Zoznam vrcholov v Nízkych Tatrách

zoznamový článok projektov Wikimedia
Gnome-globe.svg Mapa so všetkými súradnicami: OSM alebo Bing (Crystal Project Download.pngKML)

Zoznam vrcholov v Nízkych Tatrách zahŕňa pomenované nízkotatranské vrcholy s nadmorskou výškou nad 1 500 m n. m.. Zoznam vychádza z tabuľky, dostupnej na stránkach Treking.cz, ktorá uvádza 48 najvyšších nízkotatranských vrcholov s nadmorskou výškou nad 1 700 m n. m.[1] Zvyšok zoznamu (vrcholy vysoké 1500 až 1 700 m n. m.) bol vypracovaný podľa máp, dostupných na stránkach Hiking.sk.[2]

Ďumbier (2043 m)
Chopok (2024 m)
Skalka (1980 m)
Chabenec (1955 m)
Kráľova hoľa (1946 m)
Kotliská (1937 m)
Krúpova hoľa (1922 m)
Poľana (1890 m)

Zoznam vrcholovUpraviť

# Vrchol Výška (m) Súradnice Podcelok Prístup[3]
1. Ďumbier 2043 48°56′11″S 19°38′25″V / 48,93639°S 19,64028°V / 48.93639; 19.64028 (Ďumbier) Ďumbierske Tatry  
2. Štiavnica 2025 48°56′12″S 19°39′13″V / 48,93667°S 19,65361°V / 48.93667; 19.65361 (Štiavnica) Ďumbierske Tatry neznačený
3. Chopok 2024 48°56′36″S 19°35′35″V / 48,94333°S 19,59306°V / 48.94333; 19.59306 (Chopok) Ďumbierske Tatry      
4. Dereše 2004 48°56′25″S 19°34′28″V / 48,94028°S 19,57444°V / 48.94028; 19.57444 (Dereše) Ďumbierske Tatry  
5. Skalka 1980 48°55′45″S 19°31′07″V / 48,92917°S 19,51861°V / 48.92917; 19.51861 (Skalka) Ďumbierske Tatry  
6. Chabenec 1955 48°56′28″S 19°29′41″V / 48,94111°S 19,49472°V / 48.94111; 19.49472 (Chabenec) Ďumbierske Tatry  
7. Kráľova hoľa 1946 48°53′00″S 20°08′25″V / 48,88333°S 20,14028°V / 48.88333; 20.14028 (Kráľova hoľa) Kráľovohoľské Tatry      
8. Kotliská 1937 48°56′18″S 19°31′03″V / 48,93833°S 19,51750°V / 48.93833; 19.51750 (Kotliská) Ďumbierske Tatry    
9. Krúpova hoľa 1922 48°56′22″S 19°37′48″V / 48,93944°S 19,63000°V / 48.93944; 19.63000 (Krúpova hoľa) Ďumbierske Tatry    
10. Zákľuky 1915 48°57′15″S 19°32′27″V / 48,95417°S 19,54083°V / 48.95417; 19.54083 (Zákľuky) Ďumbierske Tatry  
11. Poľana 1890 48°56′49″S 19°32′23″V / 48,94694°S 19,53972°V / 48.94694; 19.53972 (Poľana) Ďumbierske Tatry    
12. Bôr 1888 48°57′53″S 19°32′33″V / 48,96472°S 19,54250°V / 48.96472; 19.54250 (Bôr) Ďumbierske Tatry  
13. Konské 1882 48°56′31″S 19°36′48″V / 48,94194°S 19,61333°V / 48.94194; 19.61333 (Konské) Ďumbierske Tatry   neznačený
14. Stredná hoľa 1876 48°53′20″S 20°06′22″V / 48,88889°S 20,10611°V / 48.88889; 20.10611 (Stredná hoľa) Kráľovohoľské Tatry  
15. Baňa 1859 48°56′24″S 19°28′53″V / 48,94000°S 19,48139°V / 48.94000; 19.48139 (Baňa) Ďumbierske Tatry  
16. Žiarska hoľa 1841 48°55′02″S 19°30′17″V / 48,91722°S 19,50472°V / 48.91722; 19.50472 (Žiarska hoľa) Ďumbierske Tatry  
17. Orlová 1840 48°53′21″S 20°05′11″V / 48,88917°S 20,08639°V / 48.88917; 20.08639 (Orlová) Kráľovohoľské Tatry  
18. Králička 1807 48°55′05″S 19°40′32″V / 48,91806°S 19,67556°V / 48.91806; 19.67556 (Králička) Ďumbierske Tatry  
19. Bartková 1790 48°53′30″S 20°04′21″V / 48,89167°S 20,07250°V / 48.89167; 20.07250 (Bartková) Kráľovohoľské Tatry   traverz
20. Veľký Gápeľ 1777 48°54′57″S 19°37′49″V / 48,91583°S 19,63028°V / 48.91583; 19.63028 (Veľký Gápeľ) Ďumbierske Tatry neznačený
21. Konský grúň 1771 48°57′02″S 19°35′59″V / 48,95056°S 19,59972°V / 48.95056; 19.59972 (Konský grúň) Ďumbierske Tatry neznačený
22. Veľká Chochuľa 1753 48°53′37″S 19°19′53″V / 48,89361°S 19,33139°V / 48.89361; 19.33139 (Veľká Chochuľa) Ďumbierske Tatry    
23. Krakova hoľa 1752 48°59′01″S 19°38′00″V / 48,98361°S 19,63333°V / 48.98361; 19.63333 (Krakova hoľa) Ďumbierske Tatry  
24. Ďurková 1750 48°55′52″S 19°27′32″V / 48,93111°S 19,45889°V / 48.93111; 19.45889 (Ďurková) Ďumbierske Tatry  
25. Ludárova hoľa 1732 48°57′08″S 19°38′44″V / 48,95222°S 19,64556°V / 48.95222; 19.64556 (Ludárova hoľa) Ďumbierske Tatry neznačený
26. Veľký bok 1727 48°56′36″S 19°52′41″V / 48,94333°S 19,87806°V / 48.94333; 19.87806 (Veľký bok) Kráľovohoľské Tatry  
27. Rovná hoľa 1723 48°56′25″S 19°42′49″V / 48,94028°S 19,71361°V / 48.94028; 19.71361 (Rovná hoľa) Ďumbierske Tatry    
28. Malá Chochuľa 1719 48°53′03″S 19°19′18″V / 48,88417°S 19,32167°V / 48.88417; 19.32167 (Malá Chochuľa) Ďumbierske Tatry  
29. Košarisko 1695 48°53′51″S 19°20′52″V / 48,89750°S 19,34778°V / 48.89750; 19.34778 (Košarisko) Ďumbierske Tatry    
30. Veľká Vápenica 1691 48°54′58″S 19°58′36″V / 48,91611°S 19,97667°V / 48.91611; 19.97667 (Veľká Vápenica) Kráľovohoľské Tatry  
31. Kráľova skala 1690 48°52′17″S 20°09′29″V / 48,87139°S 20,15806°V / 48.87139; 20.15806 (Kráľova skala) Kráľovohoľské Tatry  
32. Tanečnica 1681 48°58′04″S 19°37′56″V / 48,96778°S 19,63222°V / 48.96778; 19.63222 (Tanečnica) Ďumbierske Tatry   traverz
33. Homôľka 1660 48°54′34″S 19°51′46″V / 48,90944°S 19,86278°V / 48.90944; 19.86278 (Homôľka) Kráľovohoľské Tatry   traverz
34. Pálenica 1654 48°55′02″S 19°34′46″V / 48,91722°S 19,57944°V / 48.91722; 19.57944 (Pálenica) Ďumbierske Tatry  
35. Prašivá 1652 48°52′39″S 19°19′03″V / 48,87750°S 19,31750°V / 48.87750; 19.31750 (Prašivá) Ďumbierske Tatry  
36. Latiborská hoľa 1643 48°55′30″S 19°24′16″V / 48,92500°S 19,40444°V / 48.92500; 19.40444 (Latiborská hoľa) Ďumbierske Tatry  
37. Ostredok 1640 48°57′09″S 19°30′33″V / 48,95250°S 19,50917°V / 48.95250; 19.50917 (Ostredok) Ďumbierske Tatry neznačený
37. Veľká hoľa 1640 48°55′35″S 19°23′04″V / 48,92639°S 19,38444°V / 48.92639; 19.38444 (Veľká hoľa) Ďumbierske Tatry   traverz
38. Salatín 1630 48°58′49″S 19°21′45″V / 48,98028°S 19,36250°V / 48.98028; 19.36250 (Salatín) Ďumbierske Tatry    
39. Baba 1617 48°54′16″S 19°34′32″V / 48,90444°S 19,57556°V / 48.90444; 19.57556 (Baba) Ďumbierske Tatry   traverz
40. Zámostská hoľa 1612 48°55′40″S 19°25′46″V / 48,92778°S 19,42944°V / 48.92778; 19.42944 (Zámostská hoľa) Ďumbierske Tatry  
41. Lajštroch 1602 48°54′44″S 19°42′47″V / 48,91222°S 19,71306°V / 48.91222; 19.71306 (Lajštroch) Ďumbierske Tatry  
42. Ondrejská hoľa 1591 48°53′09″S 19°22′19″V / 48,88583°S 19,37194°V / 48.88583; 19.37194 (Ondrejská hoľa) Ďumbierske Tatry   traverz
43. Holica 1575 48°58′00″S 19°55′17″V / 48,96667°S 19,92139°V / 48.96667; 19.92139 (Holica) Kráľovohoľské Tatry neznačený
44. Medvedia 1570 48°55′53″S 19°59′24″V / 48,93139°S 19,99000°V / 48.93139; 19.99000 (Medvedia) Kráľovohoľské Tatry neznačený
45. Ráztocká hoľa 1565 48°52′59″S 19°23′13″V / 48,88306°S 19,38694°V / 48.88306; 19.38694 (Ráztocká hoľa) Ďumbierske Tatry  
46. Siná 1560 49°00′01″S 19°33′19″V / 49,00028°S 19,55528°V / 49.00028; 19.55528 (Siná) Ďumbierske Tatry  
47. Dzurová 1559 48°54′19″S 20°07′10″V / 48,90528°S 20,11944°V / 48.90528; 20.11944 (Dzurová) Kráľovohoľské Tatry neznačený
48. Tlstá 1555 48°57′27″S 19°21′21″V / 48,95750°S 19,35583°V / 48.95750; 19.35583 (Tlstá) Ďumbierske Tatry neznačený
49. Úplaz 1555 48°54′39″S 20°10′33″V / 48,91083°S 20,17583°V / 48.91083; 20.17583 (Úplaz) Kráľovohoľské Tatry   traverz
50. Poludnica 1549 49°01′17″S 19°37′55″V / 49,02139°S 19,63194°V / 49.02139; 19.63194 (Poludnica) Ďumbierske Tatry  
51. Skalka 1549 48°54′34″S 19°21′54″V / 48,90944°S 19,36500°V / 48.90944; 19.36500 (Skalka) Ďumbierske Tatry   traverz
52. Chopec 1548 48°56′14″S 19°43′58″V / 48,93722°S 19,73278°V / 48.93722; 19.73278 (Chopec) Ďumbierske Tatry neznačený
53. Predná hoľa 1546 48°54′53″S 20°12′13″V / 48,91472°S 20,20361°V / 48.91472; 20.20361 (Predná hoľa) Kráľovohoľské Tatry   traverz
54. Oravcová 1544 48°54′34″S 19°54′04″V / 48,90944°S 19,90111°V / 48.90944; 19.90111 (Oravcová) Kráľovohoľské Tatry  
55. Beňuška 1542 48°52′49″S 19°43′58″V / 48,88028°S 19,73278°V / 48.88028; 19.73278 (Beňuška) Kráľovohoľské Tatry  
56. Ohnište 1538 48°58′32″S 19°42′21″V / 48,97556°S 19,70583°V / 48.97556; 19.70583 (Ohnište) Ďumbierske Tatry  
57. Malý Bok 1534 48°56′56″S 19°51′53″V / 48,94889°S 19,86472°V / 48.94889; 19.86472 (Malý Bok) Kráľovohoľské Tatry neznačený
58. Zadná Široká 1534 48°55′14″S 19°52′40″V / 48,92056°S 19,87778°V / 48.92056; 19.87778 (Zadná Široká) Kráľovohoľské Tatry   traverz
59. Nemecká 1534 48°56′46″S 19°54′37″V / 48,94611°S 19,91028°V / 48.94611; 19.91028 (Nemecká) Kráľovohoľské Tatry  
60. Kečka 1529 48°52′34″S 19°43′48″V / 48,87611°S 19,73000°V / 48.87611; 19.73000 (Kečka) Kráľovohoľské Tatry  
61. Krámec 1523 48°57′59″S 19°28′01″V / 48,96639°S 19,46694°V / 48.96639; 19.46694 (Krámec) Ďumbierske Tatry neznačený
62. Andrejcová 1520 48°54′01″S 20°01′49″V / 48,90028°S 20,03028°V / 48.90028; 20.03028 (Andrejcová) Kráľovohoľské Tatry  
63 Mestská hora 1520 48°56′50″S 19°27′13″V / 48,94722°S 19,45361°V / 48.94722; 19.45361 (Mestská hora) Ďumbierske Tatry  
64. Babina 1516 48°53′47″S 19°49′53″V / 48,89639°S 19,83139°V / 48.89639; 19.83139 (Babina) Kráľovohoľské Tatry neznačený
65. Chabenec 1516 48°52′36″S 19°21′38″V / 48,87667°S 19,36056°V / 48.87667; 19.36056 (Chabenec) Ďumbierske Tatry neznačený
66. Chmelinec 1509 48°57′47″S 19°54′16″V / 48,96306°S 19,90444°V / 48.96306; 19.90444 (Chmelinec) Kráľovohoľské Tatry neznačený
67. Kolesárová 1508 48°54′19″S 19°55′42″V / 48,90528°S 19,92833°V / 48.90528; 19.92833 (Kolesárová) Kráľovohoľské Tatry  
68. Tri kopce 1507 48°53′55″S 20°10′10″V / 48,89861°S 20,16944°V / 48.89861; 20.16944 (Tri kopce) Kráľovohoľské Tatry  
69. Pusté 1501 48°59′52″S 19°36′54″V / 48,99778°S 19,61500°V / 48.99778; 19.61500 (Pusté) Ďumbierske Tatry    

Pozri ajUpraviť

ReferencieUpraviť

  1. http://www.treking.cz/vrcholy/nizke-tatry-nejvyssi-vrcholy.htm
  2. . Dostupné online.
  3. Spracované podľa mapy.hiking.sk

Externé odkazyUpraviť

ZdrojUpraviť