBB 12 602 933 19,4%
47   Letisko Birmingham Birmingham Spojené kráľovstvo BHX EGBB 12 457 051 4,1%
48   Letisko Francisca Sá Carniera Porto Portugalsko OPO LPPR 11 939 562 10,7%
47   Letisko Stuttgart Stuttgart Nemecko STR EDDS 11 798 090 7,6%
50   Letisko Marca Pola Benátky Benátky Taliansko VCE LIPZ 11 184 608 7,8%

Štatistika 2017Upraviť

Poradie Zmena poradia 2012-2017 Letisko Mesto Krajina Kód

(IATA)

Kód

(ICAO)

Počet cestujúcich Rozdiel 2012-2017
1 Letisko Londýn-Heathrow Londýn   Spojené kráľovstvo LHR EGLL 78 012 825 11,4%
2 Letisko Charlesa de Gaulla Paríž   Francúzsko CDG LFPG 69 471 442 12,8%
3 1 Letisko Amsterdam-Schiphol Amsterdam   Holandsko AMS EHAM 68 515 425 34,3%
4 1 Letisko Frankfurt nad Mohanom Frankfurt   Nemecko FRA EDDF 64 500 386 12,1%
5 1 Atatürkovo medzinárodné letisko Istanbul   Turecko ISL LTBA 63 727 448 41,3%
6 1 Letisko Adolfa Suáreza Madrid-Barajas Madrid   Španielsko MAD LEMD 53 402 506 18,2%
7 2 Letisko Josepa Tarradellasa Barcelona-El Prat Barcelona   Španielsko BCN LEBL 47 284 500 34,5%
8 2 Letisko Gatwick Londýn   Spojené kráľovstvo LGW EGKK 45 556 899 33,1%
9 2 Letisko Mníchov Mníchov   Nemecko MUC EDDM 44 577 241 16,2%
10 2 Letisko Leonarda da Vinci-Fiumicino Rím   Taliansko FCO LIRF 40 971 881 10,8%
11 2 Medzinárodné letisko Šeremetievo Moskva   Rusko SVO UUEE 39 641 443 52,3%
12 Letisko Paríž-Orly Paríž   Francúzsko ORY LFPO 32 042 475 17,7%
13 2 Medzinárodné letisko Domodedovo Moskva   Rusko DME UUDD 30 657 854 8,8%
14 8 Letisko Dublin Dublin   Írsko DUB EIDW 29 582 321 54,9%
15 1 Letisko Zürich Zurich   Švajčiarsko ZRH LSZH 29 396 094 18,5%
16 1 Letisko Kodaň Kodaň   Dánsko CPH EKCH 29 177 833 25,0%
17 1 Letisko Palma de Mallorca Palma de Mallorca   Španielsko PMI LEPA 27 970 655 23,4%
18 2 Letisko Manchester Manchester   Spojené kráľovstvo MAN EGCC 27 773 303 40,7%
19 1 Letisko Oslo-Gardermoen Oslo   Nórsko OSL ENGM 27 482 486 24,5%
20 7 Letisko Humberta Delgada Lisabon   Portugalsko LIS LPPT 26 646 079 74,1%
21 Letisko Štokholm-Arlanda Štokholm   Švédsko ARN ESSA 26 623 606 35,5%
22 4 Letisko Londýn-Stansted Londýn   Spojené kráľovstvo STN EGSS 25 904 450 48,3%
23 Letisko Brusel Brusel   Belgicko BRU EBBR 24 783 911 30,6%
24 5 Letisko Düsseldorf Düsseldorf   Nemecko DUS EDDL 24 640 564 18,3%
25 8 Letisko Viedeň-Schwechat Viedeň   Rakúsko VIE LOWW 24 392 805 10,0%
26 2 Letisko Miláno-Malpensa Miláno   Taliansko MXP LIMC 22 169 167 19,6%
27 4 Letisko Eleftheriosa Venizelosa Atény Atény   Grécko ATH LGAV 21 737 787 67,9%
28 3 Letisko Berlín-Tegel Berlín   Nemecko TXL EDDT 20 460 688 12,6%
29 1 Letisko Helsinki-Vantaa Helsinki   Fínsko HEL EFHK 18 892 386 27,2%
30 2 Letisko Malaga-Costa del Sol Malaga   Španielsko AGP LEMG 18 628 876 48,1%
31 6 Medzinárodné letisko Vnukovo Moskva   Rusko VKO UUWW 18 138 865 87,0%
32 2 Letisko Hamburg Hamburg   Nemecko HAM EDDH 17 622 997 28,7%
33 4 Medzinárodné letisko Ženeva Ženeva   Švajčiarsko GVA LSGG 17 351 816 24,8%
34 Letisko Pulkovo Petrohrad   Rusko LED ULLI 16 125 520 44,6%
35 3 Letisko Londýn-Luton Londýn   Spojené kráľovstvo LTN EGGW 15 799 219 64,3%
36 3 Letisko Chopina Varšava   Poľsko WAW EPWA 15 730 330 64,1%
37 2 Letisko Václava Havla Praha Praha   Česko PRG LKPR 15 415 001 42,6%
38 7 Letisko Alicante Alicante   Španielsko ALC LEAL 13 713 061 54,9%
39 3 Letisko Edinburgh Edinburgh   Spojené kráľovstvo EDI EGPH 13 410 658 45,8%
40 7 Letisko Nice-Côte d’Azur Nice   Francúzsko NCE LFMN 13 304 782 18,9%
41 5 Medzinárodné letisko Ferenca Liszta Budapešť Budapešť   Maďarsko BUD LHBP 13 097 239 54,0%
42 1 Letisko Birmingham Birmingham   Spojené kráľovstvo BHX EGBB 12 990 303 45,6%
43 Nové v zozname Letisko Berlín-Schönefeld Berlín   Nemecko SXF EDDB 12 865 312 81,3%
44 Nové v zozname Medzinárodné letisko Henriho Coandu-Otopeni Bukurešť   Rumunsko OTP LROP 12 804 191 79,8%
45 5 Letisko Kolín/Bonn Kolín nad Rýnom, Bonn   Nemecko CGN EDDK 12 384 223 33,4%
46 2 Letisko Bergamo-Orio al Serio Bergamo, Miláno   Taliansko BGY LIME 12 336 137 38,8%
47 11 Letisko Stuttgart Stuttgart   Nemecko STR EDDS 10 962 247 12,8%
48 Nové v zozname Letisko Francisca Sá Carniera Porto   Portugalsko OPO LPPR 10 787 630 78,3%
49 2 Medzinárodné letisko Boryspiľ Kyjev   Ukrajina KBP UKBB 10 554 757 24,5%
50 Letisko Marca Pola Benátky Benátky   Taliansko VCE LIPZ 10 371 380 26,7%

Štatistika 2012Upraviť

Poradie Letisko Mesto Krajina Kód

(IATA)

Kód

(ICAO)

Počet cestujúcich
1   Letisko Londýn-Heathrow Londýn Spojené kráľovstvo LHR EGLL 70 037 417
2   Letisko Charlesa de Gaulla Paríž Francúzsko CDG LFPG 61 611 934
3   Letisko Frankfurt nad Mohanom Frankfurt Nemecko FRA EDDF 57 520 001
4   Letisko Amsterdam-Schiphol Amsterdam Holandsko AMS EHAM 51 035 590
5   Letisko Adolfa Suáreza Madrid-Barajas Madrid Španielsko MAD LEMD 45 190 528
6   Atatürkovo medzinárodné letisko Istanbul Turecko ISL LTBA 45 091 962
7   Letisko Mníchov Mníchov Nemecko MUC EDDM 38 360 604
8   Letisko Leonarda da Vinci-Fiumicino Rím Taliansko FCO LIRF 36 980 911
9   Letisko Josepa Tarradellasa Barcelona-El Prat Barcelona Španielsko BCN LEBL 35 144 503
10   Letisko Gatwick Londýn Spojené kráľovstvo LGW EGKK 34 235 982
11   Medzinárodné letisko Domodedovo Moskva Rusko DME UUDD 28 165 657
12   Letisko Paríž-Orly Paríž Francúzsko ORY LFPO 27 232 263
13   Medzinárodné letisko Šeremetievo Moskva Rusko SVO UUEE 26 032 975
14   Letisko Zürich Zurich Švajčiarsko ZRH LSZH 24 802 466
15   Letisko Kodaň Kodaň Dánsko CPH EKCH 23 336 187
16   Letisko Palma de Mallorca Palma de Mallorca Španielsko PMI LEPA 22 666 858
17   Letisko Viedeň-Schwechat Viedeň Rakúsko VIE LOWW 22 165 794
18   Letisko Oslo-Gardermoen Oslo Nórsko OSL ENGM 22 080 433
19   Letisko Düsseldorf Düsseldorf Nemecko DUS EDDL 20 833 246
20   Letisko Manchester Manchester Spojené kráľovstvo MAN EGCC 19 736 502
21   Letisko Štokholm-Arlanda Štokholm Švédsko ARN ESSA 19 642 029
22   Letisko Dublin Dublin Írsko DUB EIDW 19 099 649
23   Letisko Brusel Brusel Belgicko BRU EBBR 18 971 332
24   Letisko Miláno-Malpensa Miláno Taliansko MXP LIMC 18 537 301
25   Letisko Berlín-Tegel Berlín Nemecko TXL EDDT 18 164 203
26   Letisko Londýn-Stansted Londýn VSpojené kráľovstvo STN EGSS 17 472 699
27   Letisko Humberta Delgada Lisabon Portugalsko LIS LPPT 15 301 176
28   Letisko Helsinki-Vantaa Helsinki Fínsko HEL EFHK 14 858 215
29   Medzinárodné letisko Ženeva Ženeva Švajčiarsko GVA LSGG 13 899 422
30   Letisko Hamburg Hamburg Nemecko HAM EDDH 13 697 402
31   Letisko Eleftheriosa Venizelosa Atény Atény Grécko ATH LGAV 12 944 041
32   Letisko Malaga-Costa del Sol Malaga Španielsko AGP LEMG 12 581 944
33   Letisko Nice-Côte d’Azur Nice Francúzsko NCE LFMN 11 189 896
34   Letisko Pulkovo Petrohrad Rusko LED ULLI 11 154 560
35   Letisko Václava Havla Praha Praha Česko PRG LKPR 10 807 890
36   Letisko Stuttgart Stuttgart Nemecko STR EDDS 9 720 877
37   Medzinárodné letisko Vnukovo Moskva Rusko VKO UUWW 9 699 452
38   Letisko Londýn-Luton Londýn Spojené kráľovstvo LTN EGGW 9 617 697
39   Letisko Chopina Varšava Poľsko WAW EPWA 9 585 532
40   Letisko Kolín/Bonn Kolín nad Rýnom, Bonn Nemecko CGN EDDK 9 280 070
41   Letisko Miláno-Linate Miláno Taliansko LIN LIML 9 229 890
42   Letisko Edinburgh Edinburgh Spojené kráľovstvo EDI EGPH 9 195 061
43   Letisko Birmingham Birmingham Spojené kráľovstvo BHX EGBB 8 922 539
44   Letisko Bergamo-Orio al Serio Bergamo, Miláno Taliansko BGY LIME 8 890 720
45   Letisko Alicante Alicante Španielsko ALC LEAL 8 855 444
46   Medzinárodné letisko Ferenca Liszta Budapešť Budapešť Maďarsko BUD LHBP 8 504 020
47   Medzinárodné letisko Boryspiľ Kyjev Ukrajina KBP UKBB 8 478 091
48   Letisko Lyon-Saint Exupéry Lyon Francúzsko LYS LFLL 8 451 039
49   Letisko Marseille-Provence Marseille Francúzsko MRS LFML 8 295 479
50   Letisko Marca Pola Benátky Benátky Taliansko VCE LIPZ 8 188 455


ZdrojUpraviť