Zoznam hraničných priechodov na Slovensku

zoznamový článok projektov Wikimedia

Slovensko je od 21. decembra 2007 súčasťou schengenského priestoru. Nachádza sa na vonkajšej hranici , takže hraničné kontroly na štátnych hraniciach sa realizujú len na hraničných priechodoch na Ukrajinu. V rokoch 19932007 boli hraničné kontroly vykonávané aj na hraničných priechodoch s Rakúskom, Poľskom, Českom a Maďarskom.

Hraničné priechodyUpraviť

Zoznam hraničných priechodov podľa článku 2 ods. 8 nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 562/2006 z 15. marca 2006, ktorým sa ustanovuje kódex Spoločenstva o pravidlách upravujúcich pohyb osôb cez hranice (Kódex schengenských hraníc).

Pozemné hraniceUpraviť

 
Hraničný priechod vo Vyšnom Nemeckom
 
Železničný priechod v Čiernej nad Tisou
 
Vstupnou bránou je i košické letisko

Slovensko – UkrajinaUpraviť

  1. Čierna nad TisouČop (železnica)
  2. UbľaMalyj Bereznyj
  3. Veľké SlemenceMali Selmenci (pre peších a cyklistov, občanov Ukrajiny a štátov EHP)
  4. Vyšné NemeckéUžhorod
  5. Maťovské VojkovcePavlovo (železnica; iba nákladná preprava)

Vzdušné hraniceUpraviť

  1. Letisko Bratislava
  2. Letisko Košice
  3. Letisko Poprad
  4. Letisko Sliač

AerodrómyUpraviť

  1. Nitra
  2. Piešťany
  3. Prievidza
  4. Sliač
  5. Žilina

Hraničné priechody na schengenskej hraniciUpraviť

Priechody sú zoradené v smere hodinových ručičiek, od Ukrajiny južným smerom, následne západnou a severnou hranicou.

MaďarskoUpraviť

 
Priechod v Štúrove
 
Priechod v Salke
 
Hranica v Slovenskom Novom Meste

Slovensko má s Maďarskom štátnu hranicu v dĺžke 654,8 km, na ktorej sa nachádza 24 cestných a 9 železničných priechodov. Zoradené sú v smere od východu na západ.

Komunikácia Hraničný priechod Typ
Cesta III/3689 Veľký KamenecPácin cestný
Trať 190 Slovenské Nové MestoSátoraljaújhely železničný
Cesta III/3683 Slovenské Nové MestoSátoraljaújhely cestný
Cesta I/79 Slovenské Nové MestoSátoraljaújhely cestný
Trať 169 MilhosťTornyosnémeti železničný
Cesta I/17 MilhosťTornyosnémeti cestný
Cesta III/3400 BuzicaSzemere cestný
Cesta III/3300 HosťovceHidvégardó cestný
Cesta III/3299 HosťovceHidvégardó cestný
Cesta II/587 Dlhá Ves/DomicaAggtelek cestný
Cesta I/67 KráľBánréve cestný
Trať 160 LenartovceBánréve železničný
Cesta III/2807 LenartovceBánréve cestný
Cesta III/2783 TachtyCered cestný
Cesta I/71 Šiatorská BukovinkaSomoskőújfalu cestný
Trať 164 Šiatorská BukovinkaSomoskőújfalu železničný
Trať 161 KalondaIpolytarnóc železničný
Cesta II/594 KalondaIpolytarnóc cestný
Cesta II/585 Trenč-Rároš – Rárospuszta cestný
Trať 161 BušinceNógrádszakál železničný
Cesta III/2616 Kováčovce-Peťov – Szécsény-Pösténypuszta cestný
Cesta II/527 Slovenské ĎarmotyBalassagyarmat cestný
Cesta II/527 Ipeľské PredmostieDrégelypalánk cestný
Cesta I/66 ŠahyParassapuszta cestný
Cesta III/1518 SalkaLetkés cestný
Trať 130 ChľabaSzob železničný
Cesta I/63 ŠtúrovoEsztergom cestný
Cesta I/64 KomárnoKomárom cestný
Trať 135 KomárnoKomárom železničný
Cesta I/13 MedveďovVámosszabadi cestný
Cesta I/2 RusovceRajka cestný
Trať 132 RusovceRajka železničný
Diaľnica D2 RusovceRajka cestný

RakúskoUpraviť

 
Hranica pri Petržalke
 
Dunaj a Morava tvorí časť hranice s Rakúskom

S Rakúskom má Slovensko štátnu hranicu v dĺžke 107,1 km, pričom okrem územia v okolí Bratislavy je tvorená riekou Morava. Hranicou vedie 5 cestných a 2 železničné priechody.

Komunikácia Hraničný priechod Typ
Diaľnica D4 JarovceKittsee cestný
Cesta III/1020 JarovceKittsee cestný
Trať 101 PetržalkaKittsee železničný
Cesta I/61 PetržalkaBerg cestný
Trať 100 Devínska Nová VesMarchegg železničný
Cesta II/503 Záhorská VesAngern cestný/kompa
Cesta III/1144 Moravský Svätý JánHohenau cestný
Devínska Nová VesMarchegg peší , cyklistický

ČeskoUpraviť

 
Colnica na D2ľ pri Kútoch
 
Hranica pri obci Červený Kameň
 
Železničný hraničný prechod Horné Srnie - Vlársky průsmyk

Slovensko má s Českom štátnu hranicu v dĺžke 251,8 km, na ktorej sa nachádza 17 cestných a 7 železničných priechodov. Zoradené sú od juhu na sever.

Komunikácia Hraničný priechod Typ
Diaľnica D2 KútyBřeclav cestný
Cesta II/425 BrodskéLanžhot cestný
Trať 110 KútyLanžhot železničný
Trať 115 HolíčHodonín železničný
Cesta I/51 HolíčHodonín cestný
Trať 114 SkalicaSudoměřice železničný
Cesta II/426A SkalicaSudoměřice cestný
Cesta II/426 SkalicaSudoměřice cestný
Cesta II/499 VrbovceVelká nad Veličkou cestný
Trať 121 VrbovceVelká nad Veličkou železničný
Cesta I/54 Moravské LieskovéStrání cestný
Cesta III/1223 Nová BošácaBřezová cestný
Cesta I/9 DrietomaStarý Hrozenkov cestný
Trať 123 Horné SrnieBrumov-Bylnice železničný
Cesta I/57 Horné SrnieBrumov-Bylnice cestný
Cesta III/1922 Červený KameňNedašova Lhota cestný
Trať 125 Lúky pod MakytouHorní Lideč železničný
Cesta I/49 Lysá pod MakytouStřelná cestný
Cesta II/487 MakovVelké Karlovice cestný
Cesta I/10 MakovHorní Bečva cestný
Cesta II/484 KlokočovBílá cestný
Cesta III/2016 Čadca-MilošováŠance cestný
Cesta I/11 SvrčinovecMosty u Jablunkova cestný
Trať 127 ČadcaMosty u Jablunkova železničný

PoľskoUpraviť

 
Dukliansky priesmyk
 
Priechod pri obci Čirč
 
Lupkovský tunel na hranici s Poľskom

Hranica s Poľskom z veľkej časti kopíruje karpatský hrebeň na severe Slovenska. Hranica má dĺžku 541,1 km a prechádza ňou 18 cestných a 3 železničné priechody. Zoradené sú od západu na východ.

Komunikácia Hraničný priechod Typ
Cesta I/12 SkalitéZwardoń cestný
Diaľnica D3 SkalitéZwardoń cestný
Trať 129 SkalitéZwardoń železničný
Cesta III/2270 NovoťUjsoły cestný
Cesta I/78 Oravská PolhoraKorbielów cestný
Cesta III/2276 BobrovLipnica Wielka cestný
Cesta I/59 TrstenáChyžné cestný
Cesta II/520 Suchá HoraChochołów cestný
Cesta I/66 Tatranská JavorinaŁysa Polana cestný
Cesta III/3078 PodspádyJurgów cestný
Cesta II/543 Lysá nad DunajcomNiedzica cestný
Cesta I/68 Mníšek nad PopradomPiwniczna-Zdrój cestný
Trať 188 ČirčLeluchów železničný
Cesta I/77 ČirčLeluchów cestný
Cesta III/3483 KurovMuszynka cestný
Cesta II/545 BecherovKonieczna cestný
Cesta III/3519 Nižná PoliankaOżenna cestný
Cesta I/21 Vyšný KomárnikBarwinek cestný
Cesta II/559 ČertižnéLipowiec cestný
Cesta II/575 PalotaRadoszyce cestný
Trať 191 PalotaStary Łupków železničný

Iné projektyUpraviť

ZdrojeUpraviť