Zoznam poslancov NR SR (2002 – 2006)

zoznamový článok projektov Wikimedia

Zoznam poslancov Národnej rady Slovenskej republiky vo volebnom období 2002 – 2006 má štyri časti:

  1. Zloženie NR SR
  2. Poslanci zvolení vo voľbách konaných v dňoch 20. – 21. septembra 2002
  3. Poslanci, ktorí nastúpili na poslanecký mandát ako náhradníci
  4. Zmeny počas volebného obdobia
Politika na Slovensku
Coat of arms of Slovakia.svg
Ústava Slovenskej republiky
Ústavní činitelia
Prezidentka SR: Zuzana Čaputová

Predseda NR SR: Boris Kollár

Predseda vlády SR: Igor Matovič
Štátne orgány
Národná rada · Vláda · Prezident
Ústavný súd · Súdna rada · Najvyšší súd
Prokuratúra · Verejný ochranca práv · Najvyšší kontrolný úrad
Politické strany v Národnej rade
Koalícia:
OĽANO · SME RODINA · SaS · ZA ĽUDÍ
Opozícia
SMER – SD · ĽSNS · HLAS - SD · KDŽP
Vlády
1989 – 1990 · 1990 – 1991 · 1991 – 1992
1992 – 1994 · 1994 – 1994 · 1994 – 1998
1998 – 2002 · 2002 – 2006 · 2006 – 2010
2010 – 2012 · 2012 – 2016 · 2016 – 2018
2018 – 2020 · od 2020
Poslanci NR SR
1992 – 1994 · 1994 – 1998 · 1998 – 2002
2002 – 2006 · 2006 – 2010 · 2010 – 2012
2012 – 2016 · 2016 – 2020 · 2020 – 2024
Voľby na Slovensku
Prezidentské voľby
(1989· 1993 · 1998 · 1999 · 2004
2009 · 2014 · 2019
Parlamentné voľby
1990 (fed.· 1992 (fed.· 1994 · 1998 · 2002
2006 · 2010 · 2012 · 2016 · 2020
Krajské voľby
2001 · 2005 · 2009 · 2013 · 2017
Komunálne voľby
1990 · 1994 · 1998 · 2002
2006 · 2010 · 2014 · 2018
Európske parlamentné voľby
2004 · 2009 · 2014 · 2019
Referendá
1994 · 1997 · 1998 · 2000
2003 · 2004 · 2010 · 2015
Zahraničná politika
Európska únia · NATO · OSN · WTO
OECD · OBSE · Vyšehradská skupina

Poslanci sú uvedení pri politickej strane, za ktorú kandidovali, príp. je politická strana uvedená v zátvorke za menom poslanca.

Zloženie NR SRUpraviť

Bližšie informácie v hlavnom článku: Voľby do Národnej rady Slovenskej republiky v roku 2002

Rozdelenie 150 mandátov medzi 7 politických subjektov, ktoré prekročili volebné kvórum pre vstup do NR SR:

11
25
36
15
15
28
20

Poslanci zvolení vo voľbách konaných v dňoch 20. – 21. septembra 2002Upraviť

HZDSUpraviť

SDKÚUpraviť

SmerUpraviť

SMK-MKPUpraviť

KDHUpraviť

ANOUpraviť

KSSUpraviť

Poslanci, ktorí nastúpili na poslanecký mandát ako náhradníciUpraviť

Zmeny počas volebného obdobiaUpraviť

  • 15. október 2002
    • Petra Masácová (SDKÚ) – nastúpila ako náhradníčka na neuplatňovaný mandát poslanca Ivana Šimka, ktorý svoj mandát neuplatnil, pretože sa stal členom vlády Slovenskej republiky,
    • Klára Sárközy (SMK-MKP) – nastúpila ako náhradníčka na neuplatňovaný mandát poslanca Pála Csákyho, ktorý svoj mandát neuplatnil, pretože sa stal členom vlády Slovenskej republiky,
    • Ján Pataky (SDKÚ) – nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát poslanca Ivana Mikloša, ktorý svoj mandát neuplatnil, pretože sa stal členom vlády Slovenskej republiky,
    • Viliam Novotný (SDKÚ) – nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát poslanca Mikuláša Dzurindu, ktorý svoj mandát neuplatnil, pretože sa stal predsedom vlády Slovenskej republiky,
    • Erzsébet Dolník (SMK-MKP) – nastúpila ako náhradníčka na neuplatňovaný mandát poslanca Lászlóa Miklósa, ktorý svoj mandát neuplatnil, pretože sa stal členom vlády Slovenskej republiky,
    • Lajos Ladányi (SMK-MKP) – nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát poslanca Istvána Harnu, ktorý svoj mandát neuplatnil, pretože sa stal členom vlády Slovenskej republiky,
    • Jozef Hurban (SDKÚ) – nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát poslanca Eduarda Kukana, ktorý svoj mandát neuplatnil, pretože sa stal členom vlády Slovenskej republiky,
  • 5. november 2002
    • Peter Biroš (ANO) – nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát poslanca Rudolfa Zajaca, ktorý svoj mandát neuplatnil, pretože sa stal členom vlády Slovenskej republiky,
    • Vladimír Horák (SDKÚ) – nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát poslanca Pavla Prokopoviča, ktorý svoj mandát neuplatnil, pretože sa stal členom vlády Slovenskej republiky,
    • Mária Sabolová (KDH) – nastúpila ako náhradníčka na neuplatňovaný mandát poslanca Vladimíra Palka, ktorý svoj mandát neuplatnil, pretože sa stal členom vlády Slovenskej republiky,
    • Imrich Hamarčák (ANO) – nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát poslanca Roberta Nemcsicsa, ktorý svoj mandát neuplatnil, pretože sa stal členom vlády Slovenskej republiky,
    • Jozef Miklušičák (KDH) – nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát poslanca Daniela Lipšica, ktorý svoj mandát neuplatnil, pretože sa stal členom vlády Slovenskej republiky,
    • Vlastimil Ondrejka (ANO) – nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát poslanca Rudolfa Chmela, ktorý svoj mandát neuplatnil, pretože sa stal členom vlády Slovenskej republiky,
    • Lajos Ladányi (SMK-MKP) – nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát poslanca Lászlóa Gyurovszkého, ktorý svoj mandát neuplatnil, pretože sa stal členom vlády Slovenskej republiky,
    • Mária Majdová (KDH) – nastúpila ako náhradníčka na neuplatňovaný mandát poslanca Martina Fronca, ktorý svoj mandát neuplatnil, pretože sa stal členom vlády Slovenskej republiky,
    • Iveta Henzélyová (ANO) – nastúpila ako náhradníčka na neuplatňovaný mandát poslanca Františka Tótha, ktorý svoj mandát neuplatnil, pretože sa stal vyšším štátnym funkcionárom,
    • István Pásztor (SMK-MKP) – nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát poslanca Lászlóa Szigetiho, ktorý svoj mandát neuplatnil, pretože sa stal vyšším štátnym funkcionárom,
    • Kamila Jandzíková (ANO) – nastúpila ako náhradníčka na neuplatňovaný mandát poslanca Branislava Opaterného, ktorý svoj mandát neuplatnil, pretože sa stal vyšším štátnym funkcionárom,
    • János Szigeti (SMK-MKP) – nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát poslanca Józsefa Berényiho, ktorý svoj mandát neuplatnil, pretože sa stal vyšším štátnym funkcionárom,
  • 9. september 2003
    • Iveta Henzélyová (ANO) – nastúpila na zaniknutý mandát poslanca Imricha Béreša, ktorý sa vzdal funkcie poslanca. Jej mandát ako náhradníčky na neuplatňovaný mandát poslanca Františka Tótha zanikol z dôvodu nastúpenia na zaniknutý mandát poslanca Imricha Béreša,
    • Viktor Béreš (ANO) – nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát poslanca Františka Tótha,
  • 29. apríl 2004
    • Mária Sabolová (KDH) – nastúpila na zaniknutý mandát poslanca Jána Figeľa, ktorému mandát zanikol vzdaním sa funkcie poslanca, pretože bol vymenovaný za komisára EÚ. Mandát Márie Sabolovej ako náhradníčky na neuplatňovaný mandát poslanca Vladimíra Palka zanikol z dôvodu nastúpenia na zaniknutý mandát poslanca Jána Figeľa,
    • Stanislav Kahanec (KDH) – nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát poslanca Vladimíra Palka,
  • 24. august 2004
    • Katarína Tóthová (HZDS) – nastúpila na zaniknutý mandát poslankyne Ireny Belohorskej, ktorej mandát zanikol z dôvodu vykonávania funkcie nezlučiteľnej s funkciou poslankyne NR SR; stala sa poslankyňou Európskeho parlamentu,
    • Peter Oremus – (Smer) – nastúpil na zaniknutý mandát poslankyne Moniky Beňovej, ktorej mandát zanikol z dôvodu vykonávania funkcie nezlučiteľnej s funkciou poslankyne NR SR; stala sa poslankyňou Európskeho parlamentu,
    • Ján Cuper (HZDS) – nastúpil na zaniknutý mandát poslanca Sergeja Kozlíka, ktorému mandát zanikol z dôvodu vykonávania funkcie nezlučiteľnej s funkciou poslanca NR SR; stal sa poslancom Európskeho parlamentu,
    • Klára Sárközy (SMK-MKP) – nastúpila na zaniknutý mandát poslankyne Edit Bauer, ktorej mandát zanikol z dôvodu vykonávania funkcie nezlučiteľnej s funkciou poslankyne NR SR; stala sa poslankyňou Európskeho parlamentu. Mandát Kláry Sárközy ako náhradníčky na neuplatňovaný mandát poslanca Pála Csákyho zanikol z dôvodu nastúpenia na zaniknutý mandát poslankyne Edit Bauer,
    • György Juhász (SMK-MKP) – nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát poslanca Pála Csákyho,
    • Ján Pataky (SDKÚ) – nastúpil na zaniknutý mandát poslanca Milana Gaľu, ktorému mandát zanikol z dôvodu vykonávania funkcie nezlučiteľnej s funkciou poslanca NR SR; stal sa poslancom Európskeho parlamentu. Mandát Jána Patakyho ako náhradníka na neuplatňovaný mandát poslanca Ivana Mikloša zanikol z dôvodu nastúpenia na zaniknutý mandát poslanca Milana Gaľu,
    • Jaroslav Ivančo (SDKÚ) – nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát poslanca Ivana Mikloša,
    • Jozef Miklušičák (KDH) – nastúpil na zaniknutý mandát poslankyne Anny Záborskej, ktorej mandát zanikol z dôvodu vykonávania funkcie nezlučiteľnej s funkciou poslankyne NR SR; stala sa poslankyňou Európskeho parlamentu. Mandát Jozefa Miklušičáka ako náhradníka na neuplatňovaný mandát poslanca Daniela Lipšica zanikol z dôvodu nastúpenia na zaniknutý mandát poslankyne Anny Záborskej,
    • Ján Bielik (KDH) – nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát poslanca Daniela Lipšica,
    • Erzsébet Dolník (SMK-MKP) – nastúpila na zaniknutý mandát poslanca Árpáda Duku-Zólyomiho, ktorému mandát zanikol z dôvodu vykonávania funkcie nezlučiteľnej s funkciou poslanca NR SR; stal sa poslancom Európskeho parlamentu. Mandát Erzsébet Dolník ako náhradníčky na neuplatňovaný mandát poslanca Lászlóa Miklósa zanikol z dôvodu nastúpenia na zaniknutý mandát poslanca Árpáda Duku-Zólyomiho,
    • József Kvarda (SMK-MKP) – nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát poslanca Lászlóa Miklósa,