Zoznam poslancov NR SR (2023 – 2027)

zoznamový článok projektov Wikimedia

Toto je zoznam poslancov Národnej rady Slovenskej republiky v 9. volebnom období (2023 – 2027).

Politika na Slovensku
Ústava Slovenskej republiky
Ústavní činitelia
Prezidentka SR: Zuzana Čaputová

Predseda NR SR: Peter Pellegrini

Predseda vlády SR: Robert Fico
Štátne orgány
Národná rada · Vláda · Prezident
Ústavný súd · Súdna rada · Najvyšší súd
Prokuratúra · Verejný ochranca práv · Najvyšší kontrolný úrad
Politické strany v Národnej rade
Koalícia
SMER – SD · HLAS – SD · SNS
Opozícia
PS · SaS · SLOVENSKO · KDH
Vlády
1989 – 1990 · 1990 – 1991 · 1991 – 1992
1992 – 1994 · 1994 – 1994 · 1994 – 1998
1998 – 2002 · 2002 – 2006 · 2006 – 2010
2010 – 2012 · 2012 – 2016 · 2016 – 2018
2018 – 2020 · 2020 – 2021 · 2021 – 2023
2023 · od 2023
Poslanci NR SR
1992 – 1994 · 1994 – 1998 · 1998 – 2002
2002 – 2006 · 2006 – 2010 · 2010 – 2012
2012 – 2016 · 2016 – 2020 · 2020 – 2023
2023 – 2027
Voľby na Slovensku
Prezidentské voľby
(1989· 1993 · 1998 · 1999 · 2004
2009 · 2014 · 2019 · 2024
Parlamentné voľby
1990 (fed.· 1992 (fed.· 1994 · 1998 · 2002
2006 · 2010 · 2012 · 2016 · 2020 · 2023
Krajské voľby
2001 · 2005 · 2009 · 2013 · 2017 · 2022
Komunálne voľby
1990 · 1994 · 1998 · 2002
2006 · 2010 · 2014 · 2018 · 2022
Európske parlamentné voľby
2004 · 2009 · 2014 · 2019 · 2024
Referendá
1994 · 1997 · 1998 · 2000
2003 · 2004 · 2010 · 2015 · 2023
Zahraničná politika
Európska únia · NATO · OSN · WTO
OECD · OBSE · Vyšehradská skupina

Voľby do NR SR prebehli 30. septembra 2023,[1] ustanovujúca schôdza sa konala 25. októbra 2023[2]21. novembra 2023 Národná rada schválila programové vyhlásenie a vyslovila dôveru štvrtej vláde Roberta Fica hlasmi 78 zo 143 prítomných poslancov, proti hlasovalo 65.[3][4][5]

Zloženie NR SR upraviť

Bližšie informácie v hlavnom článku: Voľby do Národnej rady Slovenskej republiky v roku 2023

Rozdelenie 150 mandátov medzi 7 politických subjektov, ktoré prekročili volebné kvórum pre vstup do NR SR:

32
16
11
10
42
27
12

Vedenie NR SR upraviť

Funkcia Meno a priezvisko Politický subjekt Od Do Počet hlasov
Predseda Peter Pellegrini HLAS – SD 25. 10. 2023 131 zo 148 [6]
Podpredseda Ľuboš Blaha SMER – SD 25. 10. 2023 82 zo 142 [7]
Podpredseda Peter Žiga HLAS – SD 25. 10. 2023 88 zo 142 [7]
Podpredseda Andrej Danko SNS 25. 10. 2023 83 zo 142 [7]
Podpredseda Michal Šimečka PS 25. 10. 2023 92 zo 142 [7]

Poslanci NR SR upraviť

Prvých 150 položiek zoznamu tvoria v úvodnom zoradení zvolení poslanci v poradí primárne podľa čísla politického subjektu vo voľbách a sekundárne podľa poradia kandidáta po zohľadnení prednostného hlasovania. Za nimi nasledujú náhradníci chronologicky, v poradí ako nastupovali. Dátumy a dôvody vznikov a zánikov mandátov sú uvádzané formou poznámok k menám. Zoznam je možné zoradiť podľa vlastného kritéria kliknutím na záhlavie stĺpca.

Legenda
     N: Poslanec, ktorý získal mandát z pozície náhradníka, tzn. nastúpil za iného poslanca.
     Z: Poslanec, ktorý sa vzdal mandátu alebo mu mandát zanikol. Na jeho miesto nastúpil náhradník.

Zdroje: [8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18]

Poznámky upraviť

  1. Politická strana (politické hnutie) alebo koalícia politických strán (politických hnutí), za ktorú poslanec kandidoval.
  2. 23. 10. 2023: Vzdal sa mandátu Národnej rady Slovenskej republiky (Rozhodnutie predsedu NR SR č.3). Náhradník: Marek Lackovič.
  3. 6. 2. 2024: Vzdal sa mandátu Národnej rady Slovenskej republiky (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 199). Náhradník: Richard Dubovický
  4. 30. 11. 2023: Vzdal sa mandátu Národnej rady Slovenskej republiky (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 80). Náhradníčka: Natália Nash.
  5. 18. 10. 2023: Vzdala sa mandátu Národnej rady Slovenskej republiky (Rozhodnutie predsedu NR SR č.2). Náhradník: Rastislav Krátky.
  6. 18. 10. 2023: Vzdal sa mandátu Národnej rady Slovenskej republiky (Rozhodnutie predsedu NR SR č.1). Náhradník: Július Jakab.
  7. 23. 10. 2023: Vzdal sa mandátu Národnej rady Slovenskej republiky (Rozhodnutie predsedu NR SR č.4). Náhradník: Juraj Krúpa.
  8. 25. 10. 2023: Mandát neuplatňuje, pretože je členom vlády SR. Náhradník: Milan Garaj.
  9. 25. 10. 2023: Mandát neuplatňuje, pretože je členkou vlády SR. Náhradník: Adam Lučanský.
  10. 25. 10. 2023: Mandát neuplatňuje z dôvodu vymenovania za štátneho tajomníka (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 15). Náhradník: Karol Farkašovský.
  11. 25. 10. 2023: Mandát neuplatňuje z dôvodu vymenovania za štátneho tajomníka (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 15). Náhradníčka: Dagmar Kramplová.
  12. 25. 10. 2023: Mandát neuplatňuje, pretože je predsedom vlády SR. Náhradník: Andrej Sitkár.
  13. 25. 10. 2023: Mandát neuplatňuje, pretože je členom vlády SR. Náhradník: Ivan Hazucha.
  14. 25. 10. 2023: Mandát neuplatňuje, pretože je členom vlády SR. Náhradník: Boleslav Lešo.
  15. 25. 10. 2023: Mandát neuplatňuje, pretože je členom vlády SR. Náhradník: Michal Lukša.
  16. 25. 10. 2023: Mandát neuplatňuje, pretože je členom vlády SR. Náhradník: Igor Válek.
  17. 25. 10. 2023: Mandát neuplatňuje z dôvodu vymenovania za Vedúceho úradu vlády SR (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 15). Náhradník: Jaroslav Mego.
  18. 25. 10. 2023: Mandát neuplatňuje, pretože je členom vlády SR. Náhradník: Zuzana Plevíková.
  19. 25. 10. 2023: Mandát neuplatňuje z dôvodu vymenovania za štátneho tajomníka (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 15). Náhradník: Michal Kapuš.
  20. 25. 10. 2023: Mandát neuplatňuje z dôvodu vymenovania za štátneho tajomníka (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 15). Náhradník: Pavol Goga.
  21. 7. 2. 2024: Mandát NR SR sa neuplatňuje z dôvodu vymenovania do funkcie vedúceho ústredného orgánu štátnej správy (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 199). Náhradník: Richard Glück.
  22. 25. 10. 2023: Mandát neuplatňuje z dôvodu vymenovania za štátneho tajomníka (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 15). Náhradník: Peter Sokol.
  23. 25. 10. 2023: Mandát neuplatňuje, pretože je členkou vlády SR. Náhradník: Samuel Migaľ.
  24. 25. 10. 2023: Mandát neuplatňuje, pretože je členom vlády SR. Náhradník Jozef Cech.
  25. 25. 10. 2023: Mandát neuplatňuje, pretože je členom vlády SR. Náhradník: Štefan Gašparovič.
  26. 25. 10. 2023: Mandát neuplatňuje, pretože je členom vlády SR. Náhradníci: Ján Hrubý, Zdenko Svoboda.
  27. 25. 10. 2023: Mandát neuplatňuje z dôvodu vymenovania za štátneho tajomníka (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 15). Náhradníčka: Paula Puškárová.
  28. 25. 10. 2023: Mandát neuplatňuje z dôvodu vymenovania za štátnu tajomníčku. Náhradník: Michal Bartek.
  29. 25. 10. 2023: Mandát neuplatňuje, pretože je členom vlády SR. Náhradník: Alena Nováková.
  30. 25. 10. 2023: Mandát neuplatňuje, pretože je členkou vlády SR. Náhradník: Miroslav Čellár.
  31. 25. 10. 2023: Mandát neuplatňuje, pretože je členom vlády SR. Náhradník: Peter Slyško.
  32. 25. 10. 2023: Mandát neuplatňuje z dôvodu vymenovania za štátneho tajomníka (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 15). Náhradníčka: Zdenka Mačicová.
  33. 25. 10. 2023: Nastúpil ako náhradník na zaniknutý mandát Národnej rady Slovenskej republiky Eriky Jurinovej (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 2).
  34. 25. 10. 2023: Nastúpil ako náhradník na zaniknutý mandát Národnej rady Slovenskej republiky Jozefa Viskupiča (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 1).
  35. 25. 10. 2023: Nastúpil ako náhradník na zaniknutý mandát Národnej rady Slovenskej republiky Juraja Drobu (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 4).
  36. 25. 10. 2023: Nastúpil ako náhradník na zaniknutý mandát Národnej rady Slovenskej republiky Michala Wiezika (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 3).
  37. 25. 10. 2023: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Národnej rady SR Richarda Rašiho (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 7).
  38. 25. 10. 2023: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Národnej rady SR Tomáša Tarabu (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 7).
  39. 25. 10. 2023: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Národnej rady SR Roberta Kaliňáka (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 7).
  40. 25. 10. 2023: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Národnej rady SR Martiny Šimkovičovej (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 7).
  41. 25. 10. 2023: Nastúpila ako náhradníčka na neuplatňovaný mandát Národnej rady SR Matúša Šutaj Eštoka (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 7).
  42. 25. 10. 2023: Nastúpila ako náhradníčka na neuplatňovaný mandát Národnej rady SR Borisa Suska (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 7).
  43. 25. 10. 2023: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Národnej rady SR Roberta Fica (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 7).
  44. 25. 10. 2023: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Národnej rady SR Petra Kmeca (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 7).
  45. 25. 10. 2023: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Národnej rady SR Richarda Takáča (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 7).
  46. 25. 10. 2023: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Národnej rady SR Juraja Blanára (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 7).
  47. 25. 10. 2023: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Národnej rady SR Denisy Sakovej (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 7).
  48. 25. 10. 2023: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Národnej rady SR Tomáša Druckera (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 7).
    25. 10. 2023: Mandát na neuplatňovaný mandát náhradníka zanikol (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 16). Náhradník: Zdenko Svoboda.
  49. 25. 10. 2023: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Národnej rady SR Zuzany Dolinkovej (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 7).
  50. 25. 10. 2023: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Národnej rady SR Ladislava Kamenického (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 7).
  51. 25. 10. 2023: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Národnej rady SR Erika Tomáša (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 7).
  52. 2. 11. 2023: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Národnej rady SR Lucie Kurilovskej (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 15).
  53. 2. 11. 2023: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Národnej rady SR Tomáša Druckera (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 16).
  54. 2. 11. 2023: Nastúpila ako náhradníčka na neuplatňovaný mandát Národnej rady SR Kamila Šaška (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 15).
  55. 2. 11. 2023: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Národnej rady SR Jozefa Smatanu (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 15).
  56. 2. 11. 2023: Nastúpila ako náhradníčka na neuplatňovaný mandát Národnej rady SR Michala Kaliňáka (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 15).
  57. 2. 11. 2023: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Národnej rady SR Igora Chomu (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 15).
  58. 2. 11. 2023: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Národnej rady SR Filipa Kuffu (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 15).
  59. 2. 11. 2023: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Národnej rady SR Juraja Gedru (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 15).
  60. 2. 11. 2023: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Národnej rady SR Igora Melichera (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 15).
  61. 2. 11. 2023: Nastúpila ako náhradníčka na neuplatňovaný mandát Národnej rady SR Štefana Kuffu (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 15).
  62. 1. 12. 2023: Nastúpila ako náhradníčka na zaniknutý mandát Národnej rady Slovenskej republiky Martina Pekára (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 81).
  63. 7. 2. 2024: Nastúpil ako náhradník na uprázdnený mandát Národnej rady Slovenskej republiky Tomáša Hellebrandta (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 199).
  64. 7. 2. 2024: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Národnej rady Slovenskej republiky Martina Nemkyho (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 199).

Referencie upraviť

  1. Voľby do Národnej rady Slovenskej republiky 2023 [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, 2023, [cit. 2024-02-09]. Dostupné online.
  2. TASR. Začala sa ustanovujúca schôdza NR SR, novozvolení poslanci zložili sľub. teraz.sk (Bratislava: TASR), 2023-10-25. Dostupné online [cit. 2023-10-25].
  3. Programové vyhlásenie vlády Slovenskej republiky 2023 - 2027 : „Lepšie, pokojnejšie a bezpečnejšie žiť“ [online]. Bratislava: Národná rada SR, 2023, [cit. 2024-02-08]. Dostupné online.
  4. Hlasovanie podľa klubov : Schôdza č. 3 : 21. 11. 2023 11:47 : Programové vyhlásenie vlády Slovenskej republiky (tlač 27). Hlasovanie o programovom vyhlásení vlády a vyslovení dôvery vláde SR. [online]. Bratislava: Národná rada SR, [cit. 2024-02-08]. Dostupné online.
  5. TASR. Vláda Fica získala dôveru parlamentu, schválili programové vyhlásenie. teraz.sk (Bratislava: TASR), 2023-11-21. Dostupné online [cit. 2024-02-08].
  6. Peter Pellegrini, nový predseda parlamentu, svoju politickú kariéru odštartoval v roku 2006 (krátky životopis). SITA Webnoviny (Bratislava: SITA Slovenská tlačová agentúra), 2023-10-25. Dostupné online [cit. 2023-10-26].
  7. a b c d Blaha, Žiga, Danko a Šimečka boli v tajnom hlasovaní zvolení za podpredsedov parlamentu (foto). SITA Webnoviny (Bratislava: SITA Slovenská tlačová agentúra), 2023-10-25. Dostupné online [cit. 2023-10-26].
  8. Voľby do Národnej rady SR 2023 : Súbory na stiahnutie : Zvolení poslanci Národnej rady Slovenskej republiky [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, [cit. 2023-10-06]. Dostupné online.
  9. Voľby do Národnej rady SR 2023 : Súbory na stiahnutie : Počet prednostných hlasov pre jednotlivých kandidátov politických subjektov za SR [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, [cit. 2023-10-06]. Dostupné online.
  10. Zmeny v zložení NR SR : 9. volebné obdobie [online]. Bratislava: Národná rada SR, 2023, [cit. 2024-02-08]. Dostupné online.
  11. Poslanecké kluby NR SR : 9. volebné obdobie [online]. Bratislava: Národná rada SR, 2023, [cit. 2024-02-08]. Dostupné online.
  12. KOLLÁR, Boris. Rozhodnutie predsedu Národnej rady Slovenskej republiky č. 1 [online]. Bratislava: Národná rada SR, 2023-10-18, [cit. 2023-10-26]. Dostupné online.
  13. KOLLÁR, Boris. Rozhodnutie predsedu Národnej rady Slovenskej republiky č. 2 [online]. Bratislava: Národná rada SR, 2023-10-18, [cit. 2023-10-26]. Dostupné online.
  14. KOLLÁR, Boris. Rozhodnutie predsedu Národnej rady Slovenskej republiky č. 3 [online]. Bratislava: Národná rada SR, 2023-10-23, [cit. 2023-10-26]. Dostupné online.
  15. KOLLÁR, Boris. Rozhodnutie predsedu Národnej rady Slovenskej republiky č. 4 [online]. Bratislava: Národná rada SR, 2023-10-23, [cit. 2023-10-26]. Dostupné online.
  16. PELLEGRINI, Peter. Rozhodnutie predsedu Národnej rady Slovenskej republiky č. 7 [online]. Bratislava: Národná rada SR, 2023-10-25, [cit. 2023-10-26]. Dostupné online.
  17. PELLEGRINI, Peter. Rozhodnutie predsedu Národnej rady Slovenskej republiky č. 15 [online]. Bratislava: Národná rada SR, 2023-11-02, [cit. 2023-11-02]. Dostupné online.
  18. PELLEGRINI, Peter. Rozhodnutie predsedu Národnej rady Slovenskej republiky č. 16 [online]. Bratislava: Národná rada SR, 2023-11-02, [cit. 2023-11-02]. Dostupné online.

Pozri aj upraviť

Externé odkazy upraviť