Zoznam štátov podľa indexu ľudského rozvoja

zoznamový článok projektov Wikimedia
(Presmerované z Zoznam štátov podľa HDI)

Toto je zoznam štátov podľa indexu ľudského rozvoja (HDI) vydávaný Organizáciou spojených národov vo svojej výročnej správe o programe rozvoja. Index sa považuje za dôveryhodný ukazovateľ bohatstva štátov. Štáty, takmer všetci členovia OSN a niekoľko závislých území je rozdelených do štyroch skupín na základe ich HDI: viac ako 0,800 je veľmi vysoký, medzi 0,700 a 0,799 je vysoký, medzi 0,550 až 0,699 je stredný a menej ako 0,550 je index ľudského rozvoja nízky. Z príčiny nedostatku údajov niektoré štáty a závislé územia v zozname chýbajú.

Mapa zobrazujúca index ľudského rozvoja v členských štátoch OSN z roku 2020 (založená na dátach z roku 2019)
     ≥ 0,900
     0,850–0,899
     0,800–0,849
     0,750–0,799
     0,700–0,749
     0,650–0,699
     0,600–0,649
     0,550–0,599
     0,500–0,549
     0,450–0,499
     0,400–0,449
     ≤ 0,399
     Bez dát

Zoznam štátov podľa HDIUpraviť

  • = rast
  • = bez zmeny
  • = pokles
Poradie Štát HDI
Dáta za rok 2019 (správa 2020)[1] Zmena za posledných 5 rokov (2014)[2] Dáta za rok 2019 (správa 2020)[1] Priemerná ročná zmena HDI (2010
2019)[2]
Veľmi vysoký index ľudského rozvoja
1   Nórsko 0,957 0,20%
2 (7)   Írsko 0,955 0,65%
2   Švajčiarsko 0,955 0,16%
4 (7)   Hong Kong 0,949 0,54%
4 (4)   Island 0,949 0,62%
6 (3)   Nemecko 0,947 0,24%
7 (3)   Švédsko 0,945 0,41%
8 (2)   Austrália 0,944 0,17%
8 (1)   Holandsko 0,944 0,32%
10 (6)   Dánsko 0,940 0,28%
11 (2)   Fínsko 0,938 0,26%
11   Singapur 0,938 0,35%
13   Veľká Británia 0,932 0,24%
14 (1)   Belgicko 0,931 0,25%
14 (3)   Nový Zéland 0,931 0,30%
16 (1)   Kanada 0,929 0,34%
17 (3)   Spojené štáty 0,926 0,12%
18   Rakúsko 0,922 0,22%
19 (1)   Izrael 0,919 0,29%
19 (2)   Japonsko 0,919 0,39%
19   Lichtenštajnsko 0,919 0,18%
22 (2)   Slovinsko 0,917 0,35%
23 (1)   Južná Kórea 0,916 0,33%
23   Luxembursko 0,916 0,22%
25 (1)   Španielsko 0,904 0,40%
26 (1)   Francúzsko 0,901 0,28%
27 (1)   Česko 0,900 0,38%
28 (2)   Malta 0,895 0,54%
29 (2)   Estónsko 0,892 0,51%
29 (1)   Taliansko 0,892 0,16%
31 (6)   Spojené arabské emiráty 0,890 0,91%
32 (3)   Grécko 0,888 0,29%
33   Cyprus 0,887 0,40%
34   Litva 0,882 0,66%
35   Poľsko 0,880 0,52%
36 (4)   Andorra 0,868 0,40%
37 (3)   Lotyšsko 0,866 0,55%
38 (1)   Portugalsko 0,864 0,46%
39 (2)   Slovensko 0,860 0,38%
40 (1)   Maďarsko 0,854 0,30%
40 (4)   Saudská Arábia 0,854 0,60%
42 (6)   Bahrajn 0,852 0,70%
43   Čile 0,851 0,65%
43 (2)   Chorvátsko 0,851 0,48%
45   Katar 0,848 0,19%
46 (2)   Argentína 0,845 0,21%
47 (6)   Brunei 0,838 0,15%
48 (2)   Čierna Hora 0,829 0,37%
49 (2)   Rumunsko 0,828 0,31%
50 (3)   Palau 0,826 0,55%
51 (7)   Kazachstan 0,825 0,86%
52 (1)   Rusko 0,824 0,60%
53 (4)   Bielorusko 0,823 0,39%
54 (5)   Turecko 0,820 1,16%
55 (1)   Uruguaj 0,817 0,49%
56 (2)   Bulharsko 0,816 0,39%
57 (5)   Panama 0,815 0,58%
58 (3)   Bahamy 0,814 0,12%
58 (6)   Barbados 0,814 0,23%
60 (3)   Omán 0,813 0,43%
61 (7)   Gruzínsko 0,812 0,87%
62 (3)   Kostarika 0,810 0,64%
62 (1)   Malajzia 0,810 0,54%
64 (5)   Kuvajt 0,806 0,25%
64 (3)   Srbsko 0,806 0,57%
66 (2)   Maurícius 0,804 0,76%
Vysoký index ľudského rozvoja
67 (2)   Seychely 0,796 0,46%
67 (1)   Trinidad a Tobago 0,796 0,17%
69 (4)   Albánsko 0,795 0,72%
70 (5)   Kuba 0,783 0,03%
70 (1)   Irán 0,783 0,60%
72   Srí Lanka 0,782 0,41%
73 (8)   Bosna a Hercegovina 0,780 0,88%
74 (2)   Grenada 0,779 0,36%
74 (4)   Mexiko 0,779 0,45%
74   Svätý Krištof a Nevis 0,779 0,48%
74 (1)   Ukrajina 0,779 0,35%
78 (1)   Antigua a Barbuda 0,778 0,22%
79   Peru 0,777 0,83%
79 (8)   Thajsko 0,777 0,79%
81 (4)   Arménsko 0,776 0,42%
82 (2)   Severné Macedónsko 0,774 0,46%
83 (2)   Kolumbia 0,767 0,57%
84 (2)   Brazília 0,765 0,57%
85 (12)   Čína 0,761 0,95%
86 (4)   Ekvádor 0,759 0,50%
86 (6)   Svätá Lucia 0,759 0,43%
88 (1)   Azerbajdžan 0,756 0,45%
88 (10)   Dominikánska republika 0,756 0,76%
90   Moldavsko 0,750 0,56%
91   Alžírsko 0,748 0,41%
92 (6)   Libanon 0,744 0,32%
93 (1)   Fidži 0,743 0,43%
94 (6)   Dominika 0,742 0,03%
95 (8)   Maldivy 0,740 0,86%
95 (7)   Tunisko 0,740 0,37%
97 (3)   Svätý Vincent a Grenadíny 0,738 0,31%
97 (5)   Surinam 0,738 0,43%
99 (3)   Mongolsko 0,737 0,64%
100 (5)   Botswana 0,735 1,15%
101 (2)   Jamajka 0,734 0,03%
102 (3)   Jordánsko 0,729 0,12%
103 (1)   Paraguaj 0,728 0,50%
104 (2)   Tonga 0,725 0,41%
105 (4)   Líbya 0,724 1,08%
106 (4)   Uzbekistan 0,720 0,82%
107 (6)   Bolívia 0,718 0,82%
107 (6)   Indonézia 0,718 0,86%
107 (3)   Filipíny 0,718 0,76%
110 (3)   Belize 0,716 0,33%
111 (3)   Samoa 0,715 0,27%
111 (4)   Turkmenistan 0,715 0,79%
113 (44)   Venezuela 0,711 0,69%
114 (2)   Južná Afrika 0,709 0,73%
115 (6)   Palestína 0,708 0,38%
116 (1)   Egypt 0,707 0,63%
117 NA   Marshallove ostrovy 0,704 NA
117 (1)   Vietnam 0,704 0,70%
119   Gabon 0,703 0,84%
Stredný index ľudského rozvoja
120 (4)   Kyrgyzstan 0,697 0,57%
121 (2)   Maroko 0,686 1,20%
122 (2)   Guyana 0,682 0,55%
123 (4)   Irak 0,674 0,65%
124 (3)   El Salvador 0,673 0,08%
125 (2)   Tadžikistan 0,668 0,51%
126 (4)   Kapverdy 0,665 0,57%
127 (1)   Guatemala 0,663 1,00%
128 (3)   Nikaragua 0,660 0,66%
129 (1)   Bhután 0,654 1,46%
130 (2)   Namíbia 0,646 1,03%
131 (1)   India 0,645 1,21%
132   Honduras 0,634 0,43%
133 (8)   Bangladéš 0,632 1,41%
134 (3)   Kiribati 0,630 0,67%
135 (1)   Svätý Tomáš a Princov ostrov 0,625 1,21%
136 (2)   Mikronézia 0,620 0,35%
137 (1)   Laos 0,613 1,17%
138 (5)   Eswatini 0,611 2,03%
138 (1)   Ghana 0,611 0,87%
140 (5)   Vanuatu 0,609 0,35%
141 (12)   Východný Timor 0,606 0,40%
142   Nepál 0,602 1,28%
143 (3)   Keňa 0,601 0,97%
144   Kambodža 0,594 1,09%
145 (6)   Rovníková Guinea 0,592 0,30%
146   Zambia 0,584 1,15%
147 (3)   Mjanmarsko 0,583 1,39%
148 (4)   Angola 0,581 1,31%
149 (2)   Konžská demokratická republika 0,574 1,10%
150 (1)   Zimbabwe 0,571 1,90%
151 (3)   Šalamúnove ostrovy 0,567 0,61%
151 (2)   Sýria 0,567 1,87%
153 (1)   0,563 1,22%
154 (2)   Pakistan 0,557 0,94%
155 (2)   Papua-Nová Guinea 0,555 0,68%
156 (4)   Komory 0,554 0,68%
Nízky index ľudského rozvoja
157 (2)   Mauritánia 0,546 0,87%
158 (1)   Benin 0,545 1,10%
159 (2)   Uganda 0,544 0,99%
160 (1)   Rwanda 0,543 1,10%
161 (3)   Nigéria 0,539 1,25%
162 (7)   Pobrežie Slonoviny 0,538 1,56%
163 (1)   Tanzánia 0,529 1,06%
164 (4)   Madagaskar 0,528 0,36%
165 (2)   Lesotho 0,527 1,52%
166 (3)   Djibouti 0,524 1,61%
167 (1)   Togo 0,515 1,12%
168 (3)   Senegal 0,512 1,00%
169 (5)   Afganistan 0,511 0,89%
170 (1)   Haiti 0,510 0,89%
170 (5)   Sudán 0,510 0,94%
172 (1)   Gambia 0,496 0,87%
173 (5)   Etiópia 0,485 1,58%
174   Malawi 0,483 1,27%
175   Konžská demokratická republika 0,480 1,10%
175 (1)   Guinea-Bissau 0,480 1,07%
175 (3)   Libéria 0,480 0,60%
178 (1)   Guinea 0,477 1,53%
179 (16)   Jemen 0,470 0,82%
180 (3)   Eritrea 0,459 0,57%
181 (2)   Mozambik 0,456 1,44%
182 (3)   Burkina Faso 0,452 1,83%
182 (2)   Sierra Leone 0,452 1,40%
184   Mali 0,434 0,69%
185 (5)   Burundi 0,433 0,58%
185 (3)   Južný Sudán 0,433 0,61%
187 (1)   Čad 0,398 0,84%
188 (1)   Stredoafrická republika 0,397 0,94%
189 (1)   Nigéria 0,394 1,95%

ReferencieUpraviť

  1. a b Human Development Report 2020 The Next Frontier: Human Development and the Anthropocene. [s.l.] : United Nations Development Programme, 15 December 2020. Dostupné online. ISBN 978-92-1-126442-5. S. 343-346.

ZdrojeUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku List of countries by Human Development Index na anglickej Wikipédii.

Externé odkazyUpraviť