Zoznam najvyšších budov v Európe

zoznamový článok projektov Wikimedia

Toto je zoznam najvyšších budov v Európe.

HistóriaUpraviť

 
Rímska insula

Prvé obytné výškové budovy v Európe vznikali pravdepodobne už v Rímskej ríši. Viacposchodové budovy, stavané najmä v starovekom Ríme boli nazývané latinským slovom pre ostrov - insula[1]. V Ríme sa ich nachádzalo niekoľko; boli viacposchodové, väčšinou v nich bolo 6 až 7 poschodí, niektoré mali dokonca aj 8 alebo 9. Výška bola kvôli nebezpečenstvu ohňa a zrútenia postupne obmedzovaná. Pravdepodobne najvyššou insulou bola Insulae Felicula, ktorá možno mala až 12 poschodí. Najvyššou budovou mimo Ríma bola v tom čase zrejme trojposchodová Porta Nigra (Čierna brána) s výškou 30 m, dnes svetoznámym monumentom nemeckého mesta Trier.

V stredoveku boli najvyššími stavbami ako Európy, tak aj sveta kostolné veže. Prvé vysoké kostoly boli postavené v Spojenom kráľovstve (Stará Katedrála sv. Pavla, Opátstvo Malmesbury, Lincolnská katedrála). Nemôžu však byť zaradené pod budovy, pretože sú klasifikované ako veže. Najvyššími budovami v tom období boli radnice v Mníchove a v Gdansku, ktorá bola najvyššou do konca 19. storočia. Vtedy sa stala najvyššou radnica vo Viedni a na začiatku 20. storočia sa najvyššou stala radnica v Kiele. Samostatnou časťou vývoja bola Mathematische Turm, 49 metrov vysoká budova v rakúskom Kremsmünsteri[1].

 
Ditherington Flax Mill

Počas priemyselnej revolúcie v 18. storočí a po nej sa začala experimentácia so železom a inými materiálmi. V roku 1797 bola v britskom Shrewsbury postavená vôbec prvá budova na svete so železnou nosnou konštrukciou a to Ditherington Flax Mill. Po jeho dokončení sa začal tento typ konštrukcie používať najmä na priemyslené budovy (Port Dundas). Do centier miest sa experimentácia dostáva až v polovici 19. storočia. Významnou časťou dejín výškových budov bol taktiež liverpoolsky Oriel Chambers, prvá budova so závesnou stenou z kovu a skla. Prvú železobetónovú konštrukciu na svete mal trojposchodový Maison de François Coignet z francúzskeho Saint-Denis.

Od konca 19. storočia do začiatku druhej svetovej vojny si získala výstavba výškových budov v Európe obľubu. Jedným z prvých významnejších bol rotterdamský hotel Het Witte Huis (1898, 42 m). Ďalšími významnejšími boli štokholmské dvojičky Kungstornen (1924/5, 60 m), milánska Torre Snia (1937, 59 m), madridské Edificio Metrópolis (1910, 45 m) a Palacio de la Prensa (1921, 61 m), varšavský PAST (1908, 51 m) a iné. Medzi prvé výškové budovy v Česko-Slovensku patrili brniansky Baťov mrakodrap, bratislavský Manderlák a košický Osemposchoďák. Výškovo prekonal radnice ako najvyššie budovy Európy až janovský Torre Terrazza Martini a to až v roku 1940.

Počas druhej svetovej a na začiatku studenej vojny bol postavený na rôznych miestach v Moskve komplex stalinistických mrakodrapov, známy ako Sedem sestier. Najstarší z nich, Žiloj dom na Koteľničeskoj naberežnoj, sa stal najvyššou budovou Európy v roku 1952. O rok neskôr ho predbehla moskovská univerzita Moskovskij gosudarstvennyj universitet imeni M. V. Lomonosova a tá bola najvyššou do roku 1990. Budovy, podobné Siedmim sestrám, sa v tomto čase začínajú stavať po celom Východnom bloku.

 
Mainhattan

Od konca 80. rokoch sa v rôznych veľkomestách Európy začínajú budovať moderné obchodné centrá, pre ktoré sú mrakodrapy typické. Jedným z prvých miest bol Frankfurt, v ktorom vznikli prvé dve budovy vyššie ako moskovská univerzita v Európe. Frankfurtská skyline dostala pomenovanie Mainhattan. Londýnske mrakodrapy sa nachádzajú najmä v obchodnej štvrti Canary Wharf, aj keď niektoré (vrátane 30 St Mary Axe) sa nachádzajú v centre mesta City of London a najvyšší londýnsky mrakodrap Shard London Bridge v štvrti Southwark. V Paríži vyrastajú mrakodrapy v štvrti La Défense a moskvské obchodné centrum sa nazýva Moskva-Siti. V poslednom období vyrastajú výškové budovy aj v mestách Madrid (CTBA), Bonn (Gronau), Istanbul, Miláno (CityLife) a iné. I napriek výstavbe viacerých mrakodrapov vo varšavskom obvode Śródmieście, najvyššou budovou je už od roku 1954 Palác kultúry a vedy, jeden z kópií Siedmich sestier.

Časová osUpraviť

Od Do Obrázok Názov Miesto Výška
3200 pred Kr.[2][3] 456 pred Kr.   Newgrange   Lougher 12 m[4]
456 pred Kr.[5] 432 pred Kr.   Diov chrám   Olympia ~13 m[6]
432 pred Kr.[7][8] 122 n. l.   Partenón   Atény 13,72 m
280 1250   Porta Nigra[9]   Trier 30 m
1250 1310   Altpörtel[10]   Speyer 55 m
1310 1382   Altes Rathaus[11]   Mníchov 56 m
1382 1883   Gdanská radnica[12]   Gdansk 82 m
1883 1911   Wiener Rathaus[13]   Viedeň 104,3 m
1911 1940   Neues Rathaus[14]   Kiel 106 m
1940 1952   Torre Terrazza Martini[15]   Janov 116 m
1952 1953   Žiloj dom na Koteľničeskoj naberežnoj   Moskva 176 m
1953 1990   Moskovskij gosudarstvennyj universitet imeni M. V. Lomonosova   Moskva 240 m
1990 1997   Messeturm   Frankfurt nad Mohanom 256,6 m
1997 2005   Commerzbank-Tower   Frankfurt nad Mohanom 258,7 m
2005 2007   Triumf-Palas   Moskva 264,1 m
2007 2010   Bašňa na Naberežnoj, blok C   Moskva 268,4 m
2010 2012   Gorod Stoľic, veža Moskva   Moskva 301,8 m
2012 2013   Shard London Bridge   Londýn 310 m
2013 2015   Merkurij Siti Tauer   Moskva 338,8 m
2015 2016   OKO - Veža Juh   Moskva 354,2 m
2016 2019   Federacija - Veža Východ   Moskva 373,7 m
2019 dnešok   Lakhta Center   Petrohrad 462 m

ZoznamUpraviť

MrakodrapyUpraviť

Obrázok Názov Mesto Krajina Výška (m) Počet poschodí Rok dokončenia
  Lakhta Center Petrohrad Rusko   462 87 2019
  Federacija - Veža Východ Moskva Rusko   373,7 93 2016
  OKO - Veža Juh Moskva Rusko   354,2 90 2015
  NEVA TOWERS 2 Moskva Rusko   345 79 2020
  Merkurij Siti Tauer Moskva Rusko   338,8 75 2013
  Shard London Bridge Londýn Spojené kráľovstvo   309,7 73 2012
  Bašňa Jevrazija Moskva Rusko   308,9 72 2015
  Gorod Stolic - Veža Moskva Moskva Rusko   301,8 76 2010
  Skyland Istanbul 1 Istanbul Turecko   284 65 2017
Skyland Istanbul 2 284 64 2017
  22 Bishopsgate Londýn Spojené kráľovstvo   278,2 62 2020
  Bašňa na Naberežnoj, blok C Moskva Rusko   268,4 61 2007
  Triumf-Palas Moskva Rusko   264,1 61 2005
  Sapphire of Istanbul Istanbul Turecko   261 55 2010
  Commerzbank-Tower Frankfurt nad Mohanom Nemecko   258,7 56 1997
  Gorod Stolic - Veža Sankt Petersburg Moskva Rusko   256,9 65 2010
  Messeturm Frankfurt nad Mohanom Nemecko   256,6 64 1990
  Torre de Cristal Madrid Španielsko  249 50 2008
  Torre Cepsa Madrid Španielsko   248.3 49 2008
  Bašňa Evoľucija Moskva Rusko   246 55 2015
  OKO - Veža Juh Moskva Rusko   245 49 2015
  Federacija - Veža Západ Moskva Rusko   242,5 63 2008
  Moskovskij gosudarstvennyj universitet imeni M. V. Lomonosova Moskva Rusko   239 39 1953
  Imperia Tower Moskva Rusko   238,6 60 2011
  Torre PwC Madrid Španielsko   236 52 2008
  One Canada Square Londýn Spojené kráľovstvo   236 50 1991
  Tour First Paríž (Courbevoie) Francúzsko   231 56 2011
  Torre Unicredit Miláno Taliansko   231 31 2011
  Palác kultúry a vedy Varšava Poľsko   230,7 42 1955
  Heron Tower Londýn Spojené kráľovstvo   230 46 2011
  Torre Espacio Madrid Španielsko   224,2 56 2008
  Leadenhall Building Londýn Spojené kráľovstvo   224 52 2014
Nurol Life Istanbul Turecko   220 60 2018
  DC Towers Viedeň Rakúsko   220 60 2013
Istanbul Tower 205 Istanbul Turecko   220 54 2019
  Warsaw Spire Varšava Poľsko   220 49 2016
  Sky Tower Vroclav Poľsko   215 51 2013
  Dom na Mosfiľmovskoj 2 Moskva Rusko   213,3 53 2011
  Torre Isozaki Miláno Talianko   209,2 50 2015
  Tour Montparnasse Paríž Francúzsko   209 58 1972
  Bašňa Iseť Jekaterinburg Rusko   209 52 2015
  Westendstraße 1 Frankfurt nad Mohanom Nemecko   208 53 1993
  Hotel Ukrajina Moskva Rusko   206 34 1957
  Millennium Tower Viedeň Rakúsko   202 50 1999
Maslak Spine Tower Istanbul Turecko   202 47 2014
  25 Canada Square Londýn Spojené kráľovstvo   201 42 2002
  Deansgate Square - Veža Juh Manchester Spojené kráľovstvo   200,5 66 2020
  Maintower Frankfurt nad Mohanom Nemecko   200 55 1999
  Tower 185 Frankfurt nad Mohanom Nemecko   200 50 2011
Tour Incity Lyon Francúzsko   200 39 2015
  8 Canada Square Londýn Spojené kráľovstvo   199,5 42 2002
  Anthill Residence - Veža 1 Istanbul Turecko   194,5 54 2010
Anthill Residence - Veža 2 194,5 54 2010
Tour Majunga Paríž (Puteaux) Francúzsko   194 45 2014
  Trikolor 1 Moskva Rusko   194 58 2014
Ciftci Tower A Istanbul Turecko   194 45 2018
Ciftci Tower B 194 45 2018
  Złota 44 Varšava Poľsko   192 54 2012
  Kontinental Moskva Rusko   191 48 2011
  The Scalpel Londýn Spojené kráľovstvo   190,1 39 2018
  Trikolor 2 Moskva Rusko   190 58 2015
  Turning Torso Malmö Švédsko   190 57 2005
  OMNITURM Frankfurt nad Mohanom Nemecko   189,9 46 2019
  Varyap Meridian Grand Towers - Blok A Istanbul Turecko   188,4 52 2012
  Vysotsky Jekaterinburg Rusko   188,3 50 2011
  Warsaw Trade Tower Varšava Poľsko   187,2 43 1999
  Intempo Benidorm Španielsko   187,1 49 2020
  Gran Hotel Bali Benidorm Španielsko   186 52 2002
  Trianon Frankfurt nad Mohanom Nemecko   186 45 1993
  Tour T1 Paríž (Courbevoie) Francúzsko   185 36 2008
  European Central Bank Frankfurt nad Mohanom Nemecko   183,7 43 2014
  Tour Granite Paríž (Nanterre) Francúzsko   183 36 2008
  Tower 42 Londýn Spojené kráľovstvo   182,9 43 1980
  Isbank Towers - Veža 1 Istanbul Turecko   181,2 52 2000
  St George Wharf Tower Londýn Spojené kráľovstvo   180,6 52 2014
  Torre Sevilla Sevilla Španielsko   180,5 40 2016
  Varyap Meridian Grand Towers - Blok C Istanbul Turecko   180 45 2013
  Skyland Istanbul Hotel Tower Istanbul Turecko   180 - 2018
  30 St Mary Axe Londýn Spojené kráľovstvo   179,8 40 2004
Tour Total Paríž (Courbevoie) Francúzsko   179 48 1985
Hilton Istanbul Bomonti Hotel & Conference Center Istanbul Turecko   179 48 2013
  Žiloj komplex Vorobiovy gory - Veža 2 Moskva Rusko   178 48 2004
Tour Areva Paríž (Courbevoie) Francúzsko   178 44 1974
  Roche Turm Bau 1 Bazilej Švajčiarsko   178 41 2015
Tour Saint-Gobain Paríž (Courbevoie) Francúzsko   178 39 2019
  IQ-quarter - Veža 2 Moskva Rusko   177,5 42 2016
  Generali Tower Miláno Taliansko   177,4 43 2017
  Edelweiss Moskva Rusko   176 43 2003
  Koteľničeskaja naberežnaja Moskva Rusko   176 32 1952
  Alye Parusa 4 Moskva Rusko   175,6 48 2003
  Ministerstvo zahraničných vecí Ruskej Federácie Moskva Rusko   172 27 1953
  100 Bishopsgate Londýn Spojené kráľovstvo   171,6 40 2019
  Nordstar Tower Moskva Rusko   171,5 42 2009
  Tour D2 Paríž (Courbevoie) Francúzsko   171 36 2014
Şişli Plaza Istanbul Turecko   170,1 46 2007
  Tour Odeon Monako Monako   170 49 2015
Levent 199 Istanbul Turecko   170 43 2014
  Opernturm Frankfurt nad Mohanom Nemecko   170 42 2009
  TaunusTurm Frankfurt nad Mohanom Nemecko   170 40 2013
  Özdilek Plaza - Veža A Istanbul Turecko   170 38 2014
  QNB Finnasbank Kristalkule Istanbul Turecko   169 32 2014
  Beetham Tower Manchester Spojené kráľovstvo   168,9 50 2006
Tekstilkent Plaza 1 Istanbul Turecko   168 44 2000
Tekstilkent Plaza 2 168 44 2000
  Mirax Plaza – Veža B Moskva Rusko   168 41 2015
Tour Alicante Paríž (Puteaux) Francúzsko   167 37 1995
Tour Chassagne Paríž (Nanterre) 167 37 1995
  Swissôtel Krasnye Holmy Moskva Rusko   166,5 35 2005
  One Blackfriars Londýn Spojené kráľovstvo   166,3 50 2019
  Grattacielo Intesa Sanpaolo Turín Taliansko   166,3 38 2015
  Silberturm Frankfurt nad Mohanom Nemecko   166,3 32 1978
Tour Gan Paríž (Courbevoie) Francúzsko   166 42 1974
Tour Carpe Diem Paríž (Courbevoie) Francúzsko   166 35 2013
  Cosmopolitan Twarda 2/4 Varšava Poľsko   165,4 45 2014
  Žiloj komplex Zagorye Moskva Rusko   165 48 2013
  LCL-Tour Part Dieu Lyon Francúzsko   165 42 1977
  Torre Iberdrola Bilbao Španielsko   165 41 2011
Selenium Twins 1 Istanbul Turecko   165 34 2010
Selenium Twins 2 165 34 2010
  Maastoren Rotterdam Holandsko  164,8 44 2010
  Varyap Meridian Grand Towers - Blok E Istanbul Turecko   164 41 2012
  InterContinental Varšava Varšava Poľsko   163,5 45 2003
  Klovskyj Descent 7a Kyjev Ukrajina   162,6 47 2011
  Post Tower Bonn Nemecko   162,5 42 2002
  WellHouse na Leninskom Moskva Rusko   162 46 2009
  Palazzo Lombardia Miláno Taliansko   161,5 40 2011
  Principal Tower Londýn Spojené kráľovstvo   161,3 50 2019
  The Broadgate Tower Londýn Spojené kráľovstvo   161,3 35 2008
  Žiloj komplex Vorobiovy gory - Veža 1 Moskva Rusko   161 43 2004
Žiloj komplex Vorobiovy gory - Veža 3 161 43 2004
  Cœur Défense Paríž (Courbevoie) Francúzsko   161 39 2001
  20 Fenchurch Street Londýn Spojené kráľovstvo   160,1 36 2014
Torun Center - Veža Juh Istanbul Turecko   160 43 2004
Torun Center - Veža Východ 160 43 2004
  Tribunal de Paris Paríž Francúzsko   159,7 38 2017
  Westend Gate Frankfurt nad Mohanom Nemecko   159,3 44 1976
  Rondo 1 Varšava Poľsko   159,2 40 2006
Tour AXA Paríž (Courbevoie) Francúzsko   159 40 1974
  New Orleans Rotterdam Holandsko   158,4 46 2010
  Torre Lugano Benidorm Španielsko   158 43 2007
  Deansgate Square - Veža Východ Manchester Spojené kráľovstvo   157,9 52 2020
  Sabancı Center - Veža Akbank Istanbul Turecko   157,3 39 1993
  Torre Picasso Madrid Španielsko   156,4 43 1989
  Trump Towers - Veža 1 Istanbul Turecko   156,3 39 2011
  One Churchill Place Londýn Spojené kráľovstvo   156,3 30 2004
Žiloj komplex Presnija Siti 1

Moskva

Rusko   156 44 2019
Žiloj komplex Presnija Siti 2 156 44 2019
Žiloj komplex Presnija Siti 3 156 44 2019
  Olivia Star Gdansk Poľsko   156 35 2018
  Žiloj dom na Kudrinskoj ploščadi Moskva Rusko   156 24 1954
Žiloj komplex Savelovskij Siti - Veža Armstrong

Moskva

Rusko   155,3 46 2018
Žiloj komplex Savelovskij Siti - Veža Coltrane 155,3 46 2018
Žiloj komplex Savelovskij Siti - Veža Ellington 155,3 46 2018
Žiloj komplex Avenju 77 - Blok 1

Moskva

Rusko   155 43 2009
Žiloj komplex Avenju 77 - Blok 2 155 43 2009
Žiloj komplex Avenju 77 - Blok 3 155 43 2009
  Q22 Varšava Poľsko   155 42 2016
  Deutsche-Bank-Hochhaus - Veža 1 Frankfurt nad Mohanom Nemecko   155 40 1984
Deutsche-Bank-Hochhaus - Veža 2 155 40 1984
Tour Adria Paríž (Courbevoie) Francúzsko   155 40 2002
Tour Egée Paríž (Courbevoie) Francúzsko   155 39 1999
  Marienturm Frankfurt nad Mohanom Nemecko   155 38 2019
  Hotel Arts Barcelona Španielsko   154 44 1992
  Torre Mapfre Barcelona Španielsko   154 40 1992
  Skyper Frankfurt nad Mohanom Nemecko   153,8 39 2004
  Süzer Plaza Ritz-Carlton Istanbul Turecko 153,7 34 1998
Žiloj komplex Dirižabl Moskva Rusko   153 40 2012
DenizBank Headquarters Istanbul Turecko   153 35 2014
  25 Bank Street Londýn Spojené kráľovstvo   153 30 2003
  40 Bank Street Londýn Spojené kráľovstvo   153 30 2003
Polat Tower Istanbul Turecko   152,5 40 2001
  Montevideo Rotterdam Holandsko   152,3 43 2005
Tour Ariane Paríž (Puteaux) Francúzsko   152 36 1975
  Gebouw Delftse Poort - Veža 1 Rotterdam Holandsko   151,4 41 1991
  De Rotterdam Rotterdam Holandsko   151,3 45 2013
Sverdlovsk Jekaterinburg Rusko   151 37 2015
  Gazprom Moskva Rusko   151 35 1994
  10 Upper Bank Street Londýn Spojené kráľovstvo   150,9 30 2003
  South Bank Tower Londýn Spojené kráľovstvo   150,4 42 2016
Istanbloom Istanbul Turecko   150 46 2015
Les Poissions Paríž (Coubervoie) Francúzsko   150 42 1970
  Rembrandttoren Amsterdam Holandsko   150 35 1995
  Hochhaus Neue Donau Viedeň Rakúsko   150 34 2001

Výškové budovyUpraviť

Obrázok Názov Mesto Štát Výška (m) Počet poschodí Rok dokončenia
  Millenium Rotterdam Holandsko 149 34 2000
  KölnTurm Kolín nad Rýnom Nemecko 148,1 43 2001
  Eurotower Frankfurt nad Mohanom Nemecko 148 39 1977
  Pan Peninsula, východná veža Londýn Spojené kráľovstvo 147,4 48 2008
Sun Plaza Istanbul Turecko 147 38 2005
  Ministerie van Justitie Haag Holandsko 147 36 2011
  Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Haag Holandsko 147 36 2011
Strata SE1 Londýn Spojené kráľovstvo 147 43 2010
Tour CMA-CGM Marseille Francúzsko 147 33 2010
  Colonia-Hochhaus Kolín nad Rýnom Nemecko 147 42 1972
Zdanie v Sokoľnikah Moskva Rusko 146,9 43 2008
  Uptown München Mníchov Nemecko 146 38 2003
  Tour Finances Brusel Belgicko 145 36 2008
Edificio Neguri Gane Benidorm Španielsko 145 40 2001
Torre Agbar Barcelona Španielsko 144,9 35 2004
  Trump Towers Istanbul, veža 2 Istanbul Turecko 144,5 37 2010
  Tour Bretagne Nantes Francúzsko 144 32 1976
  Warsaw Financial Center Varšava Poľsko 143,9 35 1999
  TAT Towers, veža 1 Istanbul Turecko 143 34 2010
  TAT Towers, veža 2 Istanbul Turecko 143 34 2010
Tour CBX Paríž (Courbevoie) Francúzsko 143 34 2005
  Tour Pleyel[16] Paríž (Saint-Denis) Francúzsko 143 37 1972
  City-Haus Frankfurt nad Mohanom Nemecko 143 42 1975
  Guy's Tower Londýn Spojené kráľovstvo 142,6 34 1974
  Frankfurter Büro Center Frankfurt nad Mohanom Nemecko 142 40 1980
  City-Hochhaus Leipzig Leipzig Nemecko 142 36 1971
  Torre de Madrid Madrid Španielsko 142 34 1957
  Hoftoren Haag Holandsko 141,9 30 2003
  New Babylon, veža 1 Haag Holandsko 141,7 45 2012
  Westpoint Tilburg Holandsko 141,6 47 2004
  Sabancı Center, veža 2 Istanbul Turecko 140 34 1993
  Hotel Marriott Varšava Poľsko 140 43 1989
  Oxford Tower Varšava Poľsko 140 42 1979
Edificio Kronos Benidorm Španielsko 140 41 2008
  IZD Tower Viedeň Rakúsko 140 38 2001
Flame Towers, veža 3 Baku Azerbajdžan 140 28 2012
  Februárová revolúcia Jekaterinburg Rusko 139 42 2010
Centraľny dom Turista Moskva Rusko 138,5 33 1980
  Rheinturm Kolín nad Rýnom Nemecko 138 34 1980
  Vienna Twin Towers, veža 1 Viedeň Rakúsko 138 37 2001
  22 Marsh Wall, východná veža Londýn Spojené kráľovstvo 138 44 2010
  Hôtel Concorde La Fayette Paríž Francúzsko 137 33 1974
Tour Rogier Brusel Belgicko 136,9 37 2006
  Gallileo Frankfurt nad Mohanom Nemecko 136,8 38 1999
  Hotel Leningradskaja Moskva Rusko 136 26 1953
  Nextower Frankfurt nad Mohanom Nemecko 136 32 2006
Beybi Giz Plaza Istanbul Turecko 135,9 36 1996
Dom na Begovoj, veža 1 Moskva Rusko 135,6 41 2008
Dom na Begovoj, veža 2 Moskva Rusko 135,6 41 2008
  Monte Falcone Moskva Rusko 135,2 35 2008
Nida Business Center Istanbul Turecko 135 35 2010
  Business-Tower Norimberg Nemecko 135 34 1999
  West Tower Liverpool Spojené kráľovstvo 134 40 2007
  Metrocity Millennium, veža 1 Istanbul Turecko 134 23 2003
  Défense 2000 Paríž (Puteaux) Francúzsko 134 46 1976
Mirax Park, veža Leto Moskva Rusko 134[17] 35 2008
  Uni-Center Kolín nad Rýnom Nemecko 133 42 1973
  Jentower Jena Nemecko 133 32 1972
  Het Strijkijzer Haag Holandsko 131,6 42 2007
De Kroon Haag Holandsko 131,5 41 2011
Dom na Mosfiľmovskoj, veža 1 Moskva Rusko 131 36 2010
Sisli TAT Center, veža 1 Istanbul Turecko 130,1 26 2007
Sisli TAT Center, veža 2 Istanbul Turecko 130,1 26 2007
Kaya Ramada Plaza Hotel Istanbul Turecko 130,1 32 2002
  Pollux Frankfurt nad Mohanom Nemecko 130 33 1997
  Jantarny Gorod, veža 1 Moskva Rusko 130 39 2008
Tour Descartes Paríž (Courbevoie) Francúzsko 130 40 1988
Tour Les Poissons Paríž (Courbevoie) Francúzsko 129,5 42 1970
  Europe Tower Vilnius Litva 128,9 33 2004
Olympia Towers, veža 2 Moskva Rusko 128,9 35 2004
Telecom Italia Neapol Taliansko 128,9 33 1994
  Metrocity Millennium, veža 2 Istanbul Turecko 128,4 27 2003
  Metrocity Millennium, veža 3 Istanbul Turecko 128,4 27 2003
  TP S.A. Tower Varšava Poľsko 128 30 2001
  The Red Apple Rotterdam Holandsko 127,1 40 2009
Kempinski Residences Astoria, veža 1 Istanbul Turecko 127,1 28 2007
Kempinski Residences Astoria, veža 2 Istanbul Turecko 127,1 28 2007
  CityPoint Londýn Spojené kráľovstvo 127 36 1967
Tour Michelet Paríž (Puteaux) Francúzsko 127 34 1985
  Vienna International Centre, budova A Viedeň Rakúsko 127 28 1979
  Garden Towers Frankfurt nad Mohanom Nemecko 127 25 1976
  RWE-Turm Essen Nemecko 127 30 2006
  Vienna Twin Towers, veža 2 Viedeň Rakúsko 127 34[18] 2001
  Ladya Complex, veža 2 Samara Rusko 126 25 2007
  Ladya Complex, veža 3 Samara Rusko 126 25 2006
  Prime Tower Zürich Švajčiarsko 126 34 2011
  Highlights Towers, veža 1 Mníchov Nemecko 126 33 2004
  Tour France Paríž (Puteaux) Francúzsko 126 41 1973
Mirax Park, veža Zima Moskva Rusko 126 37 2008
  Sea Towers, veža 1 Gdyňa Poľsko 125,4 36 2009
Unipol Tower Bologna Taliansko 125 33 2012
  Treptowers Berlín Nemecko 125 32 1998
  Park Inn Hotel Berlín Nemecko 125 41 1969
Tour la Villette Paríž (Aubervilliers) Francúzsko 125 35 1972
  ARAG-Tower Düsseldorf Nemecko 125 32 2001
  The Willis Building Londýn Spojené kráľovstvo 124,9 26 2007
Bank Ekspres Tower Istanbul Turecko 124,4 27 1999
  Euston Tower Londýn Spojené kráľovstvo 124,4 36 1970
Grattacielo Pirelli Miláno Taliansko 124,1 32 1958
  Edificio Don Jorge Benidorm Španielsko 124 36 2008
Bašňa na Naberežnoj, blok B Moskva Rusko 123,3 27 2005
  World Port Center Rotterdam Holandsko 123,1 33 2000
Tour Prelude Paríž Francúzsko 123,1 39 1979
Torre Pontina Latina Taliansko 123 38 2010
Aerobus Korpus, veža 1 Moskva Rusko 123 35 2006
Aerobus Korpus, veža 2 Moskva Rusko 123 35 2008
Bašne, veža 1 Dnipro Ukrajina 123 30 2005
Bašne, veža 2 Dnipro Ukrajina 123 30 2005
Istanbul Canyon Towers, veža 1 Istanbul Turecko 123 30 2006
  Mondriaantoren Amsterdam Holandsko 123 32 2001
Torre ENEL, veža 1 Neapol Taliansko 123 36 1994
Torre ENEL, veža 2 Neapol Taliansko 123 36 1994
  Landesversicherungsanstalt Hauptgebäude Düsseldorf Nemecko 123 29 1976
Saules akmens Riga Lotyšsko 123 27 2004
  Shakespeare Tower Londýn Spojené kráľovstvo 123 43 1976
  Lauderdale Tower Londýn Spojené kráľovstvo 123 43 1974
  Cromwell Tower Londýn Spojené kráľovstvo 123 43 1973
Tour Levant Paríž (Bagnolet) Francúzsko 122 34 1977
Tour Ponnant Paríž (Bagnolet) Francúzsko 122 34 1975
Tour Winterthur Paríž (Puteaux) Francúzsko 122 35 1974
Tour Europlaza Paríž (Courbevoie) Francúzsko 122 31 1972
  Bayer Hochhaus Leverkusen Nemecko 122 29 1963
  City Tower Offenbach Offenbach am Main Nemecko 122 32 2003
  10 Holloway Circus Birmingham Spojené kráľovstvo 121,9 40 2005
  Pan Peninsula, západná veža Londýn Spojené kráľovstvo 121,8 39 2008
Garanti Bank HQ Istanbul Turecko 121,6 22 2002
  Torre Europa Madrid Španielsko 121 35 1985
  Zorlu Plaza Istanbul Turecko 120,4 30 1999
  Las Torres de Santa Cruz, veža 1 Santa Cruz Španielsko 120,1 35 2004
  Las Torres de Santa Cruz, veža 2 Santa Cruz Španielsko 120,1 35 2006
Polaris Plaza Istanbul Turecko 120,1 28 1998
  Tour de Lille Lille Francúzsko 120,1 20 1995
Yapi Kredi Bank HQ Istanbul Turecko 120,1 25 1995
  Akadémia vied Moskva Rusko 120,1 29 1989
  Carlton Almere Holandsko 120 32 2010
  Madou Plaza Brusel Belgicko 120 34 2004
Skyport Istanbul Turecko 120 35 2010
Al Office Building Istanbul Turecko 120 23 2007
  Torre Levante Benidorm Španielsko 120 36 1985
  Amtssygehuset i Herlev Herlev Dánsko 120 25 1976
  Kesselhaus Kraftwerk Weiher III Quierschied Nemecko 120 ? 1976
  Hotel Radisson Blu Hamburg Nemecko 120 32 1973
  Erasmus MC Rotterdam Holandsko 120 30 2012
Mirax Park, veža Osen Moskva Rusko 120 35 2008
Kozyatagi Business Center Istanbul Turecko 119,2 30 2003
Torre Costa Rica La Coruña Španielsko 119 31 1975
  Millbank Tower Londýn Spojené kráľovstvo 119 33 1963
  Maslak Towers, veža 6 Istanbul Turecko 119 33 2008
  Maslak Towers, veža 9 Istanbul Turecko 119 33 2008
  Maritim Travemünde Lübeck-Travemünde Nemecko 119 35 1974
  Steglitzer Kreisel Berlín Nemecko 119 30 1980
  Zoofenster Berlín Nemecko 118,8 32 2012
  Arteveldetoren Ghent Belgicko 118,5 27 2012
Prospekt Vernadskogo, 41 Moskva Rusko 118,5 32 2008
  Maslak Towers, veža 7 Istanbul Turecko 118 33 2008
  Maslak Towers, veža 8 Istanbul Turecko 118 33 2008
  Torre Francesco Neapol Taliansko 118 36 1994
  Torre Saverio Neapol Taliansko 118 36 1994
  Tekfen Tower Istanbul Turecko 118 28 2003
Is Bankasi Towers, veža 2 Istanbul Turecko 118 36 2000
Is Bankasi Towers, veža 3 Istanbul Turecko 118 36 2000
  Grattacielo di Cesenatico Cesenatico Taliansko 118 35 1958
  St Helen's Londýn Spojené kráľovstvo 118 28 1969
  Co-operative Insurance Tower Machester Spojené kráľovstvo 118 25 1962
  Victoria Tower Štokholm Švédsko 117,4 33 2011
  Centre Point Londýn Spojené kráľovstvo 117,3 35 1967
  Empress State Building Londýn Spojené kráľovstvo 117,3 31 1961
  Kista Science Tower Štokholm Švédsko 117,2 30 2003
  Maslak Towers, veža 5 Istanbul Turecko 117 33 2008
  Messe-Torhaus Frankfurt nad Mohanom Nemecko 117 30 1984
Swissôtel Tallinn Tallin Estónsko 117 30 2007
Tornimäe Tallin Estónsko 117 30 2006
  Hilton Valencia Valencia Španielsko 117 35 2006
  Torre Breda Miláno Taliansko 117 30 1954
  Edificio España Madrid Španielsko 117 25 1953
  Oslo Plaza Oslo Nórsko 117 37 1989
  Bašňa 101 Kyjev Ukrajina 116,1 28 2012
  Hotel Meridien Montparnasse Paríž Francúzsko 116,1 31 1974
  Tepličny perjeulok, 4-8 Moskva Rusko 116,1 31
Costa Blanca, veža 1 Benidorm Španielsko 116 36 1993
  AfE-Turm Frankfurt nad Mohanom Nemecko 116 38 1972
  Torres de Colón Madrid Španielsko 116 23 1976
  Habitat Sky Barcelona Španielsko 115,2 31 2007
Tour Oxygène Lyon Francúzsko 115 28 2010
  ORCO Tower Varšava Poľsko 115 27 1996
  Schapfenmühle-Tower Lehr Nemecko 115 2005
  Torre de Francia Valencia Španielsko 115 35 2002
Consilio Regionale Campania Neapol Taliansko 115 28 1994
  Zapadna Kapija Beograda Belehrad Srbsko 115 35 1980
  Augsburger Hotelturm Augsburg Nemecko 115 35 1972
  Veža Ušće Belehrad Srbsko 115 25 1964
  Japan Center Frankfurt nad Mohanom Nemecko 115 29 1996
  Park Tower Frankfurt nad Mohanom Nemecko 115 28 1972
  Achmeatoren Leeuwarden Holandsko 115 28 2001
Rosobonoexport Moskva Rusko 115 26 1999

ReferencieUpraviť

  1. a b The Origin of the Skyscraper [online]. CTBUH. Dostupné online. (anglicky)
  2. Newgrange Megalithic Passage Tomb [online]. Knowth.com. Dostupné online. (anglicky)
  3. GRANT, Jim, Gorin, Sam; Fleming, Neil The Archaeology Coursebook. [s.l.] : Str. 70, 2008. ISBN 978-0-415-46286-0. S. Routledge.
  4. Newgrange [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  5. ASH, Russell. Veľké divy sveta. [s.l.] : Str. 12, 2001. ISBN 978-80-556-0219-6. S. Slovart.
  6. Najkrajšie stavby sveta od antiky po dnešok. [s.l.] : Str. 12, 2006. ISBN 80-89153-33-X. S. Aktuell.
  7. The Parthenon [online]. academic.read.edu. Dostupné online. (anglicky)
  8. The Parthenon [online]. AncientGreece.com. Dostupné online. (anglicky)
  9. Porta Nigra [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  10. Altpoertel [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  11. Altes Rathaus [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  12. Gdansk City Hall [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  13. Rathaus [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  14. Neues Rathaus [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  15. Terrazza Martini Tower [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  16. TOUR PLEYEL [online]. ladefense.free.fr. Dostupné online. (francúzsky)
  17. Leto [online]. Emporis. Dostupné online. (anglicky)
  18. TERRANOVA, Antonio. Supermrakodrapy. [s.l.] : Str. 53, 2008. ISBN 978-80-7391-104-1. S. Slovart.

Pozri ajUpraviť

Iné projektyUpraviť

Externé odkazyUpraviť