Zoznam krajín podľa lesnatosti

zoznamový článok projektov Wikimedia
Greentree cropped.png

Tento článok obsahuje zoznam krajín podľa lesných plôch.

Planéta, kontinenty a regiónyUpraviť

Všetky plochy sa udávajú v jednotkách s rozlohou 1 000 hektárov. Zdroj: Food and Agriculture Organization[1]

Región 1990 2000 2010 2020
Svet 4 236 433 4 158 050 4 106 317 4 058 931
Európa 994 319 1 002 268 1 013 982 1 017 461
Južná Amerika 973 666 922 645 870 154 844 186
Severná Amerika a Stredná Amerika 755 279 752 349 754 190 752 710
Afrika 742 801 710 049 676 015 636 639
Ázia 585 393 587 410 610 960 622 687
Austrália a Oceánia 184 974 183 328 181 015 185 248

Krajiny a územiaUpraviť

Päť najväčších krajín podľa rozlohy lesov, 2020 (milión ha)[2]

Všetky plochy sa udávajú v jednotkách s rozlohou 1 000 hektárov. Zdroj: Food and Agriculture Organization of the United Nations[1]

Krajina 1990 2000 2010 2020
  Afganistan 1 208 1 208 1 208 1 208
  Albánsko 789 769 782 789
  Alžírsko 1 667 1 579 1 918 1 949
  Americká Samoa 18 18 17 17
  Americké Panenské ostrovy 25 20 18 20
  Andorra 16 16 16 16
  Angola 79 263 77 709 72 158 66 607
  Antigua a Barbuda 10 9 9 8
  Argentína 35 204 33 378 30 214 28 573
  Arménsko 335 333 331 328
  Austrália 133 882 131 814 129 546 134 005
  Azerbajdžan 945 987 1 032 1 132
  Bahamy 510 510 510 510
  Bangladéš 1 920 1 920 1 888 1 883
  Barbados 6 6 6 6
  Belgicko 677 667 690 689
  Belize 1 600 1 459 1 391 1 277
  Benin 4 835 4 135 3 635 3 135
  Bermudy 1 1 1 1
  Bhután 2 507 2 606 2 705 2 725
  Bielorusko 7 780 8 273 8 630 8 768
  Bolívia 57 805 55 101 53 086 50 834
  Bosna a Hercegovina 2 210 2 112 2 103 2 188
  Botswana 18 804 17 621 16 438 15 255
  Brazília 588 898 551 089 511 581 496 620
  Brunej 413 397 380 380
  Bulharsko 3 327 3 375 3 737 3 893
  Burkina Faso 7 717 7 217 6 717 6 216
  Burundi 276 194 194 280
  Cyprus 161 172 173 173
  Čad 6 730 6 353 5 530 4 313
  Česko 2 629 2 637 2 657 2 677
  Čierna Hora 626 626 827 827
  Čile 15 246 15 817 16 725 18 211
  Čína 157 141 177 001 200 610 219 978
  Dánsko 531 572 586 628
  Džibutsko 6 6 6 6
  Dominika 50 48 48 48
  Dominikánska republika 1 595 1 972 2 073 2 144
  Ekvádor 14 632 13 731 13 028 12 498
  Egypt 44 59 66 45
  Eritrea 1 150 1 118 1 087 1 055
  Estónsko 2 206 2 239 2 336 2 438
  Eswatini 461 473 485 498
  Etiópia 19 259 18 529 17 799 17 069
  Fidži 940 1 006 1 073 1 140
  Filipíny 7 779 7 309 6 840 7 189
  Fínsko 21 875 22 446 22 242 22 409
  Francúzsko 14 436 15 288 16 419 17 253
  Gabon 23 762 23 700 23 649 23 531
  Gambia 415 357 300 243
  Ghana 9 924 8 849 7 943 7 986
  Grécko 3 299 3 600 3 902 3 902
  Grenada 18 18 18 18
  Gruzínsko 2 752 2 761 2 822 2 822
  Guatemala 4 781 4 209 3 723 3 528
  Guinea 7 276 6 929 6 569 6 189
  Guinea-Bissau 2 233 2 149 2 064 1 980
  Guyana 18 602 18 564 18 520 18 415
  Haiti 383 381 378 347
  Holandsko 345 360 373 370
  Honduras 6 988 6 778 6 575 6 359
  Chorvátsko 1 850 1 885 1 920 1 939
  India 63 938 67 591 69 496 72 160
  Indonézia 118 545 101 280 99 659 92 133
  Irak 804 818 825 825
  Irán 9 076 9 326 10 692 10 752
  Island 17 30 45 51
  Izrael 132 153 154 140
  Írsko 462 630 720 782
  Jamajka 521 521 558 597
  Japonsko 24 950 24 876 24 966 24 935
  Jemen 549 549 549 549
  Jordánsko 98 98 98 98
  Južná Afrika 18 142 17 778 17 414 17 050
  Južná Kórea 6 912 6 455 6 242 6 030
  Južný Sudán 7 157 7 157 7 157 7 157
  Kambodža 11 005 10 781 10 589 8 068
  Kamerun 22 500 21 597 20 900 20 340
  Kanada 348 273 347 802 347 322 346 928
  Kapverdy 15 40 43 46
  Kajmanie ostrovy 13 13 13 13
  Katar 0 0 0 0
  Kazachstan 3 162 3 157 3 082 3 455
  Keňa 3 859 3 961 3 616 3 611
  Kiribati 1 1 1 1
  Kolumbia 64 958 62 736 60 808 59 142
  Komory 46 42 37 33
  Kongo 22 315 22 195 22 075 21 946
  Konžská demokratická republika 150 629 143 899 137 169 126 155
  Kostarika 2 907 2 857 2 871 3 035
  Kuba 2 058 2 435 2 932 3 242
  Kuvajt 3 5 6 6
  Kirgizsko 1 136 1 181 1 230 1 315
  Laos 17 843 17 425 16 941 16 596
  Libanon 140 138 137 143
  Lesotho 35 35 35 35
  Libéria 8 525 8 223 7 920 7 617
  Líbya 217 217 217 217
  Lichtenštajnsko 7 7 7 7
  Litva 1 945 2 020 2 170 2 201
  Lotyšsko 3 173 3 241 3 372 3 411
  Luxembursko 86 87 89 89
  Madagaskar 13 693 13 031 12 562 12 430
  Maďarsko 1 814 1 921 2 046 2 053
  Malajzia 20,619 19,691 18,948 19,114
  Malawi 3 502 3 082 2 662 2 242
  Maldivy 1 1 1 1
  Mali 13 296 13 296 13 296 13 296
  Maroko 5 485 5 507 5 675 5 742
  Mauritánia 476 422 367 313
  Maurícius 41 42 38 39
  Mexiko 70 592 68 381 66 943 65 692
  Mikronézia 64 64 64 64
  Mjanmarsko 39 218 34 868 31 441 28 544
  Moldavsko 325 344 375 387
  Monako 0 0 0 0
  Mongolsko 14 352 14 264 14 184 14 173
  Mozambik 43 378 41 188 38 972 36 744
  Namíbia 8 769 8 059 7 349 6 639
  Nemecko 11 300 11 354 11 409 11 419
  Nepál 5 672 5 781 5 962 5 962
  Nikaragua 6 399 5 399 4 188 3 408
  Niger 1 945 1 328 1 204 1 080
  Nigéria 26 526 24 893 23 260 21 627
  Nová Kaledónia 831 838 839 838
  Nový Zéland 9 372 9 850 9 848 9 893
  Nórsko 12 132 12 113 12 102 12 180
  Omán 3 3 3 3
  Pakistan 4 987 4 511 4 094 3 726
  Palau 38 40 41 41
  Panama 4 607 4 442 4 328 4, 214
  Papua-Nová Guinea 36 400 36, 278 36 179 35 856
  Paraguaj 25 546 22 992 19 570 16 102
  Peru 76 449 75 298 74 050 72 330
  Pobrežie Slonoviny 7 851 5 094 3 966 2 837
  Poľsko 8 882 9 059 9 329 9 483
  Portugalsko 3 399 3 281 3 252 3 312
  Portoriko 320 429 491 496
  Rakúsko 3 776 3 838 3 863 3 899
  Rumunsko 6 371 6 366 6 515 6 929
  Rovníková Guinea 2 699 2 616 2 532 2 448
  Rusko 808 950 809 269 815 136 815 312
  Rwanda 317 287 265 276
  Salvádor 719 674 629 584
  Samoa 176 171 166 162
  San Maríno 1 1 1 1
  Saudská Arábia 977 977 977 977
  Senegal 9 303 8 853 8 468 8 068
  Severná Kórea 6 551 6 476 6 387 6 287
  Severné Macedónsko 912 958 960 1 001
  Seychely 34 34 34 34
  Sierra Leone 3 127 2 929 2 732 2 535
  Singapur 15 17 18 16
  Slovensko 1 902 1 901 1 918 1 926
  Slovinsko 1 188 1 233 1 247 1 238
  Somálsko 8 283 7 515 6 748 5 980
  Spojené arabské emiráty 245 309 317 317
  Spojené kráľovstvo 2 778 2 954 3 059 3 190
  Spojené štáty 302 450 303 536 308 720 309 795
  Srbsko 2 313 2 460 2 713 2 723
  Srí Lanka 2 350 2 166 2 104 2 113
  Stredoafrická republika 23 203 22 903 22 603 22 303
  Sudán 23 570 21 826 20 081 18 360
  Surinam 15 378 15 341 15 300 15 196
  Svätá Lucia 21 21 21 21
  Svätý Tomáš a Princov ostrov 59 58 58 52
  Svätý Vincent a Grenadíny 28 29 29 29
  Sýria 372 432 492 522
  Šalamúnove ostrovy 2 545 2 538 2 530 2 523
  Španielsko 13 905 17 094 18 545 18 572
  Švajčiarsko 1 154 1 196 1 235 1 269
  Švédsko 28 063 28 163 28 073 27 980
  Tadžikistan 408 410 410 424
  Taliansko 7 590 8 369 9 028 9 566
  Tanzánia 57 390 53 670 49 950 45 745
  Thajsko 19 361 18 998 20 073 19 873
  Togo 1 362 1 268 1 239 1 209
  Tonga 9 9 9 9
  Trinidad a Tobago 242 237 232 228
  Tunisko 644 668 687 703
  Turecko 19 783 20 148 21 083 22 220
  Turkmenistan 4 127 4 127 4 127 4 127
  Tuvalu 1 1 1 1
  Uganda 3 575 3 163 2 750 2 338
  Ukrajina 9 274 9 510 9 548 9 690
  Uruguaj 798 1 369 1 731 2 031
  Uzbekistan 2 549 2 961 3 350 3 690
  Vanuatu 442 442 442 442
  Venezuela 52 026 49 151 47 505 46 231
  Vietnam 9 376 11 784 13 388 14 643
  Východný Timor 963 949 935 921
  Zambia 47 412 47 054 46 696 44 814
  Zimbabwe 18 827 18 366 17 905 17 445

Podoblasti a územiaUpraviť

Všetky plochy sa udávajú v jednotkách s rozlohou 1 000 hektárov. Zdroj: Food and Agriculture Organization of the United Nationss[1]

Krajina 1990 2000 2010 2020
  Britské Panenské ostrovy 4 4 4 4
  Cookove ostrovy 15 16 16 16
  Francúzska Guyana 8 125 8 079 8 037 8 003
  Francúzska Polynézia 144 149 149 149
  Gibraltár 0 0 0 0
  Guadeloupe 73 72 72 72
  Guam 24 24 24 28
  Ostrov Man 3 3 3 3
  Marshallove ostrovy 9 9 9 9
  Martinique 48 49 50 52
  Mayotte 19 16 14 14
  Niue 19 19 19 19
  Severné Mariány 34 32 30 24
  Pitcairnove ostrovy 4 4 4 4
  Réunion 88 91 94 98
  Svätý Krištof a Nevis 11 11 11 11
  Svätý Martin 1 1 1 1
  Saint Pierre a Miquelon 2 2 1 1
  Turks a Caicos 11 11 11 11
  Wallis a Futuna 6 6 6 6
Západná Sahara 665 669 665 665

ReferencieUpraviť

  1. a b c Global Forest Resources Assessment 2020 - Main Report [online]. Food and Agriculture Organization of the United Nations, 2020, [cit. 2020-08-23]. S. 16, 136–142. Dostupné online.
  2. Global Forest Resources Assessment 2020 – Key findings. Rome : FAO, 2020. ISBN 978-92-5-132581-0. DOI:10.4060/ca8753en

Externé odkazyUpraviť