Chiki liki tu-a

Chiki liki tu-a je slovenská alternatívna skupina, ktorá vznikla v Prešove v roku 1995. Kapela v súčasnosti pozostáva z basgitaristu / speváka Martina Višňovského, gitaristu Ľuboslava Petrušku a bubeníka Tomáša Višňovského. Zakladajúci členovia v roku 1995 boli Martin Višňovský a bubeník Peter Šima, pripojil sa k ním gitarista Marián Ivan a hosťujúci člen Tomáš Višňovský na klávesy. Neskôr do kapely prišiel v roku 1997 trombónista Tomáš Paľo a v tejto zostave nahrali prvý štúdiový album Nezatváraj Milan dvere (1998). Ten istý rok sa ku kapele pridal Ľuboslav Petruška na gitaru. V tomto obsadení vznikol album Budeš musel vlasy na blond prefarbil (2000). Po tejto nahrávke kapelu opustili postupne Marián Ivan a Peter Šima. Nasleduje tretí štúdiový album [[Choďte sa hrať pred vlastný vchod]] (2003) s najväčším ohlasom na skladbu „Laska moja de si“. Kapelu opúšťa Tomáš Paľo a v trojici, ktorá je spolu doteraz vznikajú štúdiové albumy Dvojkilometrový jeleň (2005), Slzy tvý mámy, Šedivý a spol. (2015) a 3x4=13 (2016). Chiki liki Tu-a odohrali cez 1400 koncertov v 15-tich krajinách Európy. Nevynechali kluby v mestách Paríž, Bordeaux, Londýn, Dublin, Belfast, Budapešť, Berlín, Drážďany, Skopje, Ľubľana, Praha, Varšava, Krakov, Bratislava, Viedeň ako aj vystúpenia na festivaloch Sziget, Trutnov Open Air, Pohoda, Rock for People, Colours of Ostrava, Schengen fest, Taksirat a Grape.

Chiki liki tu-a
Tomáš Višňovský, Martin Višňovský, Ľuboslav Petruška
Tomáš Višňovský, Martin Višňovský, Ľuboslav Petruška
Základné informácie
Pôvod Slovensko Prešov, Slovensko
Žáner(-re) Alternatívny rock
Experimentálny rock
Pôsobenie 1995 – súčasnosť
Vydavateľstvá Primitives Records
Agentúra Pohoda
Millenium Records
Sony BMG
Panorama media
Webstránka chikiliki.sk
Členovia skupiny:
Martin Višňovský
Ľuboslav Petruška
Tomáš Višňovský
Bývalí členovia
Marián Ivan
Peter Šima
Tomáš Paľo

História kapelyUpraviť

Začiatky (1994 – 1997)Upraviť

 
Chiki liki tu-a, 1997

Chiki liki tu-a začínali v Prešove ako sen chlapcov z Obchodnej akadémie mať vlastnú kapelu v roku 1994 ako duo spevák a basgitarista Martin Višňovský a bubeník Peter Šima. Táto dvojica nemala problém s nájdením gitaristu, ujal sa toho Petrov bratranec Marián Ivan. Všetci traja bez znalosti hrania na hudobné nástroje začali tvoriť svoj prvý koncertný program, ktorý zahrali po prvý krát 22. marca 1995 v prešovskom PKO, ale potom sa kapela kvôli nezhodám cez leto rozišla. Bohužiaľ z týchto skladieb neexistuje žiadna zvuková stopa, až na pár výnimiek sa tento materiál nepodarilo zachrániť. V septembri si nezáväzne opäť spolu zahrali a každú skúšku vznikla nová skladba. Ako hosť sa pridal na klávesy Martinov brat Tomáš Višňovský. Prvý koncert s týmto programom zahrali ako predkapela pred Mňágou a Žďorp 11. decembra a okamžite sa ujala skladba „Ta toto nieje možné“. Vznikali ďalšie a začiatkom roka 1997 nahrali prvé demo (7 skladieb) v Slovenskom rozhlase v Prešove. Nasledovali prvé pozitívne ohlasy z rádií Flash a Ragtime, nahrávanie videoklipu pre televíziu VTV na skladbu „Gdoja“, ako aj prvé koncerty mimo východného Slovenska, už v zostave s Tomášom Paľom na trombón a flautu. Z prvého koncertu v Žiline, vzniklo pozvanie na Slovenské alternatívne leto, potom do Trenčína, kde kapelu videl Michal Kaščák a okamžite ju zaradil do programu Klubu za Zrkadlom v Bratislave, kde boli historicky prvým účinkujúcim. Kapela od začiatku vystupuje v slušivých kostýmoch, najviac kapelu identifikuje kúpacia čiapka, lyžiarske okuliare a oranžový plášť Martina Višňovského.

Nezatváraj Milan dvere, Budeš musel vlasy na blond prefarbil (1998 – 2001)Upraviť

 
Chiki liki tu-a, Revište 1998

Vo februári 1998 kapela nahráva svoj debutový album Nezatváraj Milan dvere v Slovenskom rozhlase v Bratislave so zvukárom Ľubošom Válkym. Album vychádza vo vlastnom náklade len na MC, z predbežnej dohody s vydavateľstvom G.A.records zišlo, ale na CD vychádza aspoň singel, ktorý je nasadzovaný v ďalších rádiách ako RockFM alebo Kiks. Prvýkrát si kapela zahrá aj na festivale Pohoda a úzko spolupracuje s lučeneckou legendou Navara. Prichádza gitarista Ľuboslav Petruška a v roku 1999 nasledujú prvé koncerty v Česku, pozitívna recenzia v magazíne Rock&Pop z festivalu Bohnice a nasadenie skladieb v rebríčku Malá Sedma Radia 1. Vyústením je nahrávanie druhého albumu Budeš musel vlasy na blond prefarbil vo februári 2000 v štúdiu Perina, Prešov. Zvuk mal na starosti Martin Migaš. Vychádza na MC vo vydavateľstve Dub-Art. V decembri odohrajú svoje prvé súvislé turné, z vystúpenia v Bratislave vzniká záznam live koncertu odvysielaný v STV. Kapelu opustili postupne Marián Ivan a Peter Šima, ktorého na bicie nahradil Tomáš Višňovský. Na jeseň 2001 absolvujú prvé maďarské turné s kapelou Másfél a prvé koncerty v Poľsku.

Choďte sa hrať pred vlastný vchod (2002 – 2004)Upraviť

 
Chiki liki tu-a, 2002

Koncertov začína rýchlo pribúdať, v lete 2002 vydáva Agentúra Pohoda reedíciu prvých dvoch albumov pod názvom Kysak. Prvýkrát na festivaloch Colours of Ostrava, Trutnov Open Air a najväčšom festivale vo východnej Európe Sziget v Budapešti, ktorého sa kapela v budúcnosti zúčastní spolu až päťkrát. V júni 2003 prvé európske turné od Berlína po Paríž. Po návrate začínajú nahrávať tretí album v štúdiách Solid (bývalý OPUS) s Ivanom Jombíkom vo vydavateľstve Millenium Records a album Choďte sa hrať pred vlastný vchod definitívne potvrdí úspech u poslucháčov a širšej verejnosti. Najznámejšie skladby sú „Laska moja de si“, „Ďakujem“, „Monte Carlo“, „Poďme všetci“. Sú nominovaní na grammy Aurel za objav roka a ceny Zlatý gunár akadémie humoru. V roku 2004 odohrajú za necelých šesť mesiacov cez 120 vystúpení, posledný koncert sezóny na festivale Taksirat v Skopje. Je to posledné spoločné vystúpenie s trombónistom Tomášom Paľom, z kapely odchádza začiatkom roka 2005. Spolu ešte stihnú pripraviť hudbu a odpremiérovať detské predstavenie Udatný Petrík pre Bábkové divadlo Žilina. Oficiálna koncertná rozlúčka prebehla v lete na festivale Pohoda 2005.

Dvojkilometrový jeleň (2005 – 2014)Upraviť

 
Chiki liki tu-a, 2005

Rok 2005 začína cenami. „Laska moja de si“ je druhá najhranejšia skladba TV Musicbox, získavajú cenu akadémie humoru Zlatý gunár a sú nominovaný na grammy Aurel za videoklip roka. V lete kapela nahráva so zvukárom Romanom Šoltysom štvrtý album Dvojkilometrový jeleň, ktorý vychádza v Sony BMG. Veľký ohlas majú skladby „Pod balkónom“ a „Americká pesnička“. Počas toho odohrajú dvojkoncert s Pražským výběrom, na jeseň album pokrstia v Londýne, Prahe, Bratislave a Prešove. Na jar 2006 absolvujú moravsko-slovenské turné s Horkýže Slíže a v júni turné po Francúzsku. 2007 sólo turné v spolupráci s kapelami Myster Möbius a Korai Öröm. Dôležitým krokom je vznik festivalu Vrbovské vetry spoločne s kapelami Karpatské chrbáty a Slobodná Európa. Prvé turné v Írsku začiatkom roka 2008, cez leto Pulse festival (Londýn), Varšava, Sziget (Budapešť), Out in the kraut festival (Švajčiarsko) a Nukstock festival (Nemecko). Roky 2009 a 2010 plné koncertov s vyvrcholením oslavy 15 výročia vzniku v Prešove a Košiciach s hosťami Laura a její tygři a Bez ladu a skladu. Zatiaľ najdlhšie európske turné absolvuje kapela na jeseň 2011. Za dva mesiace odohrajú 30 koncertov v 10 krajinách. Pribudli nové regióny Belfast, Dublin, Den Haag, Bordeaux, Nancy, Ľubľana, Viedeň. Od roku 2012 začínajú vychádzať prvé single z nového albumu „Letáky“ neskôr „Prezident“. V lete odohrá kapela Schengen fest v slovinskej Vinici, na jeseň turné s Vypsanou fixou. 27. marca 2013 odohrá kapela vo vypredanom prešovskom PKO svoj tisíci koncert v pôvodnej zostave. Na jar 2014 spoločné turné so Srečna mladina v Slovinsku.

Slzy tvý mámy, Šedivý a spol., 3x4=13 (2015 – súčasnosť)Upraviť

 
Chiki liki tu-a, Pohoda 2017

2. marca 2015 vychádza piaty album kapely s názvom Slzy tvý mámy, Šedivý a spol. Kapela si ho produkuje vo vlastnej réžii pod značkou Panorama media. Zvuk má na starosti bubeník Tomáš Višňovský. Najviac zaujali skladby „Milenka“ a „DPH“. Táto nahrávka získava cenu Radio_Head Awards v kategórii album roka. Cez leto turné Francúzsko a Holandsko. Na jeseň vydávajú reedíciu prvých troch albumov pod názvom Margecany a DVD Live, živé vystúpenia z klubu Roxy Praha 2004 a festivalu Hodokvas 2006. 20 rokov kapely oslávia spoločným turné s Tomášom Paľom v špeciálnom programe aj v mestách Praha, Brno, Varšava, Ľubľana atď. Na jar 2016 CS tour s Pudingom pani Elvisovej, cez leto kapela dokončí bonusový album 3x4=13, ktorý pozostáva zo živých nahrávok, coververzií a upravených skladieb s orchestrom. Album je nominovaný na cenu  Radio_Head Awards. V roku 2017 kapela ďalej koncertuje aj v zahraničí Bern, Cieszyn, a organizuje české turné s kapelou Masomlejn. Dlhoročný sen sa zakladajúcim členom Martinovi Višňovskému a Petrovi Šimovi splní v roku 2018, keď spoločne otvoria hudobný klub Stromoradie, tzv. sklad hudby. Práve tu 19. októbra 2019 odohrá Martin posledný raz koncert vo svojom legendárnom koncertnom kostýme. Je vystavený v uvítacej miestnosti klubu. Kapela v roku 2020 naďalej koncertuje aj napriek obmedzeniam v rámci COVID-19, v online priestore, festivaly Plody doby a DomaFest. Ľuboslav Petruška spolupracuje od roku 2010 s kapelou Korben Dallas a Martin Višňovský je členom projektu Bolo nás jedenásť (Lasica, Filip, Satinský) od roku 2017.

Festival zlej hudby (2001 – 2011)Upraviť

 
Dzigi Džabur, Vrbovské vetry 2016

V lete 2001 vznikli tzv. projekty Chiki liki tu-a počas dvojtýždňového amoku v rámci hudobnej tvorby Ľuboslava Petrušku, Tomáša Paľa a Rasťa Uhríka. Postupne sa do projektov zapojili aj Martin a Tomáš Višňovský a Dušan Papp. Vzniklo tak 24 nových hudobných skupín rôznych žánrov. Najviac publikum zaujali Antracit (metal) a Hudci prérie (country). Skladby „Poďme všetci“ a „Láska moja de si“ sú v oficiálnych verziách nahraté na albume Chiki liki tu-a Choďte sa hrať pred vlastný vchod 2003. Ďalšie kapely Dzigi Džabur & the Black revolution Band (reggae), Der Kondenzator (elektronika), MC Zviera & Učiteľ Rap (hip hop), Okná vnímania (psychedelický rock), Jirka a skupina HiFi (český pop), Križiaky (gospel), Wajgles (punk), Tri murare z Haagu (acapella) atď. Každoročné vystúpenie projektov sa pod názvom Festival zlej hudby konalo vždy 26. decembra v Prešove, postupne v kluboch Time, Plastic, Bizzare, dlhší čas Véčko a posledný ročník v opäť klube Bizzare v roku 2011. Celoslovenský úspech projektom priniesli neoficiálne živé nahrávky z Divadielka v podzemí (Bernolák, Bratislava) a festivalu Pohoda v Trenčíne. V projektoch si zahralo množstvo muzikantov, napr. aj Marek Minárik, Michal Kaščák, Daniel Šoltys atď. Občasne projekty vystupujú na festivale Vrbovské Vetry.

Členovia kapelyUpraviť

Bývalí členovia kapely
  • Peter Šima – bicie (1995 – 2001)
  • Marián Ivan – gitara (1995 – 2000)
  • Tomáš Paľo – trombón, flauta (1997 – 2005)
Hosťujúci členovia na turné
  • Tomáš Paľo – trombón (2015)
  • Ján Višňovský – saxofón (2016 – 2019)
  • Jozef Mičko – trombón (2016 – 2019)

DiskografiaUpraviť

Štúdiové albumy
Single, kompilácie, kooperácie
  • Demo (1997) – CD, Chiki liki tu-a
  • Singel (1998) – CD, G.A. records
  • Best of demos (1998) – CD, G.A. records
  • Pohoda 1997-2001 (2001) – CD, Agentúra Pohoda
  • Karpatské chrbáty 4 (2003) – CD, Agentúra Pohoda
  • Oberlausitzer Hausrock (2007) – CD, Sampler
  • Live at A38, Budapest (2007) – CD, A38 records
  • Nevýdané_Neslýchané vol.2 (2008) – CD, Slovenský rozhlas
  • Pocta Jarovi Filipovi (2008) – CD, Universal music
  • Horkýže Slíže – 54 dole hlavou (2009) – CD, HS records
  • Kuko Sanches – Strana A (2010) - CD, HS records
  • Hugo d Gen – Baxtage (2011) – CD , Slnko records
  • Mňága a ŽďorpDáreček (2012) – 2CD, Surikata records
  • Švajčiari zomierajú mladší (2013) – CD, Creatura records
  • Hudba pre Xmasy (2013) – sampler, Rádio FM
  • Abus Dangereux no.127 (2016) – CD, Abus sampler
DVD
  • Vrbovskí víťazi (2007) – DVD, V2P2 records
  • 25 rokoch Mlokoch (2010) – DVD, Mloci
Film
  • Vrbovský veter (2014) réžia Miro Remo
  • Bars dobrý film (2017) réžia Ján Stračina
Divadlo
Publikácie
  • Slovenské hudobné alternatívy (2006) Július Fujak
  • CHVM – Cesta o boľševika k nezávislosti (2010) Ľuboš Dzúrik
  • Miesto (2018) Michal Malicher, Peter Putz
  • Hermovo ucho a Postmuart (2020) Július Fujak
  • Színpadon a Korai Öröm (2020) Járó György
Videoklipy
  • Gdoja (1997)  
  • Lala (2000)  
  • Malicherná záležitosť (2000)
  • Laska moja de si (2004)
  • Ďakujem (2004)
  • Monte Carlo (2004)
  • Doktori v Prahe a daktorí v Kladne (2005)
  • Americká pesnička (2007)
  • Letaky (2012)
  • Chceme hrať hudbu (2013)
  • Prezident (2014)
  • Milenka (2015)
  • DPH (2015)
  • Kristína (2016)
  • Kuca paca (2016)

TurnéUpraviť

Chiki liki tu-a odohrali cez 1400 koncertov v 15-tich krajinách Európy. (Anglicko, Francúzsko, Írsko, Belgicko, Macedónsko, Rakúsko, Nemecko, Česko, Maďarsko, Severné Írsko, Švajčiarsko, Holandsko, Slovinsko, Slovensko, Poľsko). Nevynechali kluby v mestách Paríž, Bordeaux, Londýn, Dublin, Belfast, Budapešť, Berlín, Drážďany, Skopje, Ľubľana, Praha, Varšava, Krakov, Bratislava ako aj vystúpenia na festivaloch Sziget, Trutnov Open Air, Pohoda, Rock for People, Colours of Ostrava, Schengen fest, Taksirat, Grape.

Festivaly
  • Budapešť (Maďarsko) - Sziget Festival 02, 03, 04, 06, 08 (Bahia stage, WAN2 stage)
  • Vinica (Slovinsko) - Schengen fest 12 (main stage)
  • Thionville (Francúzsko) – Fete de la musique 03, 06, 15
  • Paríž (Francúzsko) – MOO festival 03
  • Berlín (Nemecko) – Fete de la musique 04
  • Skopje (Macedónsko) – Taksirat festival 04
  • Trutnov (Česko) – Trutnov Open Air 02, 03, 04, 05, 06 (main stage)
  • Trenčín (Slovensko) – Pohoda festival 98, 99, 00, 01, 02, 03, 04, 05, 10, 15, 17 (main stage)
  • Hradec Králové / Český Brod (Česko) – Rock for People 04, 06, 11
  • Pezinok/Piešťany (Slovensko) – Hodokvas festival 00, 01, 02, 03, 04, 05, 06 (main stage)
  • Ostrava (Česko) – Colours of Ostrava 02
  • Piešťany (Slovensko) - Grape festival 13,16,18 (main stage)
  • Londýn (Spojené kráľovstvo) - Pulse festival 08
Predkapela / spoločné turné

Apocalyptica (FIN), Legendary Pink Dots (NL), Rachid Taha (FR), Pražský výběr (CZ), Laura a její tygři (CZ), Másfél (HUN), Sabot (USA), Brathanki (PL), Korai Öröm (HUN), Zdob si Zdub (MOL), Bez ladu a skladu (SK), Plastic People of the Universe (CZ), Srečna Mladina (SLO), Haydamaky (UA), Nagual (BY) etc.

Ceny a nominácieUpraviť

  • Aurel 2004 – nominácia objav roka a obal roka
  • Zlatý gunár 2004 – nominácia akadémie humoru za hudbu
  • Musicbox TV 2005 – 2. najhranejšia slovenská kapela
  • Zlatý gunár 2005 – cena akadémie humoru za hudbu
  • Aurel 2005 – nominácia na video roka „Laska moja de si“
  • Aurel 2006 – nominácia alternatívny album roka – Dvojkilometrový jeleň
  • Cena primátora mesta Prešov 2013 za prínos v oblasti hudby
  • Cena Vrbovských vetrov 2016 za prínos v oblasti hudby
  • Radio_Head Awards 2016 – album roka 2015 Slzy tvý mámy, Šedivý a spol.
  • Radio_Head Awards 2016 – nominácia skladba roka 2015 – „DPH“
  • Radio_Head Awards 2017 – nominácia album roka 2016 – 3x4=13

Externé odkazyUpraviť