Otvoriť hlavné menu

Zoznam chemických prvkov podľa mena

zoznamový článok projektov Wikimedia

Toto je zoznam chemických prvkov zoradených podľa mena.

Slovenský názov prvku (latinský názov prvku) Značka Protónové číslo Rel. at. hmotnosť Skupina Perióda
A
aktínium (actinium) Ac 89 [227] aktinoidy 7
amerícium (americium) Am 95 [243] aktinoidy 7
antimón (stibium) Sb 51 121,760 15 5
argón (argon) Ar 18 39,948 18 3
arzén (arsenicum) As 33 74,92160 15 4
astát (astatium) At 85 [210] 17 6
B
bárium (barium) Ba 56 137,327 2 6
berkélium (berkelium) Bk 97 [247] aktinoidy 7
berýlium (beryllium) Be 4 9,012182 2 2
bizmut (bismuthum) Bi 83 208,98040 15 6
bohrium (bohrium) Bh 107 [264] 7 7
bór (borum) B 5 10,811 13 2
bróm (bromum) Br 35 79,904 17 4
C
cér (cerium) Ce 58 140,116 lantanoidy 6
cézium (cesium) Cs 55 132,9054519 1 6
cín (stannum) Sn 50 118,710 14 5
curium (curium) Cm 96 [247] aktinoidy 7
D
darmštátium (darmstadtium) Ds 110 [271] 10 7
draslík (kalium) K 19 39,0983 1 4
dubnium (dubnium) Db 105 [262] 5 7
dusík (nitrogenium) N 7 14,0067 15 2
dysprózium (dysprosium) Dy 66 162,500 lantanoidy 6
E
einsteinium (einsteinium) Es 99 [252] aktinoidy 7
erbium (erbium) Er 68 167,259 lantanoidy 6
európium (europium) Eu 63 151,964 lantanoidy 6
F
fermium (fermium) Fm 100 [257] aktinoidy 7
fleróvium (flerovium) Fl 114 [289] 17 7
fluór (fluorum) F 9 18,9984032 17 2
fosfor (phosphorus) P 15 30,973762 15 3
francium (francium) Fr 87 [223] 1 7
G
gadolínium (gadolinium) Gd 64 157,25 lantanoidy 6
gálium (gallium) Ga 31 69,723 13 4
germánium (germanium) Ge 32 72,64 14 4
H
hafnium (hafnium) Hf 72 178,49 4 6
hásium (hassium) Hs 108 [277] 8 7
hélium (helium) He 2 4,002602 18 1
hliník (aluminium) Al 13 26,9815386 13 3
holmium (holmium) Ho 67 164,93032 lantanoidy 6
horčík (magnesium) Mg 12 24,3050 2 3
Ch
chlór (chlorum) Cl 17 35,453 17 3
chróm (chromium) Cr 24 51,9961 6 4
I
indium (indium) In 49 114,818 13 5
irídium (iridium) Ir 77 192,217 9 6
J
jód (iodium) I 53 126,90447 17 5
K
kadmium (cadmium) Cd 48 112,411 12 5
kobalt (cobaltum) Co 27 58,933195 9 4
kalifornium (californium) Cf 98 [251] aktinoidy 7
kopernícium (copernicium) Cn 112 [285] 12 7
kremík (silicium) Si 14 28,0855 14 3
kryptón (krypton) Kr 36 83,798 18 4
kyslík (oxygenium) O 8 15,9994 16 2
L
lantán (lanthanum) La 57 138,90547 lantanoidy 6
lawrencium (laurencium) Lr 103 [262] aktinoidy 7
livermórium (livermorium) Lv 116 [293] 16 7
lítium (lithium) Li 3 6,941 1 2
lutécium (lutetium) Lu 71 174,967 lantanoidy 6
M
mangán (manganum) Mn 25 54,938045 7 4
meď (cuprum) Cu 29 63,546 11 4
meitnérium (meitnerium) Mt 109 [268] 9 7
mendelévium (mendelevium) Md 101 [258] aktinoidy 7
molybdén (molybdenum) Mo 42 95,94 6 5
moskóvium (moscovium) Mc 115 [289] 15 7
N
neodým (neodymium) Nd 60 144,242 lantanoidy 6
neón (neon) Ne 10 20,1797 18 2
neptúnium (neptunium) Np 93 [237] aktinoidy 7
nihónium (nihonium) Nh 113 [286] 13 7
nikel (niccolum) Ni 28 58,6934 10 4
niób (niobum) Nb 41 92,90638 5 5
nobélium (nobelium) No 102 [259] aktinoidy 7
O
oganesón (oganesson) Og 118 [294] 18 7
olovo (plumbum) Pb 82 207,2 17 6
ortuť (hydrargyrum) Hg 80 200,59 12 6
osmium (osmium) Os 76 190,23 8 6
P
paládium (palladium) Pd 46 106,42 10 5
platina (platinum) Pt 78 195,084 10 6
plutónium (plutonium) Pu 94 [244] aktinoidy 7
polónium (polonium) Po 84 [210] 16 6
prazeodým (praseodymium) Pr 59 140,90765 lantanoidy 6
prométium (promethium) Pm 61 [145] lantanoidy 6
protaktínium (protactinium) Pa 91 231,03588 aktinoidy 7
R
radón (radon) Rn 86 [220] 18 6
rádium (radium) Ra 88 [226] 2 7
rénium (rhenium) Re 75 186,207 7 6
röntgénium (roentgenium) Rg 111 [272] 11 7
ródium (rhodium) Rh 45 102,90550 9 5
rubídium (rubidium) Rb 37 85,4678 1 5
ruténium (ruthenium) Ru 44 101,07 8 5
rutherfordium (rutherfordium) Rf 104 [261] 4 7
S
samárium (samarium) Sm 62 150,36 lantanoidy 6
seaborgium (seaborgium) Sg 106 [266] 6 7
selén (selenium) Se 34 78,96 16 4
síra (sulfur) S 16 32,065 16 3
skandium (scandium) Sc 21 44,955912 3 4
sodík (natrium) Na 11 22,98976928 1 3
striebro (argentum) Ag 47 107,8682 11 5
stroncium (strontium) Sr 38 87,62 2 5
T
tantal (tantalum) Ta 73 180,94788 5 6
tálium (thallium) Tl 81 204,3833 13 6
technécium (technetium) Tc 43 [98] 7 5
telúr (tellurium) Te 52 127,60 16 5
tenés (tennessine) Ts 117 [294] 17 7
terbium (terbium) Tb 65 158,92535 lantanoidy 6
titán (titanium) Ti 22 47,867 4 4
tórium (thorium) Th 90 232,03806 aktinoidy 7
túlium (thulium) Tm 69 168,93421 lantanoidy 6
U
uhlík (carboneum) C 6 12,0107 14 2
urán (uranium) U 92 238,02891 aktinoidy 7
V
vanád (vanadium) V 23 50,9415 5 4
vápnik (calcium) Ca 20 40,078 2 4
vodík (hydrogenium) H 1 1,00794 1 1
volfrám (wolframium) W 74 183,84 6 6
X
xenón (xenon) Xe 54 131,293 18 5
Y
yterbium (ytterbium) Yb 70 173,04 lantanoidy 6
ytrium (yttrium) Y 39 88,90585 3 5
Z
zinok (zincum) Zn 30 65,409 12 4
zirkónium (zirconium) Zr 40 91,224 4 5
zlato (aurum) Au 79 196,966569 11 6
železo (ferrum) Fe 26 55,845 8 4

Pozri ajUpraviť