Zoznam politických strán a politických hnutí na Slovensku

zoznamový článok projektov Wikimedia

Toto je zoznam politických strán a politických hnutí na Slovensku.

Politika na Slovensku
Coat of arms of Slovakia.svg
Ústava Slovenskej republiky
Ústavní činitelia
Prezidentka SR: Zuzana Čaputová

Predseda NR SR: Boris Kollár

Predseda vlády SR: Igor Matovič
Štátne orgány
Národná rada · Vláda · Prezident
Ústavný súd · Súdna rada · Najvyšší súd
Prokuratúra · Verejný ochranca práv · Najvyšší kontrolný úrad
Politické strany v Národnej rade
Koalícia:
OĽANO · SME RODINA · SaS · ZA ĽUDÍ
Opozícia
SMER – SD · ĽSNS
Vlády
1989 – 1990 · 1990 – 1991 · 1991 – 1992
1992 – 1994 · 1994 – 1994 · 1994 – 1998
1998 – 2002 · 2002 – 2006 · 2006 – 2010
2010 – 2012 · 2012 – 2016 · 2016 – 2018
2018 – 2020 · od 2020
Poslanci NR SR
1992 – 1994 · 1994 – 1998 · 1998 – 2002
2002 – 2006 · 2006 – 2010 · 2010 – 2012
2012 – 2016 · 2016 – 2020 · 2020 – 2024
Voľby na Slovensku
Prezidentské voľby
(1989· 1993 · 1998 · 1999 · 2004
2009 · 2014 · 2019
Parlamentné voľby
1990 (fed.· 1992 (fed.· 1994 · 1998 · 2002
2006 · 2010 · 2012 · 2016 · 2020
Krajské voľby
2001 · 2005 · 2009 · 2013 · 2017
Komunálne voľby
1990 · 1994 · 1998 · 2002
2006 · 2010 · 2014 · 2018
Európske parlamentné voľby
2004 · 2009 · 2014 · 2019
Referendá
1994 · 1997 · 1998 · 2000
2003 · 2004 · 2010 · 2015
Zahraničná politika
Európska únia · NATO · OSN · WTO
OECD · OBSE · Vyšehradská skupina

Aktívne politické strany a hnutiaUpraviť

Register politických strán a politických hnutí vedie v zmysle Zákona č. 85/2005 Z. z. o politických stranách a politických hnutiach Ministerstvo vnútra SR.[1] K 22. novembru 2019 pôsobilo podľa registra na Slovensku nasledovných 65 politických strán a hnutí, ktoré pred týmto dátumom nezanikli a neboli v likvidácii.[2]

# Názov Skratka Dátum reg. Štatutárny orgán Staršie názvy Zdroj
7 STATOČNÝCH je CESTA 30. 04. 2013 Stanislav Béreš 7 STATOČNÝCH REGIONÁLNA STRANA SLOVENSKA,
CESTA Strana vlastencov a odborníkov
[1]
99 % – občiansky hlas 06. 12. 2011 Jozef Vilček [2]
Demokrati Slovenska 23. 05. 2005 Ľudovít Kaník Prosperita Slovenska,
Demokrati Slovenska – Ľudo Kaník
[3]
Demokratická strana DS 10. 08. 2006 Michal Kravčík Demokratická strana Slovenska [4]
DOBRÁ VOĽBA 07. 10. 2019 Tomáš Drucker [5]
DOMA DOBRE 14. 11. 2003 Vladimír Chovan AGRÁRNA STRANA VIDIEKA [6]
HLAS ĽUDU 12. 07. 2002 Peter Marček Hnutie za demokraciu [7]
Hlas pravice 24. 01. 2019 Ondrej Matej DOPRAVA [8]
JEDNOTA – ľavicová strana Slovenska JEDNOTA-ĽSS 13. 08. 2014 Ivan Goňko [9]
KDŽP – Aliancia za Slovensko 04. 02. 2019 Tomáš Taraba Kresťanská demokracia – Život a prosperita [10]
Komunistická strana Slovenska KSS 19. 03. 1991 Jozef Hrdlička Zväz komunistov Slovenska [11]
Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko ĽS Naše Slovensko 20. 10. 2000 Marian Kotleba Strana priateľov vína,
Ľudová strana sociálnej solidarity,
Ľudová strana Naše Slovensko,
Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko
[12]
Kresťanská únia 27. 08. 1998 Anna Záborská Nezávislé fórum [13]
Kresťanskodemokratické hnutie KDH 23. 02. 1990 Alojz Hlina [14]
Ľudová strana Pevnosť Slovensko ĽS Pevnosť Slovensko 07. 03. 1995 Martin Beluský, Rastislav Kysel Ľudová strana [15]
Maďarská kresťanskodemokratická aliancia – Magyar Kereszténydemokrata Szövetség MKDA-MKDSZ 14. 06. 2004 Mikuláš Krivánsky, Csaba Fehér, János Sárközi, Koloman Borbély Strana regiónov Slovenska,
Strana živnostníkov Slovenska
[16]
Magyar Fórum – Maďarské fórum 28. 02. 2019 Zsolt Simon [17]
Magyar Közösségi Összefogás – Maďarská komunitná spolupatričnosť 22. 10. 2019 Szabolcs Mózes Összefogás-Spolupatričnosť [18]
MÁME TOHO DOSŤ ! 30. 10. 2019 František Oravec [19]
MLADÁ PETRŽALKA – lokálna strana 06. 08. 2014 Oliver Kríž MLADÁ PETRŽALKA,
MLADÁ BRATISLAVA
[20]
MORÁLNY PRINCÍP SLOVENSKA MPS 30. 11. 2010 Džemal Kodrazi Strana Rómskej únie na Slovensku,
Šport do Košíc a na Východ
[21]
MOST – HÍD 03. 07. 2009 Béla Bugár [22]
NAJ – Nezávislosť a Jednota NAJ 23. 06. 2017 Viktor Béreš Nezávislosť a Jednota [23]
Národ a Spravodlivosť – naša strana NaS – ns 18. 10. 2011 Anna Belousovová Národ a Spravodlivosť [24]
NÁRODNÁ KOALÍCIA 05. 03. 2014 Slavěna Vorobelová, Peter Sokol Strana demokratického Slovenska [25]
NOVA NOVA 25. 10. 2012 Gábor Grendel Nová väčšina,
Nová väčšina (Daniel Lipšic),
Nová väčšina – Dohoda (D. Lipšic)
[26]
Občianska konzervatívna strana OKS 07. 12. 2001 Ondrej Dostál [27]
Občianski liberáli OL 25. 10. 2004 Rastislav Guľaša [28]
Obyčajní ľudia 01. 07. 2005 Víťazoslav Moric Pravá Slovenská národná strana,
Slovenská národná koalícia – Slovenská vzájomnosť
[29]
OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO), NOVA, Kresťanská únia (KÚ), ZMENA ZDOLA OĽANO-NOVA-KÚ-ZMENA ZDOLA 11. 11. 2011 Igor Matovič OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti,
OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO – NOVA),
OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO)
[30]
Pirátska strana – Slovensko Slovenskí Piráti 02. 09. 2010 Michal Pírek, Peter Rigo, Zuzana Krušinová NÁŠ KRAJ,
SME RODINA,
VÁŠ KRAJ,
KOREKTÚRA – Andrej Hryc
[31]
Práca slovenského národa PSN 06. 04. 2010 Roman Stopka Demokratická aliancia Slovenska,
HLAS – Demokratická aliancia Slovenska
[32]
PRIAMA DEMOKRACIA PD 05. 12. 2008 Marek Géci LIGA, občiansko-liberálna strana,
Nová alternatíva Slovenska, občiansko-liberálna strana
[33]
Progresívne Slovensko 27. 11. 2017 Michal Šimečka, Irena Bihariová, Zora Jaurová, Michal Truban, Ivan Štefunko, Martin Poliačik [34]
Rómska iniciatíva Slovenska RIS 25. 10. 1996 Václav Kappel Rómska inteligencia za spolunažívanie v Slovenskej republike [35]
SDKÚ – DS – Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana SDKÚ – DS 18. 02. 2000 Milan Roman Slovenská demokratická a kresťanská únia,
Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana
[36]
Sloboda a Solidarita SaS 27. 02. 2009 Richard Sulík [37]
SLOVENSKÁ KONZERVATÍVNA STRANA SKS 12. 06. 2014 Ivan Zuzula SIEŤ,
#SIEŤ
[38]
Slovenská liga 04. 02. 2005 Jozef Behýl, Roman Ruhig, Tibor Cabaj Socialisti,
Strana občianskej solidarity,
NOVÝ PARLAMENT
[39]
Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku Slovenská ľudová strana (SĽS) 05. 04. 1990 Andrej Trnovec Slovenská ľudová strana,
SĽS – Slovensky ľudový blok
[40]
SLOVENSKÁ NÁRODNÁ JEDNOTA – strana vlastencov SNJ-sv 14. 01. 1991 Stanislav Pánis SLOVENSKÁ NÁRODNÁ JEDNOTA,
Kresťanská SLOVENSKÁ NÁRODNÁ STRANA
[41]
Slovenská národná strana SNS 07. 03. 1990 Andrej Danko [42]
Slovenské Hnutie Obrody 15. 05. 2019 Marián Chudý, Štefan Polačik, Róbert Švec [43]
SLOVENSKO DO TOHO ! 07. 06. 2012 Ján Katriňák, Miroslav Daňo, Štefan Kaliaš Koalícia občanov Slovenska,
Hnutie O2H,
Odvaha – Veľká národná a proruská koalícia
[44]
SME RODINA 06. 07. 2011 Boris Kollár Strana občanov Slovenska,
SME RODINA – Boris Kollár
[45]
SMER – sociálna demokracia SMER – SD 08. 11. 1999 Robert Fico, Robert Kaliňák, Peter Pellegrini, Martin Glváč, Juraj Blanár, Peter Žiga, Richard Raši, Ľubomír Petrák, Marián Saloň, Denisa Saková, Jaroslav Baška, Ladislav Kamenický, Miroslav Číž SMER,
SMER (tretia cesta)
[46]
Socialisti.sk 08. 10. 2019 Eduard Chmelár, Daniel Patkoš, Beáta Janočková, Artúr Bekmatov, Alica Mihale Razgyelová, Martin Sarvaš [47]
SOLIDARITA – Hnutie pracujúcej chudoby 05. 03. 2015 Miroslav Seget Slovenská občianska koalícia,
SKOK – Európski liberálni demokrati
[48]
SPOLU – občianska demokracia SPOLU 25. 01. 2018 Miroslav Beblavý [49]
STAROSTOVIA A NEZÁVISLÍ KANDIDÁTI 22. 09. 2009 František Gőgh OBČIANSKI KANDIDÁTI,
Únia – Strana pre Slovensko,
STRANA +1 HLAS,
LEPŠIA ŠTVRŤ
[50]
Strana maďarskej komunity – Magyar Közösség Pártja SMK-MKP 19. 03. 1990 József Menyhárt Maďarské kresťanskodemokratické hnutie – Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom (MKDH-MKDM),
Strana maďarskej koalície – Magyar Koalíció Pártja
[51]
Strana mladých ľudí Mladí ľudia 28. 03. 2003 Richard Nagy, Dominik Kubík, Marek Sedlák Ľudová únia,
Liberálna strana
[52]
STRANA MODERNÉHO SLOVENSKA (SMS) 19. 02. 2008 Andrej Sliacky Demokrati a Vlastenci,
Strana moderného Slovenska,
Strana moderného Slovenska – SMS
[53]
Strana práce SP 20. 08. 1991 Filip Danninger [54]
Strana rómskej koalície – SRK SRK 19. 06. 2009 Gejza Adam, Jozef Ravasz, Maximilián Eštočák [55]
Strana tolerancie a spolunažívania STS 26. 11. 2003 František Tanko Jednotná Slovenská národná strana,
Zjednotená Slovenská národná strana,
DEMOKRATICKÁ OBČIANSKA STRANA
[56]
Strana zelených SZ 21. 10. 1991 Martin Jóna, Pavel Petrík Strana zelených na Slovensku [57]
Strana zelených Slovenska SZS 21. 08. 2006 Pavol Kormúth, Natália Hanulíková Strana zelenej alternatívy [58]
ŠANCA 25. 03. 2015 Viliam Novotný [59]
TREBIŠOV NAHLAS 04. 08. 2014 Marián Kolesár [60]
ÚSVIT ÚSVIT 25. 05. 2005 Ivan Hopta [61]
VLASŤ VLASŤ 28. 11. 2011 Anna Žatková DNES,
Občianska strana DNES,
Strana občianskej ľavice
[62]
VZDOR – strana práce VZDOR 16. 02. 1998 Stanislav Pirošík Béčko-Revolučná robotnícka strana,
Živnostenská strana SR,
Živnostenská strana,
Socialistická strana občianskej slobody,
SLOBODA
[63]
ZA ĽUDÍ 02. 09. 2019 Andrej Kiska [64]
Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska Zmena zdola, DÚ 07. 09. 2000 Ján Budaj Liberálnodemokratická únia,
Demokratická únia Slovenska
[65]

Poznámky:

Zaniknuté politické strany a hnutiaUpraviť

Zoznam nie je úplný

Zaniknuté de iure (zlúčením, vstupom do likvidácie, zrušením)Upraviť

Zánik do 1990Upraviť

Zánik 1991-1995Upraviť

Zánik 1996-2000Upraviť

Zánik 2001-2005Upraviť

Zánik 2006-2010Upraviť

Zánik 2011-2015Upraviť

Zánik po 2015Upraviť

  • EURÓPSKA DEMOKRATICKÁ STRANA (starší názov NÁDEJ) – vznik v marci 2006, zánik v októbri 2019 dobrovoľným zrušením bez likvidácie[4]
  • Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS) (predtým "Nezávislá občianska strana nezamestnaných", resp. "Slovenská moderná spoločnosť" – vznik v auguste 2001, zánik v novembri 2017
  • IDEA (IDEA) (predtým "Aliancia nového občana", "STRANA SLOBODNÉ SLOVO- NORY MOJSEJOVEJ", resp. "OBČANIA") – vznik v máji 2001, zánik v novembri 2017
  • JEDNOTNÉ SLOVENSKO (JS) (predtým "Strana rómskej koalície v Slovenskej republike") – vznik v auguste 2000, zánik v októbri 2018 vstupom do likvidácie podľa § 30 ods. 8 zákona č. 85/2005 Z. z.
  • Kresťanskí demokrati (predtým „Občania Slovenska“) – vznik v septembri 2014, zánik v apríli 2018

Zaniknuté de facto (premenovaním)Upraviť

Zoznam nie je úplný

Pozri ajUpraviť

ReferencieUpraviť

  1. Zákon č. 85/2005 Z. z. o politických stranách a politických hnutiach [online]. Bratislava : Ministerstvo spravodlivosti SR, 2005-02-04, [cit. 2017-09-18]. Dostupné online.
  2. Register politických strán a politických hnutí : Abecedný zoznam – aktuálny [online]. Bratislava : Ministerstvo vnútra SR, [cit. 2019-11-22]. Dostupné online.
  3. POVAŽAJ, Matej (ed.). Pravidlá slovenského pravopisu. 3. upr. a dopl. vyd. Bratislava : Veda, 2000. 590 s. Dostupné online. ISBN 80-224-0655-4. Kapitola VIII. Interpunkcia.
  4. EURÓPSKA DEMOKRATICKÁ STRANA In: Register politických strán a politických hnutí [online]. Bratislava : Ministerstvo vnútra SR, [cit. 2019-10-31]. Dostupné online.
  5. Register politických strán a politických hnutí [online]. Bratislava : Ministerstvo vnútra SR, [cit. 2019-11-13]. Dostupné online.
  6. Register politických strán a politických hnutí [online]. Bratislava : Ministerstvo vnútra SR, [cit. 2019-11-13]. Dostupné online.

Iné projektyUpraviť

Externé odkazyUpraviť