Nikotín je alkaloid s cyklom pyridínu, vyrába sa z listov tabaku Nicotiana tabacum alebo Nicotiana rustica. Z tabaku ho izoloval Nicolas Vauquelin v roku 1809.

Vzorec molekuly
Štruktúra molekuly nikotínu
Obsah škodlivín uvedený na škatuľke cigariet so zníženým podielom nikotínu

Nikotín je vysoko návyková droga, ktorá sa legálne používa na celom svete. Prijíma sa fajčením sušených tabakových listov, žuvaním tabaku (vstrebávaním cez sliznicu ústnej dutiny) alebo ich šňupaním. V 10 kusoch cigariet sa nachádza v závislosti od ich kvality okolo 12 – 230 mg čistého nikotínu, v cigaretách so zníženým obsahom nikotínu (tzv. light cigarety) je to menej.

Účinky upraviť

Má nepriaznivé účinky na srdcové cievy. V periférii spôsobuje vazokonstrikciu (zúženie ciev), čím je u fajčiarov zhoršené hojenie rán. Jeho spalné splodiny pri fajčení podporujú vznik rakoviny pľúc. Ďalej spôsobuje dehydratáciu tela, impotenciu.

Vedci z Kráľovského ústavu v Londýne pri pokusoch na potkanoch zistili, že nikotín zlepšuje pamäť a koncentráciu. Následné štúdium interakcie tejto molekuly a neurónov by mohlo viesť k vytvoreniu liekov bez negatívnych účinkov, ktorými sa nikotín vyznačuje.[1]

Chemické reakcie upraviť

Reakciou nikotínu s kyselinou dusičnou vzniká kyselina nikotínová.

Referencie upraviť

  1. 21. století. August 2008, str.3.

Pozri aj upraviť