Zoznam futbalových rekordov

zoznamový článok na projektu Wikimedia

Zoznam futbalových rekordov je prehľad historických prvenstiev, rekordov a zaujímavostí zo sveta futbalu so zameraním na vrcholový futbal. V prehľade sú zaznamenané rekordné výkony z medzinárodných súťaží reprezentačných mužstiev, z európskych a medzikontinentálnych klubových pohárov, ako aj z domácich ligových súťaží a národných pohárových súťaží.

História futbaluUpraviť

Medzištátny futbalUpraviť

  • Najdlhšie série bez prehry v medzištátnych zápasoch: [4]
  • Najdlhšia víťazna séria v medzištátnych zápasoch: 15,   Španielsko, 2008 – 2009
  • Najdlhšia séria bez víťazstva v medzištátnych zápasoch: 79,   Luxembursko, 1979 – 1995
  • Najdlhšia séria prehier v medzištátnych zápasoch: 61,   San Maríno, 2004 – 2014 [6]

Medzinárodné súťažeUpraviť

  • Najviac titulov v medzinárodných súťažiach:

Súťaž Počet
titulov
Mužstvo Roky
Majstrovstvá sveta 5   Brazília 1958, 1962, 1970, 1994, 2002
Majstrovstvá Európy 3   Nemecko
  Španielsko
1972, 1980, 1996
1964, 2008, 2012
Olympijské hry 3   Veľká Británia
  Maďarsko
1900, 1908, 1912
1952, 1964, 1968
Pohár konfederácií FIFA 4   Brazília 1997, 2005, 2009, 2013
Liga národov UEFA 1   Portugalsko
  Francúzsko
2019
2021

  • Najdlhšie série titulov v medzinárodných súťažiach:
Súťaž Séria
titulov
Mužstvo Roky
Majstrovstvá sveta 2   Taliansko
  Brazília
1934, 1938
1958, 1962
Majstrovstvá Európy 2   Španielsko 2008, 2012
Olympijské hry 2   Veľká Británia
  Uruguaj
  Maďarsko
  Argentína
  Brazília
1908, 1912
1924, 1928
1964, 1968
2004, 2008
2016, 2020
Pohár konfederácií FIFA
3
  Brazília 2005, 2009, 2013

  • Najdlhšie série bez prehry na záverečných turnajoch medzinárodných súťaží:
Súťaž Počet
zápasov
Mužstvo Od - do
Majstrovstvá sveta 13   Brazília 19581966
Majstrovstvá Európy 12   Španielsko 20082012
Olympijské hry 18   Maďarsko 1960 – 1972
Pohár konfederácií FIFA 13   Brazília 2005 – 2013
  • Ďalšie kontinentálne majstrovstvá:
Súťaž Rok vzniku Najviac titulov
Copa América
1916
  Uruguaj (15),   Argentína (15)
Ázijský pohár
1956
  Japonsko (4)
Africký pohár národov
1957
  Egypt (7)
Majstrovstvá CONCACAF/Zlatý pohár
1963
  Mexiko (11)
Pohár národov Oceánie
1973
  Nový Zéland (5)
  • Rekordné víťazstvá v medzinárodných súťažiach:
Súťaž Súper 1 Výsledok Súper 2 Rok
Majstrovstvá sveta
(kvalifikácia)
Austrália   31 : 0   Americká Samoa
2001
Majstrovstvá sveta Maďarsko   10 : 1   Salvádor
1982
Majstrovstvá Európy Holandsko   6 : 1   Juhoslávia
2000
Olympijské hry Dánsko  
Nemecko  
17 : 1
16 : 0
  Francúzsko
  Rusko
1908
1912
Pohár konfederácií FIFA Španielsko   10 : 0   Tahiti
2013
Copa América Argentína   12 : 0   Ekvádor
1942

HráčiUpraviť

  • Najviac gólov v medzištátnych zápasoch celkom: 115, Cristiano Ronaldo,   Portugalsko, 2003 – 2021
  • Najviac gólov v medzištátnych zápasoch (Európa):

Góly Meno Krajina Obdobie
115 Cristiano Ronaldo   Portugalsko 2003 – 2021
84 Ferenc Puskás   Maďarsko 1945 – 1956
72 Robert Lewandowski   Poľsko 2008 – 2021
71 Miroslav Klose   Nemecko 2001 – 2014
68 Gerd Müller   Nemecko 1966 – 1974
68 Robbie Keane   Írsko 1998 – 2016
68 Romelu Lukaku   Belgicko 2010 – 2021

  • Najviac gólov v medzištátnych zápasoch (Južná Amerika):
Góly Meno Krajina Obdobie
80 Lionel Messi   Argentína 2005 – 2021
77 Pelé   Brazília 1957 – 1971
70 Neymar   Brazília 2010 – 2021
65 Luis Suárez   Uruguaj 2007 – 2021
62 Ronaldo   Brazília 1994 – 2011
55 Romário   Brazília 1987 – 2005
54 Gabriel Batistuta   Argentína 1991 – 2002

  • Najviac gólov na záverečných turnajoch MS, ME, OH:

Súťaž Góly Meno Krajina Obdobie
Majstrovstvá sveta 16 Miroslav Klose   Nemecko 20022014
Majstrovstvá Európy 14 Cristiano Ronaldo   Portugalsko 20042020
Olympijské hry 14 Sophus Nielsen   Dánsko 19081912

  • Najviac gólov na jednom turnaji:
Súťaž Góly Meno Krajina Rok
Majstrovstvá sveta 13 Just Fontaine   Francúzsko
1958
Majstrovstvá Európy 9 Michel Platini   Francúzsko
1984
Olympijské hry 12 Ferenc Bene   Maďarsko
1964

Európske klubové poháreUpraviť

KlubyUpraviť

  • Vznik európskych pohárov:
Pohár Prvý ročník Prvý víťaz Poznámka
Liga majstrov/Európsky pohár majstrov 1955/56   Real Madrid od sezóny 1992/93 názov Liga majstrov UEFA
Pohár víťazov pohárov 1960/61   AC Fiorentina posledný ročník 1998/99 (víťaz   Lazio Rím)
Európska liga/Pohár UEFA 1971/72   Tottenham Hotspur od sezóny 2009/10 názov Európska liga UEFA
Superpohár 1973   Ajax Amsterdam
Európska konferenčná liga UEFA 2021/22
Poznámka: iniciátorom myšlienky vzniku EPM bol Gabriel Hanot, redaktor L'Équipe
  • Najviac titulov v európskych pohároch:
Pohár Tituly Klub Roky
Európsky pohár majstrov
Liga majstrov
13   Real Madrid 1956 – 1960, 1966, 1998, 2000, 2002,
2014, 2016, 2017, 2018
Pohár víťazov pohárov 4   FC Barcelona 1979, 1982, 1989, 1997
Európska liga/Pohár UEFA 6   FC Sevilla 2006, 2007, 2014, 2015, 2016, 2020
Superpohár 5   FC Barcelona
  AC Miláno
1992, 1997, 2009, 2011, 2015
1989, 1990, 1994, 2003, 2007
  • Najdlhšie série titulov v európskych pohároch:
Pohár Tituly Klub Roky
Liga majstrov/Európsky pohár majstrov 5   Real Madrid 1956, 1957, 1958, 1959, 1960
Európska liga/Pohár UEFA 3   FC Sevilla 2014, 2015, 2016
Superpohár 2   AC Miláno 1989, 1990
  • Kluby, ktoré vyhrali všetky európske poháre:
Klub LM/EPM PVP EL/P-UEFA
  Juventus Turín 1985, 1996 1984 1977, 1990, 1993
  Ajax Amsterdam 1971, 1972, 1973, 1995 1987 1992
  Bayern Mníchov 1974, 1975, 1976, 2001, 2013 1967 1996
  Chelsea FC 2012, 2021 1971, 1998 2013, 2019
  Manchester United 1968, 1999, 2008 1991 2017
  • Rekordné víťazstvá:
Súťaž Súper 1 Výsledok Súper 2 Sezóna
Európsky pohár majstrov Dinamo Bukurešť   11 : 0   FC Crusaders 1973/74
Liga majstrov (súčasný formát) FC Liverpool  
Real Madrid  
8 : 0
8 : 0
  Beşiktaş
  Malmö FF
2007/08
2015/16
Pohár víťazov pohárov Sporting Lisabon   16 : 1   Apoel Nikózia 1963/64
Európska liga/Pohár UEFA Ajax Amsterdam   14 : 0   Red Boys Differdange 1984/85

HráčiUpraviť

  • Hráči, ktorí vyhrali všetky európske poháre:
Meno Klub LM/EPM PVP EL/P-UEFA
  Gaetano Scirea
  Antonio Cabrini
  Marco Tardelli
Juventus Turín 1985 1984 1977
  Sergio Brio
  Stefano Tacconi
Juventus Turín 1985 1984 1990
  Arnold Mühren Ajax Amsterdam
Ipswich Town
1973 1987 1981
  Danny Blind Ajax Amsterdam 1995 1987 1992
  Gianluca Vialli Sampdoria Janov
Juventus Turín
Chelsea FC
1996 1990
1998
1993
  Vítor Baía FC Porto
FC Barcelona
2004 1997 2003

GólyUpraviť

  • Najviac gólov v európskych pohároch celkom:
Pohár Góly Meno
Európsky pohár majstrov (1955 – 1992) 49   Alfredo Di Stéfano
Liga majstrov (od 1992) 134   Cristiano Ronaldo
Pohár víťazov pohárov 25   Rob Rensenbrink
Európska liga/Pohár UEFA 40   Henrik Larsson

  • Najviac gólov v jednej sezóne
Pohár Góly Meno Klub Sezóna
Európsky pohár majstrov (1955 – 1992) 14   José Altafini   AC Miláno 1962/63
Liga majstrov (od 1992) 17   Cristiano Ronaldo   Real Madrid 1962/63
Pohár víťazov pohárov 14   Lothar Emmerich   Borussia Dortmund 1965/66
Európska liga/Pohár UEFA 17   Radamel Falcao   FC Porto 2010/11

Súťaž Počet
gólov
Súper 1 Výsledok Súper 2 Sezóna
Európsky pohár majstrov
10
Real Madrid   7 : 3   Eintracht Frankfurt
1960
Pohár víťazov pohárov
7
FC Barcelona   4 : 3 pp   Fortuna Düsseldorf
1979
Európska liga/Pohár UEFA
9
FC Liverpool   5 : 4 pp   Deportivo Alavés
2001

Medzikontinentálne klubové poháreUpraviť

  • Najviac titulov v medzinárodných klubových pohároch celkom:
    • 26,   Real Madrid (13× EPM/LM, 2× Pohár UEFA, 4× Superpohár, 3× Interkontinentálny pohár, 4× MS klubov)
    • 24,   Al Ahly SC (10× Liga majstrov CAF, 4× Pohár víťazov pohárov CAF, 1× Pohár CAF, 8× Superpohár CAF, 1× Afro-ázijský pohár)
    • 18,   AC Miláno (7× EPM/LM, 2× PVP, 5× Superpohár, 3× Interkontinentálny pohár, 1× MS klubov)
    • 17,   FC Barcelona (5× EPM/LM, 4× PVP, 5× Superpohár, 3× MS klubov)
    • 17,   Independiente (7× Copa Libertadores, 2x Copa Sudamericana, 1× Recopa Sudamericana, 3× Copa Interamericana, 2× Supercopa Libertadores, 2× Interkontinentálny pohár)
  • Najviac titulov v kalendárnom roku: 6,   FC Barcelona (La Liga, Copa del Rey, Supercopa de España, Liga majstrov, Superpohár, MS klubov), 2009

Interkontinentálny pohár [12]

Súťaž sa hrala v rokoch 1960 – 2004, v súboji o titul najlepšieho klubového mužstva na svete sa stretávali víťaz EPM/Ligy majstrov a víťaz Pohár osloboditeľov Južnej Ameriky. Najmä v 70. rokoch 20. storočia nejavili európske tímy príliš záujem o túto poctu, preto si zahrali o trofej aj porazení finalisti EPM (1971, 1973, 1974, 1977, 1979, 1993), Atlético Madrid sa v tejto pozícii náhradníka stalo dokonca víťazom pohára. V rokoch 1975 a 1978 sa zápas o Interkontinentálny pohár nehral. V roku 2004 sa uskutočnil posledný ročník, súťaž nahradil nový formát Majstrovstvá sveta klubov.

Majstrovstvá sveta klubov

Domáce klubové súťažeUpraviť

Ligové súťažeUpraviť

  • Získali majstrovský titul v dvoch rôznych krajinách: [15]
    •   Rapid Viedeň (27× majster Rakúska, majster Nemecka 1940/41)
    •   CA Oradea (majster Maďarska 1943/44, majster Rumunska 1948/49)
Poznámka: v prehľade nie sú uvedené nástupnícke krajiny ZSSR, ČSSR, Juhoslávie
  • Najdlhšie série ligových zápasov bez prehry - vybrané súťaže:
Súťaž Počet
zápasov
Mužstvo Od - do
  Bundesliga 53 Bayern Mníchov 2012 – 2014
  Premier League 49 Arsenal Londýn 2003 – 2004
  Primera División 43 FC Barcelona 2017 – 2018
  Serie A 58 AC Miláno 1991 – 1993
  Ligue 1 36 Paris SG 2015 – 2016
  Eredivisie 52 Ajax Amsterdam 1994 – 1996
  čs. liga 28 Spartak Trnava 1971 – 1972
  slov. liga 32 Slovan Bratislava 1999 – 2000
Poznámka:   Spartak Trnava neprehral v rokoch 1968 – 1974 na domácom ihrisku 89 zápasov [21]
  • Najviac strelených gólov v jednej sezóne:
  • Najviac strelených gólov v jednej sezóne vo vybraných ligových súťažiach: [22]
Liga Góly Klub Sezóna
  Bundesliga 101 Bayern Mníchov
1971/72
  Premier League 128 Aston Villa
1930/31
  Primera División 121 Real Madrid
2011/12
  Serie A 125 AC Turín
1947/48
  Ligue 1 118 RC Paris
1959/60
  Eredivisie 122 Ajax Amsterdam
1966/67
  čs. liga 112 Slavia Praha
1925/26
  slov. liga 1939-1944 121 ŠK Bratislava
1943/44
  slov. liga 99 MŠK Žilina
2006/07
  • Najmenej strelených gólov majstrovského mužstva v jednej sezóne:
    • 25,   Trabzonspor, 1979/80 (25 gólov v 30 zápasoch, len tri mužstvá strelili menej gólov)
    • 25,   AIK Štokholm, 1998 (25 gólov v 26 zápasoch, majster strelil najmenej gólov zo všetkých mužstiev!)

Pohárové súťažeUpraviť

  • Najviac víťazstiev v domácom pohári:
  • Rekordné víťazstvo v domácej pohárovej súťaži:
    • 36 : 0, Arbroath – Bon Accord,   Škótsky pohár, 1885
    • 36 : 0, FC Infonet Tallinn – Virtsu,   Estónsky pohár, 2015 [24]
  • Najviac gólov v jednom pohárovom zápase:
  • Najdlhší penaltový rozstrel:
    • 48 penált/33 premenených, KK Palace – Civics 2 : 2 (17 : 16 na 11 m),   Namíbijský pohár 2005

HráčiUpraviť

  • Hráči, ktorí získali majstrovský titul vo viac ako troch krajinách: [26] [27]
Získal majstrovský titul v piatich krajinách
Meno Krajina, klub
  Mateja Kežman   FK Partizan,   PSV Eindhoven (2),   Chelsea FC (1),   Fenerbahçe SK (1),   BATE Borisov (1)
Získali majstrovský titul v štyroch krajinách
Meno Krajina, klub
  Raimundo Orsi   Independiente (2),   Juventus FC (5),   Peñarol Montevideo (1),   Flamengo (1)
  José Manuel Moreno   River Plate (4),   Real Club España (1),   CD Universidad Católica (1),   Independiente Medellín (2)
  Marco Etcheverry   Club Bolívar (2),   Colo-Colo (1),   D.C. United (2),   Barcelona SC (1)
  Jiří Jarošík   Sparta Praha (6),   CSKA Moskva (1),   Chelsea FC (1),   Celtic Glasgow (1)
  David Beckham   Manchester United (6),   Real Madrid (1),   LA Galaxy (2),   Paris SG (1)
  Zlatan Ibrahimovič   Ajax Amsterdam (2),   Inter Miláno (3),   FC Barcelona (1),   AC Miláno (1),   Paris SG (4)
  Carlos Tévez   Boca Juniors (2),   Corinthians (1),   Manchester United (2),   Manchester City (1),   Juventus Turín (2)
  Javier Saviola   River Plate (2),   Real Madrid (1),   Benfica Lisabon (1),   Olympiakos FC (1)
  Esteban Cambiasso   River Plate (1),   Real Madrid (1),   Inter Miláno (5),   Olympiakos FC (1)
  Alex   FC Santos (2),   PSV Eindhoven (3),   Chelsea FC (1),   Paris SG (2)
  Nelson Cuevas   River Plate (5),   C.F. Pachuca (1),   Club Libertad (1),   Universidad de Chile (1)
  Arjen Robben   PSV Eindhoven (1),   Chelsea FC (2),   Real Madrid (1),   Bayern Mníchov (5)
  Wesley Sneijder   Ajax Amsterdam (1),   Real Madrid (1),   Inter Miláno (1),   Galatasaray SK (2)
  Mark van Bommel   PSV Eindhoven (4),   FC Barcelona (2),   Bayern Mníchov (2),   AC Miláno (1)
  Deco   FC Porto (3),   FC Barcelona (2),   Chelsea FC (1),   Fluminense FC (2)
  Rivaldo   Palmeiras (1),   FC Barcelona (2),   Olympiakos FC (3),   Buňodkor (3)
  Robinho   FC Santos (2),   Real Madrid (2),   AC Miláno (1),   Kanton (1)
  Maxwell   Ajax Amsterdam (2),   Inter Miláno (3),   FC Barcelona (2),   Paris SG (4)
  Rade Prica   Helsingborgs IF (1),   AaB (2),   Rosenborg BK (2),   Maccabi Tel Aviv (3)
  Yaya Touré   ASEC Mimosas (1),   Olympiakos FC (1),   FC Barcelona (2),   Manchester City (2)
  Gabriel Heinze   Manchester United (1),   Real Madrid (1),   Olympique Marseille (1),   Newell's Old Boys (1)
  James Rodríguez   Banfield (1),   FC Porto (3),   Real Madrid (1),   Bayern Mníchov (1)
  Nicolás Lodeiro   Nacional Montevideo,   Ajax Amsterdam (2),   Boca Juniors (1),   Seattle Sounders (1)
  Lucas Barrios   Colo-Colo (1),   Borussia Dortmund (2),  Kanton (1),   Palmeiras (1)
  Miroslav Stoch   Twente Enschede (1)   Fenerbahce (1)   Al Ain (1)   Slavia Praha (1)
  Filip Hološko   Slovan Liberec (1)   Besiktas (1)   FC Sydney (1)   Slovan Bratislava (1)

GólyUpraviť

Poznámka:   Peter Dubovský (Slovan Bratislava) skóroval v sezóne 1991/92 nepretržite v 13 zápasoch (18 gólov)
  • Najviac gólov vo vybraných ligových súťažiach celkom:
Liga Góly Meno
  Bundesliga 365 Gerd Müller
  Premier League 357 Jimmy Greaves
  Primera División 474   Lionel Messi
  Serie A 274 Silvio Piola
  Ligue 1 299   Delio Onnis
  Eredivisie 311 Willy Van der Kuylen
  čs. liga 218 Josef Bican
  slov. liga 125 Juraj Halenár
* aktualizované k 20. 5. 2018
  • Najviac gólov v jednej sezóne - vybrané ligové súťaže:
Liga Góly Meno Klub Sezóna
  Bundesliga 41   Robert Lewandowski Bayern Mníchov
2020/21
  Premier League 60 Dixie Dean FC Everton
1927/28
  Primera División 50   Lionel Messi FC Barcelona
2011/12
  Serie A 36 Gino Rossetti
  Gonzalo Higuaín
FC Turín
SSC Neapol
1928/29
2015/16
  Ligue 1 44   Josip Skoblar Olympique Marseille
1970/71
  Eredivisie 43 Coen Dillen PSV Eindhoven
1956/57
  čs. liga 43 Josef Bican Slavia Praha
1946/47
  slov. liga 29 Róbert Semeník
  Andraž Šporar
1.FC Košice
Slovan Bratislava
1995/96
2018/19

Králi strelcov

  • Najčastejší králi strelcov:
Kráľ
strelcov
Meno Krajina, klub
12 ×
  Josef Bican   SK Rapid Wien (1),   SK Slavia Praha (10),   FC Vítkovice (1)
9 ×
  Gunnar Nordahl   Degerfors IF (1),   IFK Norrköping (3),   AC Miláno (5)
8 ×
  Lionel Messi   FC Barcelona (8)
8 ×
   Alfredo Di Stéfano   River Plate (1),   Millonarios FC (2),   Real Madrid (5)
8 ×
  Atilio García   Nacional (8)
8 ×
  Cabinho   UNAM (4),   Atlante (3),   León (1)
8 ×
  Sotiris Kaiafas   AC Omonia (8)
  • Hráči, ktorí sa stali kráľom strelcov v troch krajinách: [32]
Pozri aj: Králi strelcov v dvoch rôznych krajinách
Meno Krajina, klub
  Isidro Lángara   Real Oviedo (3),   San Lorenzo (1),   Real C.D. Espaňa (2)
   Alfredo Di Stéfano   River Plate (1),   Millonarios (2),   Real Madrid (8)
  Romário   Vasco da Gama (3),   PSV Eindhoven (3),   FC Barcelona (1)
  Ruud van Nistelrooy   PSV Eindhoven (2),   Manchester United (1),   Real Madrid (1)
  Márcio Amoroso   Guarani FC (1),   Udinese (1),   Borussia Dortmund (1)
  Giorgi Demetradze   Dinamo Tbilisi (1),   Alanija Vladikavkaz (1),   Šachtar Doneck (1)
  Sonny Anderson   Servette Ženeva (1),   AS Monaco (1), Olympique Lyon (2),   Al-Rayyan SC (1)
  Seydou Doumbia   AS Danguélé (1),   Young Boys Bern (2),   CSKA Moskva (2)
  Luis Suárez   Ajax Amsterdam (1),   FC Liverpool (1),   FC Barcelona (1)
  Magno Alves   Fluminense FC (1),   Gamba Osaka (1),   Umm Salal SC (1)
  Marcus Berg   IFK Göteborg (1),   Panathinaikos (1),   Al Ain (1)
  Viðar Örn Kjartansson   Fylkir (1),   Vålerenga IF (1),   Maccabi Tel Aviv (1)
  Cristiano Ronaldo   Manchester United (1),   Real Madrid (3),   Juventus FC (1)

Najrýchlejšie gólyUpraviť

Súťaž Čas
(sekunda)
Meno Krajina/klub Výsledok Súper Rok
medzištátne zápasy 6 Lukas Podolski   Nemecko 4 : 2   Ekvádor
2013
Majstrovstvá sveta 11 Hakan Sükür   Turecko 3 : 2   Kórejska rep.
2002
Majstrovstvá sveta
(kvalifikácia)
8,1
8,3
Christian Benteke
Davide Gualtieri [33]
  Gibraltár
  San Maríno
0 : 6
1 : 7
  Belgicko
  Anglicko
2016
1993
Majstrovstvá sveta do 17 rokov 9 Fabinho [34]   Brazília 7 : 0   Nový Zéland
2007
Majstrovstvá Európy 67 Dmitrij Kiričenko   Rusko 2 : 1   Grécko
2004
Olympijské hry 14 Neymar [35]   Brazília 2 : 1   Honduras
2016
Liga majstrov 10,17   Roy Makaay   Bayern Mníchov 2 : 1   Real Madrid
2007
Európska liga 10,69 Jan Sýkora [36]   Slovan Liberec 2 : 2   FK Karabach
2016
ligové súťaže celkom 3,69 Damian Mori   Adelaide City 2 : 2   Sydney United
1995
  Česko-Slovensko 15 Václav Mašek [37]   Česko-Slovensko 1 : 3   Mexiko
1962
  Slovensko 17 Szilárd Németh   Slovensko 3 : 1   Azerbajdžan
2001
  čs. liga 6 Jozef Obert [38] Slovan Bratislava 2 : 1 Sparta Praha
1964
  slov. liga 10 Mário Adamčík MFK Ružomberok 2 : 1 Baník Prievidza
1998/99

Brankárske rekordyUpraviť

  • Najdlhšie série bez inkasovaného gólu v medzinárodných súťažiach:
Súťaž Min. Meno Krajina/klub Od - do
Majstrovstvá sveta 519 Walter Zenga   Taliansko 1990
Majstrovstvá Európy 509 Iker Casillas   Španielsko 2012
Olympijské hry 540 Germán Lux   Argentína 2004

Góly brankárovUpraviť

  • Góly brankárov v medzištátnych zápasoch:
Góly Meno Krajina Roky Poznámka
8 José Luis Chilavert   Paraguaj 1989 – 2003 4 góly v kvalifikácii MS 1998
3 René Higuita   Kolumbia 1988 – 1989 prvý brankár, ktorý strelil gól na Copa América (  Venezuela 4 : 2)
2 Dragan Pantelič   Juhoslávia 1980 – 1981 2 góly v kvalifikácii MS 1982 (  Dánsko 2 : 1,   Grécko 5 : 1)
2 Kennedy Mweene   Zambia 2013 – 2014 prvý brankár, ktorý strelil gól na Africkom pohári národov (  Nigéria 1 : 1)
1 Imrich Stacho   Česko-Slovensko
1959
  z 11 m, kvalifikácia ME 1960 (  Írsko 4 : 0)
1 Christian Piot   Belgicko
1977
  z 11 m (  Taliansko 1 : 2)
1 Erwin Ramírez   Ekvádor
1991
  z 11 m, Copa América (  Bolívia 4 : 0)
1 Peter Rufai   Nigéria
1993
  z 11 m (  Etiópia 6 : 0)
1 Rafael Dudamel   Venezuela
1996
priamy kop, kvalifikácia MS 1998 (  Argentína 2 : 5)
1 Mark Bosnich   Austrália
1997
  z 11 m, kvalifikácia MS 1998 (  Šalamúnove ostrovy 13 : 0)
1 Peter Schmeichel   Dánsko
2000
  z 11 m (  Belgicko 2 : 2)
1 Luis Martínez   Kolumbia
2006
gól z výkopu (  Poľsko 2 : 1)
1 Richard Kingson   Ghana
2008
  Tanzánia 1 : 1
  • Slovenskí brankári, ktorí strelili gól: [42]
Góly Meno Krajina/klub Reprezentácia Európske
poháre
Liga
12 Anton Švajlen VSS Košice 1 11
11 Imrich Stacho   Česko-Slovensko, Spartak Trnava 1 10
1 Norbert Juračka Dukla B. Bystrica 1
1 Ladislav Molnár Slovan Bratislava 1
1 Marián Kelemen   Śląsk Wrocław 1
1 Dominik Greif [43]   Slovensko U-19 1
1 Marek Rodák [44]   Slovensko U-21 1

Futbalové anketyUpraviť

  • Najviac víťazstiev v anketách:
Anketa Počet Meno
Zlatá lopta France Football
3
  Johan Cruyff,   Michel Platini,   Marco van Basten
Zlatá lopta FIFA
5
  Lionel Messi
Futbalista roka FIFA
3
  Ronaldo,   Zinedine Zidane,   Cristiano Ronaldo
Zlatá kopačka
6
  Lionel Messi
Juhoamerický futbalista roka
3
  Elias Figueroa,   Zico,   Carlos Tévez
Africký futbalista roka
4
  Samuel Eto’o,   Yaya Touré
Ázijský futbalista roka
3
  Kim Joo-Sung
Futbalista roka v Oceánii
3
  Wynton Rufer,   Harry Kewell
Futbalista roka (Česko-Slovensko)
5
Ivo Viktor
Futbalista roka (Slovensko)
8
Marek Hamšík
  • Najlepší hráči 20. storočia podľa FIFA:
Por. č. Meno Krajina
1.
Pelé   Brazília
2.
Alfredo Di Stéfano   Argentína
  Španielsko
3.
Diego Maradona   Argentína
4.
Franz Beckenbauer   NSR
5.
Johan Cruyff   Holandsko
  • Najlepší hráči a brankári 20. storočia podľa kontinentov v ankete IFFHS (Medzinárodnej federácie futbalových historikov a štatistikov):
Kontinent Najlepší hráč Krajina Najlepší brankár Krajina
Európa Johan Cruyff   Holandsko Lev Jašin   ZSSR
Južná Amerika Pelé   Brazília Amadeo Carrizo   Argentína
Severná a Stredná Amerika Hugo Sánchez   Mexiko Antonio Carbajal   Mexiko
Afrika George Weah   Libéria Joseph-Antoine Bell   Kamerun
Ázia Cha Bum-kun   Kórejská republika Mohamed Al-Deayea   Saudská Arábia
Oceánia Wynton Rufer   Nový Zéland Mark Bosnich   Austrália

ZaujímavostiUpraviť

Meno Krajina Reprezentoval vo futbale Úspechy Repr.
v hokeji
Úspechy
Vsevolod Bobrov
 
3× (1952) účastník OH 1952
59×
olympijský víťaz 1956,
2× majster sveta
Sven Bergqvist
 
35× (1935 - 1943) účastník OH 1936
41×
účastník ZOH 1936
Hans Mild
 
31× (1960 - 1965) Futbalista roka vo Švédsku 1964
63×
2  ZOH 1964
Sven Tumba Johansson
 
1× (1956)
245×
3× majster sveta, 14 MS
Vlastimil Bubník
 
14× (1957 - 1960) 3  ME 1960
127×
účastník 4 ZOH, 9 MS
Timo Nummelin [47]
 
14× (1967 - 1971) Futbalista roka vo Fínsku 1968
225×
Hokejista roka 1981 vo Fínsku
Teodor Reimann
 
 
14× (1939 - 1944)
5× (1948 - 1954)
účastník MS 1954

    • Poznámka: Teodor Reimann reprezentoval vo futbale ako brankár, v hokeji ako útočník!
  • Najdlhší penaltový rozstrel v medzištátnych zápasoch:
    •   Hongkong  KĽDR 3 : 3 (10 : 11 na 11 m), kvalifikácia na Ázijský pohár, 1975, 28 penált/7 nepremenených
  • Prvé finálové zápasy medzinárodných súťaží, ktoré rozhodol penaltový rozstrel:
Súťaž Víťaz Výsledok Finalista Rok/sezóna
Majstrovstvá sveta   Brazília
0 : 0 pp (3 : 2)
  Taliansko
1994
Majstrovstvá Európy   Česko-Slovensko
2 : 2 pp (5 : 3)
  NSR
1976
Olympijské hry   Kamerun
2 : 2 pp (5 : 3)
  Španielsko
2000
Liga majstrov/EPM   FC Liverpool
1 : 1 pp (4 : 2)
  AS Rím
1983/84
Pohár víťazov pohárov   Valencia CF
0 : 0 pp (5 : 4)
  Arsenal Londýn
1979/80
Európska liga/Pohár UEFA   Tottenham Hotspur
1 : 1, 1 : 1 pp (4 : 3)
  Anderlecht Brusel
1983/84

Divácke rekordy [48]

ReferencieUpraviť

LiteratúraUpraviť

  • Karel Procházka: Fotbal to je hra, Olympia, 1984
  • Ivan Truchlík, Michal Zeman: Encyklopédia futbalu, Ottovo nakladateľstvo, 2012

Externé odkazyUpraviť